REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Marinarii de pe nava Aristofanis sunt teferi şi se vor întoarce acasă

Marinarii de pe nava Aristofanis sunt teferi şi se vor întoarce acasă

Replica API 15 iunie 2011 | 00:00 85

Sechestraţi de piraţi

Sechestraţi de piraţi

Clipele de coşmar au luat sfârşit pentru cei doi marinari români sechestraţi de piraţi timp de mai multe zile pe nava Aristofanis. Rămaşi fără combustibil, provizii de hrană şi apă, ei au fost eliberaţi şi vor ajunge acasă cel mai probabil la sfârşitul săptămânii.

Cei doi marinari români aflaţi la bordul navei Aristofanis, dată dispărută de miercuri după amiază, 8 iunie, până în ieri dimineaţă, 14 iunie, au fost închişi, alături de restul echipajului în sala maşinilor, în timp ce piraţii descărcau, în linişte, motorina de pe vas. Dorel Constantin Onaca, aflat în Lagos, a declarat în exclusivitate pentru "Replica" faptul că românii Alexandru Paştiuc şi Lucian Burtea au fost eliberaţi în jurul orei 08.00, ora României, fiind duşi în siguranţă la ţărm. Marinarii nu au fost răniţi, dar au trăit clipe de coşmar, sechestraţi aproape 5 zile pe propria navă. Şirul evenimentelor pare aproape incredibil, dar, potrivit spuselor lui Onaca, este ceva aproape firesc pentru acele locuri. Potrivit acestuia, piraţii s-au apropiat de navă cu ajutorul unei şalupe, au ameninţat echipajul cu arma şi l-au închis în sala maşinilor. Apoi, au dus nava cu 12.000 de tone de motorină la bord, în valoare de 10.000.000 euro din portul Cotonou (Benin) până în rada portului Lagos (Nigeria). Acolo, au dezactivat echipamentele electronice ale vasului, astfel încât acesta nu mai putea fi reperat, deşi se vedea cu ochiul liber, la 20 de mile în rada portului, alături de alte câteva zeci de tancuri petroliere. Piraţii au acţionat pur şi simplu la vedere şi au ştiut când să plece, pentru că o navă care staţiona atât de mult timp, fără a transmite sau recepţiona nici un semnal, trezea, până la urmă, suspiciunile celor din port. Aşa se face că piraţii au furat, cu ajutorul pompelor, o parte din cele 12.000 de tone de motorină şi alte bunuri de pe navă, după care au plecat. Onaca ne-a mai spus că românii se vor întoarce, deocamdată, în portul Cotonou, pentru a fi audiaţi de către autorităţi, dar a precizat că nu mai există motive de îngrijorare în ceea ce-i priveşte. Pe de altă parte, nimeni nu a dorit să comunice dacă a fost plătită sau nu răscumpărarea navei şi a echipajului.

Cristian ANTON, Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108