REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
7.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Ministrul Educației, Ligia Deca, nu mai are nimic în Constanța natală

Ministrul Educației, Ligia Deca, nu mai are nimic în Constanța natală

Andreea POPA 9 ianuarie 2023 | 00:00 8910

Ligia Deca nu mai are nici cea mai mică legătură cu tot ce înseamnă Constanța, locul de unde a cunoscut o ascensiune profesională spectaculoasă, care a culminat cu surprinzătoarea sa numire pe funcția de ministru al Educației. Demnitarul, care va împlini anul acesta 40 de ani, nu deține niciun fel de bun la malul mării, în schimb se poate ”lăuda” cu legăturile de afaceri dintre soțul ei și câteva nume foarte interesante, precum controversatul miliardar român Frank Timiș, dar și Florin Cîțu sau Dan Barna.

Ligia Deca

Ligia Deca este de trei luni ministru al Educației, dar nu și-a publicat încă o declarație de avere. Ultima disponibilă este cea din iunie 2022, pe când era consider prezidențial la Cotroceni. Potrivit acesteia, Ligia Deca nu deține niciun bun și nu are niciun interes material sau de altă natură în Constanța natală- aici trebuie spus însă că enciclopedia online Wikipedia spune că Ligia Deca s-a născut în Deva.

Ministrul Educației a cumpărat în 2020 un teren de 661 mp în București, a cărui proprietate o împarte cu soțul ei, Mihai Cezar Hâj, iar în 2013 a achiziționat un alt teren intravilan de 8 mp, tot în București. Ligia Deca are trei locuințe în București: un apartament de peste 107 mp, cumpărat în 2013, un imobil de circa 9 mp, luat în 2015 și casă de peste 213 mp, cumpărată în 2020.

Ligia Deca și Mihai Cezar Hâj

Are datorii la bănci de 870.000 lei

Ministrul are două mașini ieftine- un Opel și o Kia și nu mai puțin de 12 conturi bancare; ba chiar 14, dacă e să ne raportăm la declarația de avere a soțului ei, depusă tot în iunie 2022, ca expert angajat la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

În multe conturi nu are niciun ban, iar în cele active găsim în total circa 74.000 lei și 55.000 de euro. Ligia Deca și soțul ei au de returnat aproximativ 840.000 de lei și 6.000 de euro, dar asta nu ar trebui să fie o problemă prin prisma veniturilor pe care le încasează.

Astfel, în iunie 2022, Ligia Deca declara venituri anuale de 153.597 lei de la Administrația Prezidențială și 7.550 lei de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, ca și cadru didactic asociat.

Ligia Deca a terminat în 2002 Colegiul ”Mircea cel Bătrân” din Constanța, iar în 2006 obține licența de inginer diplomat inginerie navală și navigație la Facultatea de Navigație și Transport Naval din cadrul Universității Maritime Constanța. A fost prima studentă șef de promoție la o facultate cu profil maritim.

Ulterior, Ligia Deca a devenit doctor în științe politice la Universitatea din Luxemburg, a fost șefa Secretariatului Procesului Bologna, are un postdoctorat la New Europe College, a făcut parte din conducerea Comisiei Fulbright în România și a predat la Timișoara și SNSPA, ocupând și un post de consilier prezidențial la Palatul Cotroceni.

Soțul ministrului, angajat la Frank Timiș  

La rândul său, Mihai Cezar Hâj a încasat 73.404 lei de la UEFISCDI, o structură din cadrul Ministerului Educației, condus acum de soția sa și 30.871 lei de la Trencadis Corp SRL Baia Mare, în ambele locuri fiind angajat cu carte de muncă. În plus, Hâj a mai câștigat 18.500 lei dintr-un contract de consultanță încheiat cu Asociația Centrul Step by Step București, 31.255 lei de pe urma unui alt contract de consultanță parafat cu Archidata SRL Milano și încă 19.250 lei din consultanța oferită Organizației Umanitare Concordia București.

Afacerile soțului ministrului Educației vin parcă să ne mai demonstreze odată că trăim cu toții într-o lume mică. Astfel, Mihai Cezar Hâj a făcut la un moment dat, prin Archidata SRL, afaceri cu Civitta Strategy & Consulting SA, o companie înființată de Daniel Dăianu, Florin Cîțu, Liviu Voinea și Dragoș Pîslaru, precum și cu Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, societate fondată de Dan Barna. Este vorba despre un contract de aproape 2,4 milioane lei, primit în iulie 2018 de la Ministerul Fondurilor Europene, de o asociere a firmelor sus-menționate.

Afacerile de consultanță l-au dus pe soțul ministrului Educației nu doar în preajma unor importanți lideri politici, ci și în cercul de interese al unuia dintre cei mai controversați miliardari și multă vreme cel mai bogat român, Frank Timiș.

Așa se face că Trencadis Corp SRL, firma de IT din Baia Mare la care lucrează și Mihai Cezar Hâj, este deținută, printre alții, de Frank Timiș, dar și de Carlo Robert Burci, fiul mult mai cunoscutului Cristi Burci. Compania este una din câștigătoarele licitației din 2021 a Ministerului Educației pentru Biblioteca Școală Virtuală, un proiect european de 47 milioane de euro. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ÎMPRUMUTURI ONLINE ÎNTRE PERSOANE FIZICE FĂRĂ COMISIOANE O ECHIPĂ FOARTE DINAMICĂ ESTE LA LUCRU. Bună ziua, dragi indivizi. Suntem aici pentru a-i sprijini pe cei mai săraci și în lupta împotriva sărăciei și oferim împrumuturi pe termen scurt, mediu și lung. Aveți probleme financiare, sunteți în faliment sau aveți nevoie de finanțare pentru a vă pune pe picioare proiectele, un credit imobiliar. Oferim împrumuturi persoanelor fizice și juridice la o rată de 2% pe an, cu cea mai mare viteză și fiabilitate. Cei care au nevoie ne pot contacta pentru satisfacție: Email: poulaintherese4@gmail.com
1
5
Are pe la valu pe numele rudelor.....
4
0
Din nou cipanzeii scosi ca paduchii in frunte. Pute a branza imputita si la educatie, esuarea statului continua !
9
1
Nici macar spoiala de educatie n-a luat-o din Constanta ca i s-a dus vopseaua. Asa ministreasa asa invatamant!
9
0
ministrul educatiei nic facultate Nu are.Aia Nu e facultate,cel mult ceva de pregatiti ofiteri maritimi,adica max nivel maistru.Ca si base,baze,tu Nu esti inginer,esti ofiter punte ba tirtane!
15
1
O P.A.N.A.R.A.M.A .cu capul plecat , rusine !
15
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212