rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 7 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU în exclusivitate pentru “Replica” de Constanţa

Ministrul Energiei: Reactoarele 3 şi 4 vor crea încă 8 mii de noi locuri de muncă; sunt sigur că vor veni şi străini să lucreze aici

Anton Anton

Ministrul Energiei, Anton Anton, a sosit vineri, 10 mai, la Constanţa, pe agenda de lucru a acestuia aflându-se mai multe obiective care se află în subordinea ministerului pe care îl conduce: Centrala Nucleară de la Cernavodă, Electrocentrale (CET), Oil Terminal.

Deplasarea la Cernavodă vine şi în contextul în care, în data de 8 mai, SN Nuclearelectrica SA și China General Nuclear Power Corporation și CGN Central and Eastern Europe Investment au semnat Acordul Investitorilor în formă preliminară cu privire la continuarea Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE.

Ministrul Anton Anton a răspuns invitaţiei cotidianului „Replica” de a acorda un interviu, cu ocazia vizitei sale la Constanţa, marele anunţ fiind acela că se intenţionează construcţia unui nou CET, cu fonduri europene.

Reporter: A fost semnat acordul pentru reactoarele 3 ;i 4 de la Cernavodă şi am să vă rog să ne spuneţi mai multe despre acest lucru. Ce înseamnă acest proiect pentru România?

Anton Anton: Acest proiect înseamnă enorm de mult pentru România. Gândiţi-vă în felul următor: România are astăzi o anumită capacitate de producere a energiei electrice. Toată lumea, nu doar România, se îndreaptă către creşterea consumului de energie electrică. Vrem ca să eficientizăm consumul, să reducem producţia bazată pe cărbune sau să o modernizăm, să creştem producţia bazată pe energie eoliană.

Dar, toate astea, sunt ceea ce se cheamă energii de vârf. La noi, energia de bază este asigurată de cărbune şi de nucleară. Ori, ca să cresc cantitatea de nergie livrată populaţiei, am nevoie de energie de bază. Iar România este între ţările “Like Minded” – aşa se numeşte în limbajul european – care promovează energia nucleară.

Noi avem două reactoare de 1.400 de megawaţi împreună. Mai facem încă două reactoare de 1.400 de megawaţi împreună. Acesta este răspunsul la „de ce” Da, avem nevoie şi avem enorm de multă nevoie, repede, şi avem nevoie de energie curată.

Ori, energia nucleară este energie curată: nu are emisii de dioxid de carbon, nu are nici un fel de influenţă asupra mediului înconjurător, singura influenţă care apare la producţie este influenţa deşeurilor. Ori, pentru asta se fac cercetări, sunt ani şi ani de cercetări, se descoperă noi metode de neutralizare a deşeurilor şi de depozitare în siguranţă a deşeurilor.

Rep.: Dar de ce a durat atât de mult această negociere cu partea chineză? De ce nu s-a înhămat România să demareze de una singură acest proiect?

A.A.: În primul rând că înhămatul de una singură este o chestie foarte interesantă şi poţi să faci dacă ai bani, iar România, până acum, n-a prea avut banii ăştia. Şi nici acum nu prea îi are. Eu, acum, dacă m-aş apuca să fac reactorele nucleare, România are bani pentru un reactor.

Rep.: Ca sumă ce înseamnă?

A.A.: Nu vreau să comentez ca sumă, pentru că suma se va definitiva în urma modernizării studiului de fezabilitate pe care această societate pe care am creat-o acum, o va face în foarte scurtă vreme. Şi atunci o să discutăm şi despre bani. Însă, ca ordin de mărime, România nu îşi poate permite să înceapă şi să facă două reactoare. (...)

Rep.: Să revenim: de ce a durat atât de mult negocierea şi semnarea?

A.A.: Păi, negocierea şi semnarea durează de 4 ani...

Rep.: Lumea e sceptică, nu mai crede că se va face acest proiect.

A.A.: Vorbele din România au apărut acum mulţi ani, acum 14 ani, că se va face. Au existat diverse încercări de a face reactoarele acestea. Şi încercarea care funcţionează acum, pe baza unui caiet de sarcini, unei licitaţii, adică pe baza unei metodologii bine pusă la punct, perfect legală, este partea asta cu compania CGN, adică partea chineză. De ce a durat aşa de mult? Din informaţiile mele, în perioada unei guvernări anterioare, şi nu vreau să spun eu cine a fost guvernarea anterioară, negocierile au fost întrerupte.

Rep.: De ce?

A.A.: Nu mă întrebaţi pe mine, întrebaţi-i pe ei de ce le-au întrerupt. după părerea mea, dintr-o.... greşeală mare.

Rep.: Aţi făcut un calcul, aceste reactoare ce producţie vor genera?

A.A.: 700 de megawaţi fiecare.

Rep.: Ce înseamnă mai exact?

A.A.: De două ori mai mult decât produc cele două reactoare pe care le avem deja.

Rep.: Şi vor acoperi o nevoie de...? Acoperă nevoile pentru întreaga ţară sau cum?

A.A.: Astăzi, nuclearul acoperă, în principiu, aproape 17% din consumul de energie al României. Eu cred că dublarea capacităţii va duce la asigurarea a 30% din consum, nu mai mult, pentru că şi consumul va creşte, aşa cum v-am spus de la bun început. Toată lumea o să folosească energie electrică, în detrimentul altor forme de energie. (....)

Rep.: Şi ca locuri de muncă? Ce înseamnă aceste reactoare 3 şi 4?

A.A.: Înseamnă 8 mii de locuri de muncă în plus faţă de locurile de muncă existente. Adică, undeva la 20 şi ceva de mii de locuri de muncă în total.

Rep.: Este foarte bine, în condiţiile în care sunt nişte locuri de muncă foarte bine plătite acolo...

A.A.: Este şi o mare responsabilitate. Ştiţi cum e: e bine plătit, dar cu mare responsabilitate. Adică noi acum ne-am apucat să şcolarizăm tineri pentru aceste reactoare. Există un program de şcolarizare a forţei de muncă pentru industria nucleară viitoare.

Pentru că aşa, dacă vii şi spui numai: gata, fac reactorul, iar apoi om trăi şi om vedea cu cine îl exploatezi, trebuie să fii inconştient. Noi avem, la Politehnica, o secţie specială pe energie nucleară şi la care avem absolvenţi. Dar nu numai absolvenţii de energie nucleară sunt necesari, sunt necesare tot felul de calificări pentru industria nucleară.

Rep.: Dar nu credeţi că îi şcolarizaţi şi apoi pleacă în străinătate? Adică, există această posibilitate.

A.A.: Orice fel de şcolarizare suferă de chestia asta, pentru că migraţia forţei de muncă înalt calificată este o chestiune care caracterizează acestă globarizare a economiei. Ori migraţia asta se poate întâmpla şi într-o direcţie, şi în cealaltă. Dacă eu am un proiect atractiv şi am forţă de muncă bine plătită, ceea ce se va întâmpla, s-ar putea să ne trezim cu cereri foarte mari din afară. Să vă dau un exemplu: laserul de la Măgurele.

Am construit un laser la Măgurele, cel mai mare din lume, a intrat în funcţiune, şi în timp ce l-am construit, am avut atragere de forţă de muncă. au venit tineri care au plecat în străinătate să facă cercetare şi au constatat că în România este o unitate de cercetare excepţională şi au făcut cerere să vină în România.

Au venit colegii noştri din Bulgaria, de la Sofia. La Sofia aproape că s-a închis secţia de particule… Au venit să lucreze şi s-au angajat aici. Şi au dat concurs! Deci, migraţia forţei de muncă nu mai este acum o problemă. Toată lumea zicea: hai să ne aducem înapoi forţa de muncă calificată care a plecat în străinătate.

Eu sunt de părere – şi am spus asta şi când am fost ministrul Cercetării: eu sprijin circulaţia creierelor. Nu neapărat să aducem înapoi, dar să lucrăm cu colegii noştri din străinătate, să vină colegii noştri din străinătate pentru o perioadă de timp în ţară, să lucreze. Iar eu cred că la Nucleară se va întâmpla acest lucru.

Rep.: Din câte am reuşit să aflu de la colegii dvs., vă aflaţi în Constanţa şi pentru că aţi participat la o întrunire a petroliştilor. Spuneţi-ne mai exact despre ce este vorba.

A.A.: Staţiunea Mamaia găzduieşte o întrunire a unei asociaţii a petroliştilor şi a celor care lucrează în industria de gaze, o asociaţia care a avut 51 de întâlniri până acum, adică nu e o asociaţie creată ieri. Au venit aproape 100 de firme: firme de foraj, firme de exploatare, firme de cercetare a solului. Asociaţia aceasta este în Marea Neagră şi Marea Caspică şi care nu face altceva decât să îi pună la masă pe cei care sunt interesaţi şi care ar putea să ofere nişte servicii unii altora, adică să creeze o relaţie de afaceri.

Rep.: În Marea Neagră, care sunt resursele, ce indică cele mai recente studii? Poate v-au spus şi cei care au partidipat la întâlnire.

A.A.: Nu, nu. aici nu se discută. sigur, este şi un reprezentant al agenţiei de Resurse Minerale, care a prezentat resursele. Ceea ce vreau eu să subliniez este un singur lucru: întotdeauna trunchiem lucrurile, adică prezentăm 100 de miliarde de nu-ştiu ce... – şi astea sunt resursele. Nu! La cifra aia de resurse se mai adaugă: „cu probabilitate de 50%”.

Adică întotdeauna trebuie să fim atenţi la modalitatea de prezentare a resurselor. În Marea Neagră s-au făcut nişte explorări şi din exploările acestea au rezultat nişte estimări. (...) cer este că resursele din Marea Neagră vor determina ca România să ajungă primul producător de gaze din Uniunea Europeană.

Rep.: Domnul ministru, aţi mai spus acest lucru. Credeţi că România chiar are şanse să devină independentă de gazul rusesc?

A.A.: Cât de dependentă este România azi de gazul rusesc, puteţi să îmi spuneţi?

Rep.: Nu, vă ascult pe dvs.

A.A.: Asta vreau să vă spun şi eu: asta este o poveste, cum că România e vai de capul ei, dependentă... România importă 12% din gazele consumate, pe an. Restul sunt din producţie românească.

Rep.: Dar această „poveste” (cu gazul rusec – n.r.) se tot repetă.

A.A.: Şi ce să fac eu? Vedeţi dvs., în mediul acesta există tot felul de „experţi” care vorbesc cu convingere şi îi ascultă unii, alţii... Există tot felul de „experţi”, ori eu vreau să vă spun că am pus pe site-ul ministerului permanent, săptămână de săptămână, câte gaze s-au produs, câte s-au extras din depozite, câte gaze am importat.

Dacă cineva vrea să ştie exact despre ce este vorba, să se uite pe site-ul Ministerului Energiei, iar acolo este acest tablou de bord, pe care l-am pus pentru gaze, l-am pus pentru energie electrică şi am trecut şi temperaturile acolo, ca să ştim că într-o perioadă a fost foarte frig, iar atunci am importat ceva mai mult. eu nu spun că noi nu importăm gaze de la ruşi, Doamne fereşte, că nu avem de unde altundeva.

Am importa gaze lichefiate, dar trebuie să le trecem prin Bosfor, iar turcia a zis: never ever, adică niciodată vapoare cu gaze lichefiate nu vor trece prin Bosfor. Şi s-a încheiat.

Rep.: Dacă tot sunteţi la Constanţa, şi aţi fost şi în vizită la CET, aş dori să ne comentaţi datoria pe care RADET o are către CET, asta în situaţia în care aţi discutat şi această problemă.

A.A.: Aici aş vrea să vă spun două lucruri: nu vreau să intru în polemică cu primarul Constanţei. Nu vreau. Ministerul nostru poartă discuţii, de când am ajuns eu ministru de anul trecut din februarie, cu Constanţa în permanenţă şi se încearcă să se găsească o soluţie care să rezolve diferendul ăsta. Întotdeauna la discuţiile acestea ajungem la un moment dat la o înţelegere, semnăm înţelegerea, după care cineva rupe înţelegerea, calcă în străchini, nu o respectă.

Ceea ce vreau eu să vă spun este că ministerul face demersuri foarte serioase pentru ca în Constanţa să se construiască o centrală nouă, acolo, pe locul CET-ului, o centrală nouă de cogenerare, dacă se poate, de tri-generare de foarte înaltă eficienţă. Noi încercăm să o construim pe bani europeni, există studii de fezabilitate, există chiar şi dorinţă de finanţare.

Rep.: La un moment dat şi primarul Constanţei, şi fostul primar, anunţau că vor să construiască un nou CET.

A.A.: Toată lumea anunţă proiecte din astea. În momentul în care va începe construcţia aceasta, să vedeţi câţi vor dori paternitatea acestei idei. Eu le-ao dau. N-am nici o problemă. Am doar dorinţa ca cetăţenii să o ducă mi bine, să nu mai aibă probleme cu căldura, să nu mai aibă probleme cu apa caldă, să nu aibă probleme cu răcirea, eventual pe vară, pentru că asta înseamnă trigenerare.

Rep.: Domnule ministru, dar în ce stadiu este acest proiect, mai concret?

A.A.: Există un studiu de fezabilitate, există o schemă de finanţare care intră în vigoare de la anul. Pentru schema asta de finanţare europeană care intră în funcţiune de la anul, noi dezvoltăm partea de eligibilitate şi aşa mai departe – adică partea asta birocratică. În momentul în care lucrurile acestea se vor aranja şi vom avea aprobarea celor care finanţează, atunci constanţa imediat depune studiul de fezabilitate pe care îl are. Adică eu sper ca până la sfârşitul anului să avem o decizie clară.

Rep.: Oil Terminal este o companie tot la dumneavoastră “în ogradă”, asta ca să mă exprim aşa, mai plastic. Merge bine compania?

A.A.: Oil Terminal este un bun extraordinar al României, un bun extraordinar al Constanţei şi este vânat de foarte multă lume. M-am înţeles cu cei de la Oil Terminal să încerce să se dezvolte, pentru că este un business bun.

Rep.: Şi trebuie să rămână a statului român?

A.A.: Părerea mea este că statul român trebuie să rămână acţionar majoritar. (...) Eu cred că pot să mă asociez cu cineva, pot să dezvolt în continuare afacerea asta, dar eu eu cred că noi, statul român, ar trebui să fim mai curajoşi şi să facem afaceri cu bani româneşti, pentru România. (...)

În continuarea interviului, ministrul Anton Anton a ţinut să facă referire şi la alegerile europarlamentare, la faptul că acestea nu au legătură cu referendumul iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis.

A.A.: Eu cred că la europarlamentare tot românul trebuie să se ducă să voteze. E foarte important.

Rep.: De ce? De ce sunt importante aceste alegeri?

A.A.: Pentru că deciziile majore europene se iau în Parlamentul European. Ori dacă noi în Parlamentul European nu avem nişte patrioţi, nişte oameni care să discute cu oamenii din ţară, să ştie ce e important pentru noi, atunci înseamnă că suntem de formă acolo. (....)

Rep.: Şi referendumul?

A.A.: Nu votez la referendum. Întrebările sunt stupide. A doua întrebare are două întrebări în ea. Cum să pui o întrebare la referendum cu două întrebări în ea, şi care are ca variante de răspuns da sau nu?

Rep.: În încheiere, că tot aţi adus discuţia în zona politicului, credeţi că preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va fi candidatul la alegerile prezidenţiale şi credeţi că PSD îl va sprijini?

A.A.: Sigur Călin este candidatul ALDE la prezidenţiale astăzi. Sigur! Nu ştiu care va fi evoluţia politică, pentru că nici clarvăzător, nici fata Mamei Omida. Dar noi, ALDE, sigur îl sprijinim cu toate puterile noastre.

Comandat de Partidul Alianța Liberalilor și Democraților - ALDE, cod mandatar financiar 4190002

sâmbătă, 11 mai 20193513
mai mult...Cotidian
23 iun 00:06CotidianCT BUS, apel la constănțenii care folosesc autobuzele

Pentru a evita infectarea cu noul coronavirus, CT Bus face apel la constănțenii care folosesc mijloacele de transport...343

17 mai 00:22CotidianViceprimarul din Rasova, Alexandru Dorel, a decedat2352
11 mar 00:00CotidianMai multe străzi din Cernavodă vor fi REABILITATE. A fost semnat contractul!1105
3 feb 20:42CotidianEpidemie de gripă. Primăria Ovidiu a dezinfectat unitățile școlare

Având în vedere recomandările făcute de Ministerul Sănătății cu privirea la măsurile ce trebuie luate în...1207

15 ian 16:55CotidianEste ultima zi de distracție pe patinoarul amplasat în fața Primăriei Cernavodă1406
1 ian 16:56CotidianPrimăria Cernavodă a oferit cetățenilor un spectacol de neuitat de Revelion1352
20 ian 16:55CotidianPrimăria Hârșova valorifică bunurile imobile sechestrate de la rău platnici

Privind scoaterea la licitaţie a bunurilor imobile sechestrate în ziua de17.02.2020, ora11.00, la sediul Primăriei...1381

24 ian 00:06CotidianPrimăria Hârșova decontează transportul medicilor și angajaților spitalului din localitate1267
28 ian 00:05CotidianPrimăria Cernavodă: În perioada 28 ianuarie- 28 februarie 2020 se primesc dosare pentru locuințele ANL1317
13 ian 01:24CotidianANOFM anunţă debutul perioadei de înregistrare a aplicaţiilor studenţilor care doresc să lucreze în Germania în vacanţa de vară

Agenţia Naţională a Ocupării Forţei de Muncă (ANOFM) anunţă începerea de luni a perioadei de înregistrare a...1767

13 ian 01:30CotidianMinistrul Muncii: băncile au efectuat plăţile pensiilor. Poşta a livrat deja aproape jumătate din pensiile la domiciliu1683
27 dec 15:21CotidianŞcoala Veche din Hârşova, monument istoric reabilitat cu fonduri europene1637
Vremea
22°22° - 23.1° marţi, 7 iulie 2020
ConstanțaUmiditate: 84%
Vânt: 2.96 m/s
Presiune: 1003 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
7 iul 23:57Sport​Liga 1, play-out: Chindia Târgoviște vs Hermannstadt 0-1

Formaţia FC Hermannstadt a obţinut a doua victorie consecutivă, după ce a învins, luni, în deplasare, cu scorul de...157

7 iul 00:00SportGlasgow Rangers va debuta în noul sezon al campionatului de fotbal al Scoţiei în deplasare cu Aberdeen

Glasgow Rangers, echipa internaţionalului român Ianis Hagi, va debuta în noul sezon al campionatului de fotbal al...163

7 iul 00:00SportDan Alexa, despre Rapid: 'Cea mai dezavantajată echipă de absenţa publicului suntem noi. Aveam cea mai mare forţă din punctul ăsta de vedere'

Antrenorul echipei de fotbal FC Rapid, Dan Alexa, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă online, că...160

7 iul 00:00SportRoger Federer a recunoscut că îi lipseşte turneul de la Wimbledon

Jucătorul elveţian de tenis Roger Federer a recunoscut, luni, că îi lipseşte turneu de la Wimbledon, după ce...148

Local
7 iul 00:01LocalFemeie de 71 de ani, ACCIDENTATĂ pe TRECEREA de PIETONI

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină luni, 6 iulie, pe bulevardul I.C. Brătianu din...713

7 iul 00:00LocalATENȚIE! CONTINUĂ lucrările de ASFALTARE pe bulevardul TOMIS

Primăria Constanţa a finalizat prima etapă de reabilitare a tronsonului de carosabil cuprins între strada Poporului...1025

7 iul 23:59LocalIncendiu la o magazie din localitatea Lazu

422

7 iul 00:05LocalPartenerul de SCANDAL al lui Lupu de la Costinești s-a PREZENTAT la POLIȚIE!

Partenerul de scandal al lui Cristian Lupu, fiind vorba de un bprbat de 42 de ani, din Suceava, s-a prezentat la sediul...2097

7 iul 00:02LocalRAZII și AMENZI pentru NERESPECTAREA NORMELOR: MĂȘTI și DISTANȚARE!

Sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiști din cadrul I.P.J. Constanța, jandarmi, polițiști locali, precum...1083

7 iul 00:02LocalIncendiu în Neptun

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină luni, 6 iulie, în localitatea Neptun, acolo unde a...442

7 iul 23:59LocalA fost semnat contractul 'Îmbunătățirea mobilității între Gara CFR și stațiunea Mamaia'

În data de 17 februarie 2020 a fost semnat de către Unitatea Administrativă Teritorială Municipiul Constanța, în...627

7 iul 23:58LocalÎncă un VAL de ȘOFERI PENALI pe străzile de la malul mării

Polițiști din cadrul Poliției stațiunii Eforie, la data de 5 iulie a.c., în jurul orei 22.55, au depistat un...457

7 iul 23:58LocalTrei persoane, ÎNCĂTUȘATE de POLIȚIȘTI în MAMAIA

688

Politică
7 iul 00:00PoliticăOrban: Sunt semnatar al iniţiativei 'Fără penali'; sprijinim orice proiect care include integritatea

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, la ''Ora prim-ministrului'', în plenul Camerei Deputaţilor, că este...149

7 iul 00:00PoliticăPonta către Orban: Aţi reuşit să ucideţi toate firmele româneşti

Liderilor deputaţilor Pro Europa, Victor Ponta, a declarat luni că Guvernul Orban a reuşit ''să ucidă'' toate...167

7 iul 00:00PoliticăOrban: Hoţul, adică PSD, strigă hoţii; nu am luat niciodată niciun capăt de aţă

147

7 iul 00:00PoliticăRoman: Cele mai mari achiziţii pe perioada pandemiei le-a făcut PSD

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, susţine că cele mai mari achiziţii pe perioada pandemiei le-a făcut PSD,...155

7 iul 00:00PoliticăCiolacu către Orban: De patru luni vă spunem clar şi răspicat - guvernaţi, nu mai furaţi

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat luni că premierul Ludovic Orban trebuia să fie...150

7 iul 00:00PoliticăOrban: PSD caută să facă legături fără fundament între mine şi activitatea unei societăţi a statului

154

Interviuri
25 mai 00:17InterviuriINTERVIU! Primarul Cristian Cârjaliu dă de pământ cu Guvernul Orban: Trebuie sancționată incompetența

Cristian Cârjaliu este primarul care, dacă nu ar fi existat, probabil ar fi trebuit inventat, spun unii....4487

21 mai 00:06InterviuriVirginia Uzun: Eforie, lipsit de strălucire din cauza proastei gestionări a banilor VIDEO

Virginia Uzun a fost directorul Serviciului Public de Impozite şi Taxe (SPIT) din cadrul Primăriei Constanţa timp de...6121

6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

4387

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

Viorel Teliceanu este unul dintre cei mai tineri prim procurori din țară, el conducând, o bună perioadă de timp,...5484

14 apr 00:05InterviuriSorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

Elevii constănțeni sunt nerăbdători să revină la școală. Dacă la începutul Stării de Urgență aceștia au...3610

13 apr 10:16InterviuriMicrorezervaţia de la DELFINARIU, în PERICOL în cazul unei contaminări în masă

3177

Monden
7 iul 00:00MondenCharlie Sheen a sărbătorit un an de când s-a lăsat de fumat de Ziua Americii. Actorul le-a vorbit plămânilor lui

Charlie Sheen, în vârstă de 54 de ani, a sărbătorit la 4 iulie 2020, un an de când s-a lăsat de fumat. Actorul...159

7 iul 00:00MondenViaţa secretă a lui Lady Di: a fost bonă, s-a căsătorit cu iubitul surorii ei şi şi-a petrecut luna de miere într-un loc pe care îl ura

În urmă cu mai bine de 20 de ani, întreaga lume era în doliu după tragicul accident în care Prinţesa Diana şi-a...181

7 iul 00:00MondenActorul Nick Cordero a murit infectat cu coronavirus

151

7 iul 00:00MondenElton John, celebrat de Monetăria Regală a Marii Britanii printr-o monedă comemorativă

Elton John a devenit luni al doilea artist onorat de The Royal Mint, Monetăria Regală a Marii Britanii, printr-o...149

7 iul 20:23MondenCompozitorul italian Ennio Morricone a murit

Compozitorul italian Ennio Morricone a încetat din viaţă la vârsta de 91 de ani, a transmis luni ANSA Newswire,...150

7 iul 00:00MondenStuart Cornfeld, producătorul comediei de succes ''Zoolander'', a murit la vârsta de 67 de ani

143

Mapamond
7 iul 00:00MapamondPeste 200 de specialişti susţin că noul coronavirus circulă prin aer şi solicită OMS modificarea recomandărilor

Peste 200 de cercetători susţin că există dovezi conform cărora noul coronavirus poate persista în aer şi infecta...159

7 iul 00:00MapamondCoronavirus: Cu aproape 700.000 de cazuri, India urcă pe locul trei mondial la contaminări

India a urcat pe locul al treilea în clasamentul ţărilor lumii ca număr de infectări cu coronavirusul de tip nou...148

7 iul 00:00MapamondChina: Alertă de ciumă bubonică după descoperirea unui caz suspect în nordul ţării

158

7 iul 00:00MapamondUn avion suspectat că transporta droguri s-a prăbuşit în sudul Mexicului

Un avion suspectat că transporta droguri s-a prăbuşit în sudul Mexicului, a anunţat duminică Ministerul Apărării...150

7 iul 00:00MapamondCoronavirus: 39.379 de noi cazuri în 24 de ore în SUA

Statele Unite au înregistrat 39.379 de noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore, potrivit bilanţului publicat duminică de...145

7 iul 00:00MapamondIran: Daune importante la instalaţia nucleară din Natanz, în urma unui incendiu

152

Sănătate
7 iul 00:00SănătateRemedii naturale pentru candidoză: eficiență și modalități de utilizare

Odată cu încălzirea vremii, simptomele candidozei vaginale sau peniene pot deveni din ce în ce mai supărătoare,...154

7 iul 00:00SănătateNoul coronavirus poate da complicații severe în rândul diabeticilor

În contextul creșterii, din nou, a numărului de infecții cu SARS-CoV-2 pe plan global, cercetătorii aduc la lumină...142

7 iul 00:00SănătateStudiu: Antihipertensivele ajută la prelungirea vieții bolnavilor

156

7 iul 00:00SănătateDe ce să bei ceai verde în fiecare zi

Renunță la băuturile carbogazoase și sucurile îndulcite și înlocuiește-le cu ceai verde! Această băutură...157

7 iul 19:40SănătateBăutura din 7 ingrediente care elimină INFECȚIA și INFLAMAȚIA

Infecția din organism, în cazul în care este minoră, poate fi tratată în mod natural, fără medicamente, cu...148

7 iul 00:00SănătateBaia relaxantă de seară: săruri și uleiuri care te ajută să dormi mai bine

Somnul tău poate fi mai odihnitor dacă îți faci, înainte de culcare, o baie relaxantă, cu uleiuri și săruri care...136

7 iul 19:18SănătateStudiu: Ketamina poate combate efectele depresiei severe

Depresia severă are efecte negative asupra vieții persoanei afectate și a celor dragi. Un studiu¹ recent sugerează...140

7 iul 00:00SănătateManometria esofagiană - când este recomandată

Manometria esofagiană este un test utilizat pentru a diagnostica problemele esofagului, cum ar fi acalazia sau...148

7 iul 00:00SănătateInstinctul: ar trebui să-l ascultăm sau nu?

150

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT