REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
16.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Medici exasperați de lipsurile din spitale: „Nu avem seringi, eprubete, leucoplast, tifon - putem închide”

Medici exasperați de lipsurile din spitale: „Nu avem seringi, eprubete, leucoplast, tifon - putem închide”

Replica API 28 august 2022 | 00:00 917

Lipsa banilor din sistemul de sănătate este resimțită atât de medici, cât și de pacienți, mai ales în urma scumpirilor recente. Lipsesc medicamente, dar și materiale sanitare, iar cadrele medicale sunt puse în situația de a improviza.

Un exemplu vine de la Spitalul Județean din Iași. Medicii de acolo vorbesc sub protecția anonimatului despre această criză. Uneori, pacienții sunt puși să cumpere medicamente. Conducerea spitalului recunoaște că sunt sincope în aprovizionare, scrie digi24.ro.

Medic: Lipsesc seringile, eprubetele pentru analizele de sânge, leucoplast, gips, tifon, lucruri esențiale pentru un spital. Dacă nu există astea, putem închide spitalul. Personalul a cumpărat din banii personali o parte din aceste materiale, pentru că trebuiau să își asigure minimul de materiale pentru a-și desfășura activitatea.

Medic: Vorbim de materiale sanitare însemnând momente în care lipsesc compresele sterile, momente în care lipsesc feșe, materiale care sunt folosite la prinderea plăgilor, fire de sutură.

Pacienții sunt primii care au de suferit, pentru că trebuie să cumpere și medicamentele pe care nu le are spitalul, iar această situație nu există numai la Iași.

Vasile Barbu, președinte Asociația pentru Protecția Pacienților: Această criză simțim că se acutizează din datele pe care le avem. Avem sesizări de la pacienți internați în spitale care sunt nevoiți să își cumpere medicamente și unele esențiale. Ei nu primesc o rețetă, li se scrie medicamentul pe un bilețel de către asistenta medicală sau li se spune telefonic aparținătorilor. Spitalul nu decontează pentru că trebuie să ceară rețetă și e vorba de asumarea medicului curant și nu își asumă.

Medic: Pentru pacienți înseamnă momente de cumpănă, înseamnă momente în care medicul, mai ales, dar și pacientul este pur și simplu... Medicul este pus într-o situație delicată. Iar pentru pacient înseamnă un risc.

În mod neoficial, managerii spitalelor din Iași spun că este o practică să împrumute medicamente și materiale sanitare de la un spital la altul, atunci când există sincope, pentru a putea avea continuitate în tratarea pacienților. Iar aceste sincope spun că apar fie din lipsa banilor, fie pentru că furnizorii nu reușesc să le livreze la timp.

Medic: Se face lunar un necesar de materiale, care din păcate nu e onorat. Banii sunt puțini și trebuie făcute economii, dar economiile trebuie făcute atunci când sunt produse, dar când nu sunt, nu mai putem vorbi de economii.

Conducerea Spitalului Județean Județean din Iași spune într- un răspuns pentru Digi 24 că: „Au mai fost lipsuri pentru perioade scurte la unele medicamente sau materiale sanitare - cauzele fiind diverse - efortul mare al angajaților de la achiziții - însă în momentul de față nu se înregistrează lipsuri. În perioada următoare vom monitoriza permanent stocurile, împreună cu șefii de secții și farmacistul șef, pentru a evita situațiile de felul acesta.”

Chiar dacă bugetul pentru Sănătate a mai crescut în ultimii ani, medicii spun că pacienții vin la spital în stare din ce în ce mai gravă, ceea ce înseamnă și costuri mai mari.

Vasile Barbu, președinte Asociația pentru Protecția Pacienților: Din păcate sunt manageri de spitale, șefi de secții care fac compromisuri serioase legat de criză. Spun că nu există nicio problema, că totul e perfect. Există acest sistem de a ascunde această criză, ceea ce nu e corect, pentru că ascund și față de Ministerul Sănătății și față de CNAS, care ar trebui să perceapă corect această criză, așa cum o percepem noi, pacienții.

80% din bugetul spitalelor este alocat pentru salarii și utilități, iar pentru medicamente și materiale sanitare rămân din ce în ce mai puțini bani.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mincinosilor. Aveti, dar le tineti pentru voi .
0
0
nicaieri nu se fura ca-n sistemul medical!! coruptia mai mare decat in politica, niste scursuri cu salarii enorme carora tot nu le ajunge, totul pe cabinetele lor particulare, contracte la cate 10 clinici si spitale private....scrusurile societatii au devenit juratii lui Hipocrate
0
0
pt ca ati furat tot si le-ati dus la cabinetele voastre private
1
0
Sist de sanatate este cel mai c****t sist.De 30 ani nu s-a luat nici o masura. Sist se impotriveste cu o forta f mare. Angajari doar pe bani si rudenii, calitate din ce in ce mai slaba. Banii se duc doar in salariile uriase.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212