REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
17.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

MEGA ANCHETA PROCURORILOR și a POLIȚIȘTILOR de FRONTIERĂ, la FINAL!

MEGA ANCHETA PROCURORILOR și a POLIȚIȘTILOR de FRONTIERĂ, la FINAL!

Replica API 11 decembrie 2021 | 22:33 2033

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au finalizat cercetările într-un dosar de trafic de migranți, trei persoane fiind trimise în judecată. Printre acestea se află Faredin Osman și Ainur Memet. De menționat este faptul că ancheta a plecat de la un caz de migraţie ilegală depistat în luna martie a acestui an, la Băneasa, în judeţul Constanţa, când au fost depistaţi opt cetăţeni turci care au încercat să intre ilegal în România, din Bulgaria.

Așa cum este precizat mai sus, totul a plecat de la un caz descoperit de poliţiştii de frontieră în data de 4.03.2021, când au fost depistaţi opt cetăţeni turci care trecuseră ilegal frontiera în România din Bulgaria. Continuând cercetările şi în urma unor acţiuni informativ-operative, în data de 10.06.2021, lucrători din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța și poliţişti din cadrul Direcției Operațiuni Speciale al IGPR au organizat un flagrant în Punctul de Trecerea a Frontierei Nădlac, pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în migraţie ilegală. În urma acţiunii, a fost descoperit un cetăţean român, Faredin Osman, în vârstă de 24 ani, membru al grupării monitorizate, care încerca să scoată din țară un cetăţean turc, Ainur Memet, în vârstă de 34 de ani, ascuns în mijlocul de transport condus de român. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța, pentru continuarea cercetărilor, iar cetățeanul turc a fost predat lucrătorilor din cadrul Inspectorului General pentru Imigrări Constanța, în vederea extrădării de pe teritoriul României.

Ancheta a continuat cu percheziții domiciliare: arme și săbii

De asemenea, în data de 11.06.2021, în continuarea activităților specifice, polițiști de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Constanța și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Constanța, au pus în aplicare două mandate de percheziție imobiliară pe raza localității Medgidia, județul Constanța.

Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate două microbuze, două arme albe – săbii, mai multe sume de bani și valută, iar un cetăţean român, Memet Ainur în vârstă de 31 de ani, a fost adus cu mandat în vederea audierii de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța. În cauză, poliţiştii de frontieră au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de intrare în țară prin trecerea ilegală a frontierei de stat, precum și trafic de migranți faţă de cetăţenii români, iar în baza materialului probator, Judecătorul de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa, la propunerea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile faţă de doi cetăţeni români.

De la ce a plecat totul: cazul inițial

În data de 4.03.2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Băneasa, județul Constanța, acționând în baza unor informații, s-au deplasat în proximitatea localității Făurei, unde au depistat cu ajutorul tehnicii de supraveghere, opt persoane ascunse în pădurea de la marginea localității. În urma acțiunii, persoanele au fost conduse la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Băneasa pentru verificări și efectuarea de cercetări stabilind că sunt opt cetățeni turci, cu vârste cuprinse între 21 și 32 ani, care au trecut fraudulos frontiera de stat a României dinspre Bulgaria. Din declarațiile acestora a reieșit că intenționau să ajungă în Germania și că au fost călăuziți pe teritoriul R. Bulgaria de doi cetățeni bulgari, fiind transportați până în apropierea frontierei române.

În cauză, s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de intrare în țară prin trecerea ilegală a frontierei de stat, faţă de cetăţenii turci fiind aplicată măsura de nepermitere a intrării în țară pentru 5 ani. Cele opt persoane au fost preluate de către autoritățile de frontieră bulgare, prin Punctul de Trecerea Frontierei Ostrov, în baza Acordului de readmisie între România și Republica Bulgaria.

Trimiși în judecată

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a dispus, la data de 10 decembrie 2021, trimiterea în judecată a inculpaților: Memet Ainur, O. A. și Faredin Osman, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranți. Probatoriul administrat în cauză până în prezent a relevat, că, în perioada mai - 10 iunie 2021, inculpatul O.A. l-a preluat pe migrantul ilegal M.A., i-a facilitat cazarea în localitatea Mircea Vodă, apoi a intermediat cu inculpatul Memet Ainur (căruia i-a și plătit efectiv suma de 2.000 euro, bani proveniți de la A. M.), transportul migrantului pe teritorului României din Mircea Vodă până la vama Nădlac, în scopul trecereii ilegale a frontierei de stat a României. Inculpatul Memet Ainur, la data de 10.06.2021, în schimbul sumei de 3.000 euro, din care a primit efectiv pentru sine suma de 1.000 euro, și pentru inculpatul O. F. suma de 1.000 euro, l-a preluat pe migrantul ilegal Memet Ainur din localitatea Mircea Vodă, apoi l-a predat șoferului său Osman faredin, și a dispus acestuia să-l transporte pe teritoriul României, până la vama Nădlac. Inculpatul Osman Faredin, în schimbul sumei de 1.000 euro, bani pe care i-a primit efectiv, l-a preluat pe migrantul ilegal Memet Ainur., și apoi a condus microbuzul în care se afla migrantul, din Cernavodă spre vama Nădlac, unde a fost prins de organele de poliție. Pe parcursul urmăririi penale, față de inculpați au fost luate măsurile arestatului preventiv și controlului judiciar. Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale și trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie. În cauză, procurorul din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a lucrat împreună cu organele de cercetare ale poliției judiciare din cadrul Gărzii de Coastă și a beneficiat de sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale, structurile subordonate, și în special Brigada de Operațiuni Speciale Constanța.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
DOSAR DE OFITER, de vazut pe yt. Luati si popcorn
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468