REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
11° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Medic: Pacienții bolnavi de cancer au dreptul la două testări gratuite pentru Coronavirus

Medic: Pacienții bolnavi de cancer au dreptul la două testări gratuite pentru Coronavirus

Replica API 7 mai 2020 | 00:00 1069

Din rândul categoriilor deosebit de vulnerabile în fața COVID-19 fac parte și pacienții oncologici, care, din cauza imunosupresiei provocate de afecțiunea lor inițială, pot dezvolta forme mai severe de COVID-19. Astfel, potrivit cadrelor medicale, ei ar avea nevoie de două testări gratuite.

dr. Dana-Lucia Stănculeanu

Persoanele cu un diagnostic oncologic trăiesc în zilele pandemiei cu noul coronavirus cu o presiune uriașă, dincolo de anxietatea asociată diagnosticului. Este teama de a nu ști dacă și cum vor putea continua tratamentul, teama de a nu se îmbolnăvi de COVID-19, complicându-și astfel situația medicală, teama de a nu putea intra în legătură cu medicul și de a-și continua tratamentul. Toate acestea în același timp cu incertitudinea resimțită cu privire la felul în care va arăta viața și experiența lor cu boala, după starea de urgență.

”Pacienții oncologici trebuie să aibă acces la tratament și investigații urgente”

“În contextul actual, pacienții oncologici trebuie să beneficieze de întreg sprijinul necesar din partea noastră și al altor asociații și organizații de pacienți, să aibă acces la informația critică necesară pentru a se proteja, dar și pentru a putea avea acces la tratament și investigații urgente. Facem un apel și către autorități să nu uite de această categorie de bolnavi cronici care se confruntă acum cu mari probleme și să le acorde susținerea necesară”, a declarat Cezar Irimia, președintele APCR (Alianța Pacienților Cronici din România).

Cezar Irimia

”Pacienții oncologici aflați sub tratament au dreptul la 2 determinări ale infecției cu SARS-CoV-2”

“Pacienții oncologici nu fac parte din definiția de caz, dar gratie demersurilor noastre, ei intra acum într-o categorie aparte de testare. Adică pacienții oncologici aflați sub tratament au dreptul la 2 determinări ale infecției cu SARS-CoV-2. S-a luat această măsură pentru că asocierea dintre o afecțiune oncologica si Covid -19 poate creste rata de mortalitate a acestor pacienți”, a declarat președinte SNOMR ( Societatea Națională de Oncologie Medicală din România), conf. univ. dr. Dana-Lucia Stănculeanu.

“Noi, medicii oncologi, am fost în linia întâi și facem în continuare toate eforturile să nu existe discontinuități în administrarea tratamentului, pentru un management optim al bolii”, a completat medicul.

Mediul online a devenit unul dintre cele mai importante canale de comunicare pentru pacienți, medici și autorități, fiind vitală asigurarea unor informații corecte, bazate pe evidențe, din partea specialiștilor aflați în prima linie de luptă împotriva COVID-19.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cam mult , mai rariti
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212