REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Medicina şcolară la Constanţa, cu un picior în groapă

Medicina şcolară la Constanţa, cu un picior în groapă

Replica API 10 noiembrie 2017 | 00:00 672

Rețeaua de medici școlari, cândva bine pusă la punct în țara noastră, este pe cale de dispariție. La Constanța, în acest moment sunt doar 26 de medici școlari și 18 medici stomatologi în cabinetele medicale școlare. Mult prea puțin, față de câtă nevoie este de acești specialiști!

Medicina școlară a ajuns un fel de „Cenușăreasă” a medicinei românești, spun reprezentanții Societății Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri. „În ultimii 15 ani, rețeaua de medicină școlară a suferit un veritabil proces de destructurare. Acest lucru s-a întâmplat deoarece, deși până în anul 2000 exista o rețea bine organizată, odată cu modificarea sistemului sanitar și apariția Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, tot mai mulți medici generaliști au optat pentru medicina de familie, iar personalul medical din rețeaua școlară treptat s-a pensionat. Mult timp, posturile au fost blocate, apoi, deși au fost organizate concursuri pentru acestea, nu s-a prezentat personal medico-sanitar”, au precizat dr. Kristina Moldovan și dr. Daniela Rajka, din cadrul societății amintite.

La Constanța, un medic școlar la peste 4.000 de elevi

La Constanța, această rețea de medici școlari a rămas doar o umbră a ceea ce era cândva. Potrivit evidenței existente la nivelul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, în acest moment, sunt 26 medici școlari și 91 asistenți medicali, împărțiți astfel: în municipiul Constanța sunt 18 cabinete în școli și licee, cu 17 medici școlari și 63 asistenți medicali, și două cabinete medicale universitare, cu patru medici și patru asistente; la Năvodari este un cabinet medical școlar, cu doi medici și șase asistenți medicali; la Medgidia sunt două cabinete medicale, cu doi medici și șapte asistenți medicali, iar la Mangalia sunt trei cabinete medicale, fără medici, ci doar cu 11 asistenți medicali. La un calcul simplu, având în vedere că în județul Constanța sunt înregistrați aproximativ 111.212 elevi, în ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal, reiese că avem un medic școlar la aproximativ 4.277 de elevi!

Iar, potrivit unei hărți privind deficitul de medici școlari, realizată de Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri, Constanța se numără printre județele cu cel mai mare număr lipsă de specialiști în acest domeniu. „Ar trebui să fie medici școlari în fiecare școală sau măcar un medic la două școli, iar atribuțiile pe care le au aceștia sunt dintre cele mai diverse și necesare”, ne-au precizat reprezentanții organizației.

Deficit enorm și la stomatologia școlară

În ceea ce privește cabinetele școlare stomatologice – de asemenea prevăzute în normativul Ministerului Sănătății – situația este la fel de dramatică. În județul Constanța sunt în evidența DSP doar 16 cabinete școlare stomatologice, cu 18 medici și 22 de asistente medicale, distribuite astfel: Constanța, 13 cabinete preuniversitare și unul universitare, cu 15 medici, la Năvodari un cabinet cu un stomatolog și la Mangalia, un cabinet cu un stomatolog și un asistent medical.

„Deși în unele județe autoritățile locale s-au implicat în înființarea și dotarea cabinetelor stomatologice din unitățile de învățământ, situația stomatologiei școlare rămâne cu un deficit foarte mare la nivelul întregii țări, existând județe în care nu există deloc cabinete stomatologice școlare, deși acestea reprezintă singura modalitate de acordare a asistenței stomatologice gratuite copiilor și tinerilor”, au mai precizat doctorii de la Societatea Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineret.

La sate, niciun medic nu are grijă de elevi...

Situația cea mai gravă este în mediul rural. În comune și sate nu există niciun medic școlar. De altfel, nici Ministerul Sănătății nu impune existența lor la școlile de la țară. Se zice că acolo medicul de familie preia și responsabilitățile acestuia. În realitate, sunt destule comune și sate din județul nostru unde medicii de familie trec de două ori pe săptămână, și atunci doar pentru câteva ore, și numai de vizite la școală nu are timp! În această situație, școlile din mediul rural rămân descoperite din punct de vedere al medicinei școlare.

De ce este nevoie de medici școlari?

Cârcotașii ar putea spune că, în contextul în care există atâția medici de familie și atâția specialiști, ce nevoie mai este de acești medici școlari. Ei bine, prezența acestora în școli, așa cum a fost gândită și pusă pe hârtie, în Ordinul Ministerului Sănătății 1668/2011, are beneficii destul de convingătoare. În primul rând, focarele de boli infecțioase ar fi depistate din vreme. Și au fost destule situații în școlile din Constanța când copiii boli infecțioase s-au răspândit pentru că nu au fost depistate din pripă. Apoi, o sarcină a acestor medici este să examineze elevii și să sesizeze dacă au inclusiv probleme de vedere sau de postură, de obezitate etc.

„Ajungem să depistăm la clase gimnaziale copii cu probleme de vedere, care puteau fi descoperite și tratate încă din clasele primare”, spun medicii școlari. Tot rolul medicilor școlari este să supravegheze igiena alimentară din școli, cantinele, să avizeze meniurile. Lipsa lor se observă și la acest capitol, nu mai departe de luna trecută, comisarii Protecției Consumatorilor Constanța semnalau existența unor rețetare învechite și depășite și hrană păstrată în condiții improprii, la grădinițe de stat din municipiul nostru.

Primăria Techirghiol caută medic școlar pentru cei 1.000 de copii din localitate

Orașul Techirghiol se află, în prezent, în rândul localităților unde nu există medic școlar. Autoritățile locale vor însă să remedieze această lipsă. Drept pentru care au realizat deja caietul de sarcini pentru contractarea de „servicii de asistență medicală și servicii medicale în unitățile de învățământ de stat din orașul Techirghiol”.

Operatorul economic – fie că este vorba de o clinică sau de un medic cu PFA - care va câștiga licitația se va ocupa de 1.000 de copiii, din grădinițele, școala și liceul din localitate și va efectua deplasări în unitățile școlare. Mai mult, după cum ne-a precizat primarul Iulian Constantin Soceanu, există deja un spațiu în sediul Grădiniței nr 1 Pinochio din Techirghiol, ce va avea destinația de cabinet medical, pe care primăria îl pune la punct, cu aparatură, materiale sanitare și medicamente și îl va acorda, în comodat, medicului respectiv.

Cât privește banii alocați acestui serviciu de medicină școlară, în caietul de sarcini este prevăzută suma de 35.750 lei fără TVA, pentru următoarele 5 luni și jumătate (concret, 6.500 de lei, pe lună, până la finele lui aprilie 2018). „Avem prevăzută finanțarea până în aprilie, ulterior va fi cuprinsă pe bugetul lui 2018”, a adăugat primarul Soceanu.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se da spagi la profesori sa treaca prostu clasa
0
0
Din 6500 dai jumate la stat si din restul benzina. Sclavie placuta.
5
0
Multi medici scolari sunt slab pregatiti, nu vin la serviciu, "reped" copiii..
2
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108