REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Microrezervaţia de la DELFINARIU, în PERICOL în cazul unei contaminări în masă

Microrezervaţia de la DELFINARIU, în PERICOL în cazul unei contaminări în masă

Replica API 13 aprilie 2020 | 10:16 5364

INTERVIU!

INTERVIU!

În contextul pandemiei de coronavirus, și în Constanța, la fel ca în toată țara, au fost închise toate instituțiile de cultură. Directorul general al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă, a oferit mai multe detalii despre cum se desfășoară activitatea în această perioadă și ce măsuri preventive a luat pentru siguranța atât a angajaților cât și a animalelor.

Consiliul Judeţean Constanţa a luat mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului şi a suspendat activitatea unor instituţii din subordine, printre care Delfinariul, Acvariu, Planetariul dar și Microrezervația. Într-un interviu oferit online de către directorul general, doctor Adrian Bîlbă, acesta a prezentat situația actuală din cadrul complexului, având în vedere pandemia de coronavirus dar ș ice măsuri a luat pentru prevenirea răspândirii virusului.

Reporter: Care este situația actuală la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, având în vedere pandemia de coronavirus?

Adrian Bîlbă: La fel ca toate muzeele, conform primei Ordonanțe care a fost transmisă de Ministerul Apărării, am avut obligația șă închidem muzeele. Inițial am lăsat Microrezervația deschisă după care am închis-o și pe aceasta. În consecință, avem totul închis vizitării, însă funcționăm în continuare pentru a ne ocupa de îngrijirea animalelor cărora trebuie să le asigurăm condiții specifice. Se bucură pentru că noi avem o grijă foarte mare de ele chiar dacă erau obișnuite să fie vizitate și uneori le vezi că sunt prezente la gard, așteptând să fie văzute.

Armata s-ar putea ocupa de animalele din Microrezervație în cazul unei contaminări în masă

Reporter: Ce măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului ați luat?

Adrian Bîlbă: Am stabilit ca echipele de lucru să nu se întâlnească. Am făcut două echipe de lucru dar și oameni de rezervă. Cele două echipe de lucru muncesc o săptămână cu o săptămână pentru că vrem ca riscul de contagiune să fie cât mai mic. Duminica, echipele se schimbă, iar cea care iese din tură, în ultimele două ore din program face dezinfecție peste tot, rămânând ca cea care vine luni să facă din nou o dezinfecție pentru siguranță. În felul acesta oamenii nu se întâlnesc și am eliminat riscul contagiunii. În cazul în care în una dintre echipe apare vreun caz de coronaviroză, toată echipa va intra în carantină și va lucra echipa de rezervă. În situația în care toate cele trei echipe nu vor mai putea lucra, avem stabilite standarde și proceduri, scrise, care vor fi transmise oamenilor de la Ministerul Apărării, armatei, care va veni și va completa, la nevoie, îngrijirea animalelor. Ei vor citi de pe niște caiete speciale ce au de făcut, în situația în care ar trebui să intrăm toți în carantină. Obiectivul nostru principal este protejarea animalelor.

Reporter: Câți oameni sunt desenați să aibă grijă de animalele din complex?

Adrian Bîlbă: La acvariu avem 11 persoane, două echipe de 4 și trei oameni în rezervă. La microrezervație, de asemenea, avem 16 persoane, la Delfinariu avem cinci antrenori, două echipe de câte doi și șeful de secție și cu al cincilea antrenor sunt în rezervă. În acest fel avem asigurată întreținerea animalelor pentru că delfinii, mai ales, nici nu mănâncă din mâna altuia. În consecință, suntem foarte stricți din acest punct de vedere.

Interviul integral, în video de mai jos:

Video: ‘Mesajul’ delfinilor pentru constănțeni: Stați în casă!

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar babetele alea la ghiseu i-au o gramada de bani rupand tichete la menopauza. Nu mai zic de tiganul ala paznic care de-abia se tine pe picioare nemancat si nespalat. Chiar nu gasim cativa oameni mai acatarii?
1
0
tot fiul asta de securist a ramas seful delfinilor?
7
0
Blondina e o specie de felina scapata din cusca pe care Balbel crede ca o poate creste ca animal de companie si relaxare facandu-i din cand in cand cate o injectie intre craci cu seringa lui subtire de veterinar. Doar ca flescaitul va sfarsi mancat de viu.
10
0
Cum de nu e si capusa aia blonda siliconata in peisaj? De cand s.au cuplat aia ia salariu degeaba in loc sa lase postul unui om cu chef de munca si nevoie de bani. Rusinicaaaa Balbaitule.
4
0
Un bagabont .
7
0
Mi se pare foarte buna organizarea asta. Se evita, pe cat posibil, si cred ca este posibil, orice contact al lucratorilor din domeniu. Asa DA. In sfarsit a avut si dr. Balba o idee buna. Ca altfel, le stie pe toate. L-am vazut in emisiunile pe care le avea la TV. Vorbea numai el ca ma miram de ce mai are invitati. Sa auzim numai de bine, dragilor.
5
2
zici ca are 20 de ani. atata minte au amandoi. iar aia mare psiholoaga. o pocnitoare
12
1
Bah, cum ai aparut fara femeia de plastic? Ai avut voie? Bai Adi, frate, nu sta bine langa tine. E plastic si chicios. Daca era plastic si arata bine, treaca mearga, dar asa, chicios! Si ce este deranjant, se baga ca paduchele-n frunte. In rest, sa ne vedem sanatosi.
14
2
Doctor cacat. Toata ziua bot in bot cu plastic ambulant de prietena, nevasta sau ce dracu e nesimtita. Amandoi, doua curve unul mai mare ca altul. Nu mai scapam de gura mare lucru mic astia doi?
14
2

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920