REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° ConstanÈ›a Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° ConstanÈ›a Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Ministerul Sănătăţii: Anual, peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral

Ministerul Sănătăţii: Anual, peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral

A.F. 31 octombrie 2023 | 00:00 188

Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces ÅŸi dizabilitate în România, iar anual peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral, transmite Ministerul Sănătăţii (MS).

Ministerul Sanatatii: Anual, peste 60.000 de romani sufera un accident vascular cerebral

Mesajul a fost publicat pe Facebook, duminică, de Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral.

"Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic care atrage atenÅ£ia asupra importanÅ£ei programelor de prevenÅ£ie, diagnostic, tratament acut ÅŸi reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical vieÅ£ile a zeci de mii de români în fiecare an", arată ministerul.

Anul acesta, MS a introdus un atestat de studii complementare, care vizează pregătirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointervenţionale, precum tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanică).

Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională actele normative pentru un nou program de AcÅ£iuni Prioritare, prin care se va aloca finanÅ£are directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienÅ£ilor cu AVC în secÅ£iile de neurologie. Anumite categorii de pacienÅ£i care în prezent nu beneficiază de iniÅ£ierea procesului de reabilitare în faza acută a patologiei, atunci când neuroplasticitatea creierului încă permite recuperarea funcÅ£ională, vor fi ajutaÅ£i să-ÅŸi recâÅŸtige mobilitatea, îmbunătăţindu-ÅŸi astfel calitatea vieÅ£ii.

Ministerul Sănătăţii susÅ£ine că Strategia NaÅ£ională pentru combaterea bolilor cardiovasculare ÅŸi cerebrovasculare va mări accesul la prevenÅ£ie ÅŸi la tratament pentru pacienÅ£ii cu AVC. Comisiile de specialitate de cardiologie ÅŸi neurologie ale MS, împreună cu experÅ£i din cadrul societăţilor profesionale ÅŸi societăţilor internaÅ£ionale de profil au lucrat la această strategie aflată în următoarea perioadă în etapa de consultare publică.

În cursul acestui an, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat declaraÅ£ia Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reafirmând angajamentul României pentru combaterea acestei boli, prin implementarea politicilor de sănătate ce urmăresc scăderea numărului de cazuri de AVC ÅŸi tratarea acestora în centre specializate (unităţi "stroke"), scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daaa pai Rafila ministru se implica stati fara grija. A ti vazut ce frumos sa implicat în redeschiderea spitalului de infecțioase de la Constanța.Azi acest spital e vai si vai steaua lui. Asta fara a mai vb de satisfacția" pacienților. Zic in încheiere asa ALUPIGUS pă toata cu drag dvs si tuturor celor care au nevoi de acel spital. SAMACACINSTRCHINAMATI.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468