REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
16.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Mihail (USR): Iniţiativa „Fără penali“ a fost verificată de CCR. Cerem votarea ei în plen

Mihail (USR): Iniţiativa „Fără penali“ a fost verificată de CCR. Cerem votarea ei în plen

Replica API 11 noiembrie 2020 | 00:00 1056

Liderul grupului USR, Radu Mihail, a pledat pentru dezbaterea şi votarea, miercuri, în plenul Senatului, chiar şi fără raport, a iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei "Fără penali în funcţii publice", considerând că o cutumă care impune necesitatea raportului nu poate împiedica propunerea legislativă să treacă de Senat, astfel încât referendumul să fie organizat pe 6 decembrie, concomitent cu alegerile parlamentare.

Radu Mihail

"Astăzi am mai avut un episod din epopeea luptei pe care o ducem de a avea iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", pentru care au semnat un milion de oameni, introdusă în Constituţie. Comisia de constituţionalitate a acordat raport favorabil, dar în cea juridică legea a devenit prizoniera unor oameni ca Şerban Nicolae sau Carmen Dan, care au refuzat să o includă pe ordinea de zi. Dată fiind simplitatea iniţiativei, am insistat în Comitetul liderilor să fie votată, miercuri, în plen (n.r. - fără raport). Răspunsul a fost că există o cutumă care nu permite aşa ceva. Mi se pare penibil să explici unui milion de oameni, care au semnat şi aşteaptă să meargă la referendum, ca din cauza unei cutume o lege atât de simplă, verificată de Curtea Constituţională, care a trecut prin Camera Deputaţilor, să nu poate fi votată de Senatul României. USR va continua să facă presiune mâine dimineaţă în Comitetul liderilor şi vom cere acelaşi lucru, ca în plen să fie inclusă pe ordinea de zi", a declarat, marţi, Radu Mihail.

Senatorul USR a explicat că prezenţa lui George Dircă în şedinţa Biroului permanent de luni alături de senatorii PSD este justificată de faptul că săptămâna în curs este unica în care iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" trebuie votată de Senat, astfel încât să fie introdusă la referendum în 6 decembrie.

"Cum vă puteţi imagina că USR se joacă cu semnăturile unui milion de oameni negociind cu PSD?! Aşa ceva nu s-a întâmplat. În Comisia juridică, PSD a blocat iniţiativa. Sunt zvonuri care vor să arunce îndoială asupra unei iniţiative foarte importante pentru societatea românească", a adăugat Radu Mihail.

Comisia de constituţionalitate a acordat, marţi, raport favorabil pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei ''Fără penali în funcţii publice', dar Comisia juridică, co-raportoare pentru acest proiect, nu s-a pronunţat încă.

Propunerea legislativă prevede completarea articolului 37 din Constituţie - Dreptul de a fi ales - cu un nou text, potrivit căruia cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu mai poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 14 iulie, propunerea legislativă, iar Senatul este for decizional. Potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, trebuie validat referendumul organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai tupeistilor.voi credeti ca ve-ti castiga alegerile?Doar daca ve-ti proceda ca la primaria sectorului 1,adica prin furt!Sunteti niste penibili care folosesc sloganuri false.Mai bine spuneti "Doar cu penali" la conducerea tarii!Asta va caracterizeaza!
1
0
mihail caine de circ,la usr nu a ajuns inca codruta dar urmeaza
0
0
Uniunea Scufundati Romania ne spune ce sa facem...eu am o ideea sa ne spuna cum sa ajungi milionar din contracte cu statul, cum sa faci rost de locuinte ANL pe blat, cum sa colaborezi cu securitatea sau cum sa minti in cv ca ai terminat o facultate pe care nu ai terminat-o. USR tinerii tupeisti din politica romaneasca
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212