REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.6° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.6° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Ministerul Agriculturii vrea acces prioritar pentru fermierii români în Portul Constanța

Ministerul Agriculturii vrea acces prioritar pentru fermierii români în Portul Constanța

Andreea VREJOIU 25 iunie 2023 | 00:00 1453

După ce porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate în urma invaziei ruseşti, Portul Constanţa a devenit cea mai importată rută alternativă de shipping, în condiţiile în care a intermediat aproximativ o treime din exporturile de cereale ale Ucrainei. Însă Portul Constanţa va avea probleme în a face faţă majorării cantităţilor de cereale din România şi Ucraina, odată cu debutul campaniei de recoltare, peste câteva săptămâni.

Ministerul Agriculturii vrea acces prioritar pentru fermierii romani in Portul Constanta

„În cursul discuţiilor cu Bruxelles-ul şi cu Kiev-ul, Ministerul Agriculturii din România va propune o optimizare a fluxurilor comerciale de cereale în Portul Constanţa, pentru a proteja fermierii locali pe durata recoltării”, a declarat pentru Reuters o sursă din Ministerul Agriculturii. Sursa nu a precizat care sunt măsurile avute în vedere, dar a adăugat că o mai bună claritate cu privire la volumul recoltelor ar putea ajuta la organizarea fluxurilor comerciale.

Recoltatul cerealelor începe în jurul lunii iulie, când acordul privind coridorul ucrainean via Marea Neagră ar putea să intre în colaps, şi în mod normal se încheie în octombrie.

România este unul dintre cele cinci state membre UE care au înregistrat un aflux de cereale ucrainene, după invazia rusească, ceea ce a convins UE să aprobe restricţii comerciale temporare şi un pachet de sprijin.

La capacitate maximă, prin Portul Constanţa au fost exportate 25 de milioane de tone de cereale pe an.

România este unul dintre cei mai mari producători de cereale din UE. Firma de consultanţă Agritel estimează că, în acest an, România ar putea recolta 8,76 de milioane de tone de grâu, în timp ce asociaţia Coceral mizează pe o recoltă de 9,57 de milioane de tone, iar firma românească de consultanţă AGRIColumn mizează pe o recoltă de 10,5 milioane de tone.

Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă atât producţia cât şi exporturile sale au scăzut semnificativ după ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul ucrainean şi a blocat o serie de porturi importante la Marea Neagră, în a doua jumătate a ultimului sezon. În 2023, producţia de cereale a Ucrainei este aşteptată să scadă până la 45 de milioane de tone, de la 53 de milioane de tone în 2022. Comparativ, firma de consultanţă AGRIColumn estimează că România va avea disponibil pentru export o cantitate de 21 de milioane de tone de cereale şi oleaginoase în sezonul 2023/2024, conform economica.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fermierul r*mân nu ajunge in port. Își vinde marfa direct din camp la un intermediar, de obicei un engross-ist din afara. Ăla o depoziteaza in țară și o vinde cand vrea el, unde vrea și cu ce pret vrea. Fermierul cumpără după furaje aduse din afara. Așa e economia de piata in Ro
1
0
Nu doare pe nimeni de fermierii romani. Transporta UKR la capul gol. Probleme mari cu transportul , portul blocat , preturi de mizerie la cereale , dupa ce s au investit o gramada de bani in input uri. Iar oficialii nostri discuta , propun ... etc etc. De fapt - zero barat. Foecare se descurca cum poate. Cine nu este implicat in fenomen , nu intelege. Slava UKR !
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212