REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Matei Datcu, de la Pescăria lui Matei, a pierdut și la Curtea Supremă!

Matei Datcu, de la Pescăria lui Matei, a pierdut și la Curtea Supremă!

Ana Maria LIPAN 17 iunie 2023 | 00:00 19928

În luna februarie a acestui an, Curtea de Apel Constanța a decis condamnarea definitivă a SC Sarda Fish SRL la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 600.000 lei, în dosarul în care patronii Pescăriei lui Matei din Agigea au fost trimiși în judecată, sub acuzația că au obținut terenul pe care funcționează afacerea cu documente false. Datcu a epuizat toate metodele de a scăpa de sancțiune, după ce Curtea Supremă a respins recursul în casație, o cale extraordinară de atac împotriva unei decizii definitive pronunțată de Curtea de Apel Constanța.

Matei Datcu, de la Pescaria lui Matei, a pierdut si la Curtea Suprema!
Pescăria lui Matei este una dintre cele mai populare afaceri din Agigea. In urmă cu câțiva ani, a ajuns în atenția procurorilor, care au efectuat o verificare temeinică a documentelor în baza cărora socuetatea a obținut terenul aferent pescăriei, iar în anul 2019 au dispus trimiterea dosarului în judecată.

Istoricul complicat al cazului

Totul a pornit în 2001, când familia Datcu (Liliana, Matei Alin şi Matei – patronii cherhanalei cu numele de Pescăria lui Matei) ar fi falsificat, în cuprinsul facturii fiscale 2540812/03.01.2001, emisă de SC Marea Neagră SA către SC Condemar SA, elementele de identificare ale unui bun imobil vândut, existând de asemenea un al doilea exemplar al aceluiași document, dar cu un conţinut diferit faţă de prima variantă. Imobilul (un teren) a intrat ulterior în posesia SC Sarda Fish (firma pe care funcţionează localul Pescăria lui Matei).

Matei Datcu, de la Pescaria lui Matei, a pierdut si la Curtea Suprema!  Matei Datcu

Conform rechizitoriului întocmit în acest caz de procurori, în baza falsurilor, familia Matei ar fi intrat în posesia terenului pe care îşi derulează acum afacerea. De altfel, terenul în cauză nici nu ar fi trebuit să facă vreodată obiectul unei vânzări, atâta timp cât societatea care îl deţinea iniţial se afla în insolvenţă.

Amintim că, în anul 2018, primăria comunei Agigea sesiza inclusiv Ministerul de Finanţe cu privire la situaţia unui teren vândut în anul 2001. Plângerea Primăriei Agigea era formulată împotriva lui Datcu Matei, în calitate de director general şi ulterior administrator la SC Marea Neagră SA, Ştefan Elena Monica, contabil şef la Marea Neagră SA şi administrator la SC Condemar SA. Motivul? Primăria Agigea susţine că actualul punct de lucru deţinut de SC Sarda Fish SRL la Agigea ar fi fost dobândit de această firmă prin manevre ilegale.

„(...) Societatea Marea Neagră SA s-a aflat în procedura reorganizării judiciare în perioada 27.03.2000 şi 15.05.2001 în baza Legii 64/1995 în cadrul dosarului 882/com/2000 al Tribunalului Constanţa, perioadă în care au fost emise cele două facturi (2540812/03.01.2001 şi 2540816/03.01.2001) ce stau la baza înstrăinării ilegale cu privire la proprietatea punctului piscicol Agigea imobil cherhana. Din informaţiile furnizate de lichidatorul judiciar Maestro SPRL (...) concluzia a fost că în patrimoniul societăţii nu existau active situate în Agigea (acestea fiind sustrase de Datcu Matei şi Ştefan Monica prin falsificarea inventarului) şi nu a avut loc nici o înstrăinare de bunuri din Agigea! Potrivit legii 64/1995 privind insolventa şi aflată în vigoare la acel moment, nu se puteau înstrăina bunuri fără acordul lichidatorului judiciar, fără acordul creditorilor şi fără respectarea procedurilor legale specifice materiei insolvenţei (...)”, se arăta în documentul transmis de primărie Ministerului de Finanţe.

Matei Datcu, de la Pescaria lui Matei, a pierdut si la Curtea Suprema!  Cristian Cârjaliu, primarul comunei Agigea

Din aceeaşi sesizare se mai remarca faptul că, potrivit Primăriei Agigea, ar fi fost falsificată într-o factură menţionată anterior şi suprafaţa pe care Sarda Fish o deţine la Agigea, cu scopul de a fi creată „aparenţa dobândirii unei suprafeţe mai mari a platformei de pământ deţinută de către Sarda Fish SRL, cu toate că această suprafaţă a platformei nu are corespondenţă în proiectul tehnic certificat de către Întreprinderea Piscicolă (cea de la care a „moştenit” SC Marea Neagră SA toate cherhanalele – n.r.)” – se mai specifica în sesizare.

„În aceste condiţii, urmează să apreciaţi asupra dreptului de proprietate asupra imobilelor Cherhana Agigea, deţinut în fals de SC Sarda Fish SRL, să sesizaţi organele competente cu privire la săvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals şi inducerea în eroare a creditorilor şi să cereţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa cercetarea acestor infracţiuni, inclusiv să cereți nulitatea absolută a facturilor 2540812/03.01.2001 / 2540816/03.01.2001 (facturile care atestă vânzarea pescăriei de la Agigea, de către SC Marea Neagră SA – n.r.)”, se concluziona în adresa primăriei.

Decizia  instanței

Concluzionând că există indicii temeinice în sprijinul acuzaţiilor prezentate mai sus, procurorii au pus sub acuzare mai multe persoane, pe care le-au trimis în judecată: SC Sarda Fish , sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals în formă continuată; Datcu Liliana Camelia, sub aspectul săvârşirii infracţiunii uz de fals în formă continuată; Datcu Matei, sub aspectul infracţiunii de uz de fals. 

Matei Datcu, de la Pescaria lui Matei, a pierdut si la Curtea Suprema!

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Constanţa, magistrații dispunând în luna octombrie 2022 încetarea procesului, dar și ”desființarea în totalitate a înscrisurilor falsificate reprezentate de factura nr. 2540812/03.01.2001 - exemplarul conținând mențiunea privind suprafața de 7.605 m.p., factura nr. 2540816/03.01.2001, actul adițional nr. 1/14.01.2004 la actele constitutive ale societății S. F. SRL și extrasul din Hotărârea AGA nr. 3/13.11.2003 emisă de Condemar SA. În baza art. 274 alin. (1) C.proc.pen. și art. 275 alin. (1) pct. 3 lit. b) C.proc.pen., obligă inculpații D. L. C., D. M. și S. F. SRL la plata cheltuielilor judiciare avansate de către Stat, în cuantum total de 12.000 lei, din care: 1.000 lei cheltuieli judiciare efectuate în cursul urmăririi penale şi 11.000 lei cheltuieli judiciare în faţa instanţei de judecată, fiecare inculpat urmând a suporta o treime din aceste cheltuieli, respectiv suma de 4.000 lei”, se arată în minuta instanței. 

Decizia nu a fost definitivă, iar societatea a făcut apel. Un nou dosar a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța, în luna octombrie a anului 2022. 

Dosarul a fost rejudecat la Înalta Curte de Casație și Justiție a României

Curtea de Apel Constanța a decis în luna februarie a.c. condamnarea definitivă a SC Sarda Fish SRL la plata unei amenzi penale în cuantum de 600.000 lei, valoare care a fost stabilită prin înmulţirea unui număr de 200 de zile-amendă cu suma corespunzătoare zilei amendă stabilită de instanța la 3.000 lei, pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals în formă continuată, fiind vorba despre 6 acte materiale. Magistrații au încetat definitiv procesul penal faţă de Liliana Camelia Datcu și Matei Datcu, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de uz de fals.

Ca o ultimă măsură, inculpații au formulat recurs în casație, o cale extraordinară de atac împotriva unei decizii definitive. Înalta Curte de Casație și Justiție a României le-a respins însă cererea ca fiind inadmisibilă, în cadrul ședinței de pe 13 iunie a.c. Dosarul a fost dezinvestit.

Date despre firmă

Sarda Fish SRL a fost înființată în anul 2003 și are sediul social în Agigea, Cherhana. Firma este controlată de Liliana-Camelia Datcu, administrator și unic beneficiar, cu 98%, și de Matei-Alin Datcu, cu 2%. În anul fiscal 2022, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 3.891.806 de lei, profit în valoare de 721.620 de lei și datorii ce se ridică la suma de 1.442.779 de lei.     
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Baaa sa-l pupati in partea dorsala pe Matei ca a fact treaba la Navodari mai mult decat toti primarii la un loc in schimb pa clampaul bufon de Chelaru ce sa ocupat doar de furaciuni cu Dumitrascu si Rafael Nichita si cu Surdu Marian nu ii nimeni la intrebari ?
1
0
'Spectacol' de p*****a calitate, 'actori' romani, evident. Manca'mi-ati solzii!
0
2
Secolului XXI nu se mai pescuiește in Marea Neagra.Tot pestele de pe piata este made in GRECEE..Nu mai exista pescari,taliene și năvoade.Daca doriți un peste proaspăt va recomand să serviți la Balcic in Bulgaria.Exista ceatal,stavrid,guvid,calcan.
4
1
Tov Cârjaliu Primar nici nu clipește sau respiră dc nu își ia șpaga prin interpuși care se știe cine sunt. Asta e treaba la Agigea!!!
5
3
Dar despre golful pescarilor de ce nu faceti sapaturi sa vedeti cum a rasarit acolo si cum a fost luat , nu va ibliga nimeni sa mancati la Matei daca are preturi mari, ce aveti impresia ca la pescaria primarului sunt preturi mai mici??Asa ca sa se sesizeze cine trebuie pt Golful pescarilor
5
7
lasa ca mai da o masa de peste si mai baga ziaristii aserviti de la ordinea si constanta info niste articole nu ramane asa nu moare pescaria lui matei ca mor de foame ziaristi si un partid stiti voi cine
10
1
Asa este DNA doarme, nu vede ca asta cu toata familia sa imbogatit doiarpe baza de mangle si proprietati luate cu acte false. asta cu pestele lui cel mai mare sponsor la constanta la primarie doar OVANESIAN SI TOXINICA sunt avocatii lor. Mergeti sa vedeti cati ciorbari sunt la el usr-isti, ziaristi avocati dar cand faci numai mangle cum sa te mai apere astia ca e prea de tot
13
1
Replica a luat spaga pt articol. DNA DOARME
4
11
Pai cam toata pholitia si procuratura din judet mankau peste de pleaska la Matei cu tot neamul, acum ghioraie matzele in ei !
12
5
De ce nu scrieti si de pescaria lui Matei ca din banii facut cu restaurantul asta i-a bagat in campanie pentru USR ca toata Agigea stie de Ciobanu ca era platit sa castige la primarie ca sa faca primaria sa piarda procesul asta si uite asa ramanea tot lui Dartcu si nu se mai descopereau actele false ? spuneti tot daca spuneti
21
4
O sa incepem sa investigam si terenul de sub restaurant care a fost achizitionat cu pretul de 1,9 LEI / MP. Este vorba de aproximativ 3.000 mp cumparati de la primarie pe vremea vechii administratii. Acolo este jaf la drumul mare facut intre Datcu si i****a. Milioane de euro facuti pe 2 lei metrul patrat.
18
2
foarte bine! acum sa inchida si sa elibereze terenul! asa ii trebuie celui care facea campanie mascata USR, partid vanzator de tara si pupator de lgbt isti.
21
15
Odata am fost la pescaria aia . Cand am vazut ce preturi aveau , i-am ridicat de la masa si pe cei care erau cu mine si am plecat la Olimp la o pescarie unde am mancat la preturi corecte nu ce vazusem acolo . CHIAR II TINE DE p****i PE CLIENTI CU PRETURILE ALEA . Vorbesc de cativa ani in urma . De atunci nici ca am mai calcat pe acolo .
25
10
falsul in acte publice, nu este sanctionat de lege? uite asa ne-am privatizat in romania!
25
1
Ok,fals dovedit si pedepsit ! Dar terenul...? Ramane asa...pur si simplu in posesia unor infractori? Nu trebuie recuperat de Apele Romane?
26
2
Amindoi sunt doi escroci nenorociți, cu preturi mari ,terenul nu este al niciunuia , niște hoți nenorociți. Sa ma pis pe restaurantele lor împuțite!
32
6
Primarul din Agigea câștigă procesul cu ABADL Dobrogea iar Matei pierde. Aproximativ același mod prin care s-au obținut terenurile. E cusută cu ață albă.
22
6
Tot orasul ala e plin cu infractori, de la primar la boscheetar
23
6
Nu ma indoiesc ca s-a facut o ilegalitate cu terenul dar totusi ma intreb cum de Primarul dupa cate magarii a facut si face nu este inca langa Mazare? Un fin psiholog ar spune despre Carjaliu ca este un tip viclean, perfid.
26
6
Oare faptul ca exista langa o alta pescarie restaurant a primarului nu are a face? Hmmmmmmm? Deducem ca .........
20
7
dar mai mult lu matei ca are niste preturi mancalar canceru
25
7
Dar pe primar care are restaurantul de langa Matei, pus pe faleza proprietatea statului nu il verifica nimeni. Pentru ca ii da spaga la PCA lui N**a Teodoru p********l PSD si al primarului din agigea
43
10

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468