REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ministrul Culturii a CONTESTAT în instanţă vânzarea Castelului Regal din Mamaia

Ministrul Culturii a CONTESTAT în instanţă vânzarea Castelului Regal din Mamaia

Replica API 9 aprilie 2019 | 00:32 442

sursa foto: youtube

Ministerul Culturii și Identității Naționale, acţiune în instanţă pentru recuperarea monumentului istoric din Mamaia, cunoscut sub numele de Castelul Regal.

La data de 17.09.2018, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul nr. 5533/118/2018, având ca obiect constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat de Biroul Notarial “Notari Publici Grigore Păun și Elena Laura Ștefan”. Acest contract poartă asupra imobilului Club Castel, fosta Vilă Regală Mamaia, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod CT-II-m-A-02896.

Ministerul Culturii și Identității Naționale a promovat această acțiune în contradictoriu cu SC LIGHT SYSTEM SRL si SC MAMAIA SA și a solicitat anularea contractului sus-menționat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemțiune al statului român, prevăzut imperativ de art. 4 alin. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare.

Dosarul are termen de judecată fixat la data de 23.04.2019, dată până la care Tribunalul Constanța a solicitat MCIN să comunice lista cuprinzând Monumentele, Ansamblurile și Siturile Istorice din anii 1991-1992 pentru localitatea Constanța.

“În acest moment, ca prim pas, este absolut necesară lămurirea aspectului juridic al fostei Vile Regale Mamaia și așteptăm un verdict al instanței. Constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului național, reprezintă o acțiune responsabilă și legitimă a MCIN. Potrivit legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preemțiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și autoritățile locale. Noi, ca minister, ne-am făcut datoria față de statul român, față de lege și patrimoniul cultural al acestei țări”, a explicat Ministrul Culturii și Identitățíi Națonale, Valer-Daniel Breaz.

Reamintim că, în acest moment, la nivelul Ministerului Culturii și Identității Naționale au fost constituite grupuri de lucru și analiză pentru elaborarea, respectiv modificarea a două priorități legislative importante – Codul Patrimoniului și Legea 422/2001 privind protejarea tuturor monumentelor istorice, astfel încât statul să poată interveni cu lucrări de protejare și pentru monumentele istorice aflate în situații litigioase.

“Rolul Ministerului Culturii și Identității Naționale este de a asigura un viitor patrimoniului construit românesc prin elaborarea strategiilor și normelor specifice de protejare și vreau să cred că putem construi acest viitor alături de celelalte autorități publice centrale și locale”, a mai spus Valer-Daniel Breaz, Ministrul Culturii și Identității Naționale.

Orice constănțean cunoaște Castelul Regal din Stațiunea Mamaia. Acesta a fost construit în 1923, având o arhitectură specific mediteraneană, devenind reședința de vară a reginei Maria. Din păcate, acum castelul se află într-o stare avansată de degradare.

Imobilul şi terenul au ajuns şi în atenţia procurorilor şi, ulterior, a magistraţilor, în dosarul lui Radu Mazăre, privind retrocedările.

Potrivit procurorilor, terenul și clădirea au fost vândute, în perioada 2013-2014, unei firme. DNA arată că, în octombrie 2004, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a vândut la un preţ derizoriu de 23,56 euro/m.p., a terenului în suprafaţă de 15.465,91 m.p., în condițiile în care un metru pătrat în acea zonă și în acel an se vindea cu 200 – 300 de euro. Mai exact, numai terenul, fără clădirea fostului castel regal, a fost vândut cu aproximativ 370.000 de euro. Paguba provocată în urma tranzacției a fost stabiliotă la 1.104.884,16 euro.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cit dezinteres si nerusinare din partea partidelor care au condus aceasta tara n-au fost in stare sa repare cazinoul castelul Mamaia si multe alte cladiri din Cta --primarii au fost oameni de nimic min culturii au fost zero ---o tara de lumea a 3 -a
1
0
Sa.l i.a statul sa.l darame Pt ca altceva nu stie
1
1
dace vrem sa arate bine . SAL DAM BULGARILOR !
2
1
Hotarati-va mai repede, pana nu se ruineaza de tot !
6
0
Bulgari tin cu dintii , de Castelu Regal de la Balcik . L-au renovat si arata impecabil . Si asta..chiar daca , a facut parte din Istoria Romaniei si nu a Bulgariei !!!! In schimb , Castelu Regal de la Mamaia , arata trist . Cand te gandesti , ca aici a stat o data...o adevarata crema politica si intelectuala.
5
0
Si ce patesc cei vinovati de aceasta 'hotie'? Toate nenorocirile cu privatizarea romaneasca au fost posibile datorita legilor proaste si a coruptilor din magistratura, notariate si la varful puterii. Altfel, cum a fost posibila aceasta anomalie cand avem atatea ministere si servicii care puteau stopa la timp actiunea de instarinare? Trebuie sa raspunda toti cei care au tolerat asta!
10
0
Fal fal fal
2
2
Oooo, s-a trezit si Ministerul Culturii !!!
15
1
Bulgarii au grija de castelul de la Balcic, desi a fost resedinta unor regi straini. Alta atitudine fata de istorie si de frumos.
23
0
Un cacat. ...oricum mergem la balcic la ol inclusiv
11
8

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108