REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Masa caldă pentru elevii din Constanța rămâne tot la stadiul de proiect. Singurii vinovați: politicienii locali

Masa caldă pentru elevii din Constanța rămâne tot la stadiul de proiect. Singurii vinovați: politicienii locali

Replica API 29 septembrie 2018 | 08:50 418

Aleși să-și bată joc

Aleși să-și bată joc

În timp ce restul județelor se pregătesc să intre în al treilea an al programului ”O masă caldă în școli”, Constanța bifează cu nesimțirea specifică politicienilor săi încă un an de pauză. Nici una din cele trei școli cooptate în acest proiect guvernamental nu a oferit mese calde elevilor, iar vina revine în totalitate consiliilor locale, așa cum arată chiar Ministerul Educației, în documentele sale oficiale. Așa se face că în timp ce alte județe se laudă cu o scădere spectaculoasă a abandonului școlar în urma aplicării acestui program, cei peste 1.100 de copii din Constanța care ar fi trebuit să primească o masă caldă pe zi pot vedea o așa minune numai prin filme.

Programul ”O masă caldă în școli” trebuia aplicat în trei unități de învățământ alese de minister în județul Constanța: Școala Gimnazială nr. 1 din satul Văleni, Liceul tehnologic ”R. Prișcu” din Dobromir și Colegiul Național Pedagogic ”C. Brătescu” din Constanța. Programul va intra în curând în al treilea an, dar cei 1.145 de elevi din Constanța care trebuiau să primească o masă caldă pe zi nici nu mai visează la asta.

Potrivit unui document întocmit de Ministerul Educației, ca răspuns la interpelarea unui deputat, din cele 50 de școli din toată țara, selectate pentru proiectul pilot al meselor calde pentru circa 30.000 de elevi, doar 30 au implementat cu succes programul. Restul de 20 au ales să-și priveze copiii de beneficiile unui măsuri atât de simple, dar cu un impact pozitiv uriaș asupra micuților. Ministerul Educației susține că în cazul celor 20 de școli unde nu s-a introdus programul ”consiliul local nu s-a implicat în mod corespunzător în vederean implementării programului”.

N-au fost în stare să miște un deget, deși nu îi costa nimic

Referindu-se strict la situația din județul Constanța, oficialii ministerului arată că atât la Dobromir, cât și în municipiul Constanța ”nu s-a finalizat procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare/mesei calde de către compartimentele de specialitate din cadrul primăriilor”. Din lene, nesimțire sau dezinteres pentru că nu le iese vreun bacșiș și lor- asta nu se mai arată în documentul ministerului. Cert este că deși ministerul le dă bani să le ofere elevilor o masă caldă, aleșii locali au alte treburi mult mai importante de făcut decât grija pentru niște copii săraci.

Un succes incredibil acolo unde s-a aplicat. Nu e și cazul Constanței

Programul inițiat de Guvernul Cioloș în 2016 va intra în al treilea an, ministerul punând deja în dezbatere publică o Ordonanță de Urgență care prevede continuarea programului pilot tot în 50 de grădinițe și școli. Unul din criteriile de bază prin care au fost alese cele 50 de școli din toată țara a fost legat de gradul de sărăcie al zonei și, implicit, al copiilor.

O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate este cu mult mai mult decât niște mâncare, ci și un moment de socializare, de conștientizare a grijii ce le este purtată, dar și un sprijin pentru părinți. Nu este de mirare că, la nivel național, programul a avut un succes incredibil, acolo unde a fostg aplicat. Potrivit cifrelor înaintate de Ministerul Educației, abandonul școlar a scăzut de la 6,1% la 1,3%, o realizare fantastică pentru o țară în care învățământul e la pământ.

Potrivit proiectului de ordonanță pentru continuarea programului, masa caldă trebuie să fie “în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”. Această sumă cuprinde ”prețul produselor, cheltuielile de transport, de distribuție și de depozitare a acestora, după caz”. Sumă este cu 3 lei mai mare decât anul trecut, când valoarea era de 7 lei pentru fiecare copil.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pt etnia noastra e binevenit orice ajutor venit de la stat. Sa fie moca si cat mai mare !
1
1
Ba ciori hoate si sifilitice, vreti sa va dea statul corn si lapte ca sa va hraniti porcii pe banii altora? Orice parinte are bani destui ca sa-i dea copilului lapte si paine. Gata cu cersetoria! La munca, orataniilor!
2
0
Ce treaba au elevii cu psd-ul? E adevarat ca nu psd-ul trebuia sa mai ajunga la conducerea acestei tari dar daca totul in tara se raporteaza la politic si este politizat de asta nu o sa mearga bine treburile legislative, respectarea institutiilor de stat, a statutului cetateanului, elevilor, a functionarii primariilor, a tuturor serviciilor in folosul cetatenilor, etc, etc. Totul este politizat, monopolizat, tot ce e mai rau pentru o societate libera! Atentie viitorul unei tari sunt copiii de azi, ce le oferim azi aceea vom avea noi maine!
0
0
Dar de ce nu se mai da nici laptele si cornul, asa cum s-a dat pana acum 2 ani??!? In alte judete se da laptele si cornul, tuturor copiilor de scoala! Niste nemernici sunteti cu totii, asa zisii politicieni, niste parveniti, care v-ati cumparat locul in partid cu bani. De ce inspectoratul o mentine in functie pe dictatoarea Bercaru de la sc. 39?!? Pt ca are sprijin politic, pt ca e consilier judetean!
2
1
ai ultimul model de ifon ce cauti la scoala de stat''la un loc cu prostimea'',copilul meu are un telefon modest.Nu e posibil in Romania unde parintii unora fura cu nesimtire din banii nostrii-fiind bugetari de lux sau interlopi-sa emiti pretentii de a fi in pas cu ce se ofera in U.E in privinta educatiei,NU,pana cand hotia gen psd nu se opreste.De fapt unii vrem invatamant social dar sa furam non-stop.Cu ce bani?Desigur ca nu e o idee rea sa asiguri mese calde pentru elevi insa nu vad cum intr-un oras''guvernat''de machidoni banditi si alti interlopi.Data viitoare votati cu creierele.
2
2
Cat de prosti si inapoiati....nu se gandesc ca parintii muncesc pana la ora 4 iar pe copii nu are cine sa-i ia de la scoala pana la 4, nu mai zic sa le ofere si o masa calda la pranz! ... Ar fi trebuit scoli ca in occident ...Scoala, masa gratuita, hranitoare si adecvata pentru copii, temele si activitatile recreative totul gratuit si pana la ora 4. Asa au programul copiii prin alte tari, doar facem parte din UE, nuuuu?????
5
2
Mi-e mila de cei de sub mine. Daca ei au suferit, e musai sa-si chinuie si copiii. Doamne fereste de speranta unui viitor mai bun. Copiii merita si au nevoie de tot ce poate fi mai bun. O spun din postura unuia care nu va avea niciodata unul. Sa fii indrituit de ura cand vorbesti de copii mi se pare inuman si trist... Ne meritam soarta
5
5
le trebuie masa calda la dnii.elevi...si noi am fost elevi...nimeni nu ne-a dat nimic..da ..ne dadeau bataie invatatorii pana uitam cum ne cheama..ati vazut ce telefoane au la purtator dnii.elevi care vor mancare???ati vazut ce toale ..adica uniforme...de lux poarta dnii.elev???ati vazut mamicile care-i transporta la scoala,ce amarate de masinute au???sunt multe de comentat...asta-i ROMANIA...sa ne fie rusine...vrem mancare la gamela...rusinica...rusinica...
6
4
Puradeii n-au parinti care sa-i hraneasca? La 2000 lei salariu minim orice familie isi poate alimenta corect copiii. In afara de tiganii hoti si cersetori din nastere.
6
5

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102