rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU în exclusivitate pentru “Replica” de Constanţa

Ministrul Energiei: Reactoarele 3 şi 4 vor crea încă 8 mii de noi locuri de muncă; sunt sigur că vor veni şi străini să lucreze aici

Anton Anton

Ministrul Energiei, Anton Anton, a sosit vineri, 10 mai, la Constanţa, pe agenda de lucru a acestuia aflându-se mai multe obiective care se află în subordinea ministerului pe care îl conduce: Centrala Nucleară de la Cernavodă, Electrocentrale (CET), Oil Terminal.

Deplasarea la Cernavodă vine şi în contextul în care, în data de 8 mai, SN Nuclearelectrica SA și China General Nuclear Power Corporation și CGN Central and Eastern Europe Investment au semnat Acordul Investitorilor în formă preliminară cu privire la continuarea Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE.

Ministrul Anton Anton a răspuns invitaţiei cotidianului „Replica” de a acorda un interviu, cu ocazia vizitei sale la Constanţa, marele anunţ fiind acela că se intenţionează construcţia unui nou CET, cu fonduri europene.

Reporter: A fost semnat acordul pentru reactoarele 3 ;i 4 de la Cernavodă şi am să vă rog să ne spuneţi mai multe despre acest lucru. Ce înseamnă acest proiect pentru România?

Anton Anton: Acest proiect înseamnă enorm de mult pentru România. Gândiţi-vă în felul următor: România are astăzi o anumită capacitate de producere a energiei electrice. Toată lumea, nu doar România, se îndreaptă către creşterea consumului de energie electrică. Vrem ca să eficientizăm consumul, să reducem producţia bazată pe cărbune sau să o modernizăm, să creştem producţia bazată pe energie eoliană.

Dar, toate astea, sunt ceea ce se cheamă energii de vârf. La noi, energia de bază este asigurată de cărbune şi de nucleară. Ori, ca să cresc cantitatea de nergie livrată populaţiei, am nevoie de energie de bază. Iar România este între ţările “Like Minded” – aşa se numeşte în limbajul european – care promovează energia nucleară.

Noi avem două reactoare de 1.400 de megawaţi împreună. Mai facem încă două reactoare de 1.400 de megawaţi împreună. Acesta este răspunsul la „de ce” Da, avem nevoie şi avem enorm de multă nevoie, repede, şi avem nevoie de energie curată.

Ori, energia nucleară este energie curată: nu are emisii de dioxid de carbon, nu are nici un fel de influenţă asupra mediului înconjurător, singura influenţă care apare la producţie este influenţa deşeurilor. Ori, pentru asta se fac cercetări, sunt ani şi ani de cercetări, se descoperă noi metode de neutralizare a deşeurilor şi de depozitare în siguranţă a deşeurilor.

Rep.: Dar de ce a durat atât de mult această negociere cu partea chineză? De ce nu s-a înhămat România să demareze de una singură acest proiect?

A.A.: În primul rând că înhămatul de una singură este o chestie foarte interesantă şi poţi să faci dacă ai bani, iar România, până acum, n-a prea avut banii ăştia. Şi nici acum nu prea îi are. Eu, acum, dacă m-aş apuca să fac reactorele nucleare, România are bani pentru un reactor.

Rep.: Ca sumă ce înseamnă?

A.A.: Nu vreau să comentez ca sumă, pentru că suma se va definitiva în urma modernizării studiului de fezabilitate pe care această societate pe care am creat-o acum, o va face în foarte scurtă vreme. Şi atunci o să discutăm şi despre bani. Însă, ca ordin de mărime, România nu îşi poate permite să înceapă şi să facă două reactoare. (...)

Rep.: Să revenim: de ce a durat atât de mult negocierea şi semnarea?

A.A.: Păi, negocierea şi semnarea durează de 4 ani...

Rep.: Lumea e sceptică, nu mai crede că se va face acest proiect.

A.A.: Vorbele din România au apărut acum mulţi ani, acum 14 ani, că se va face. Au existat diverse încercări de a face reactoarele acestea. Şi încercarea care funcţionează acum, pe baza unui caiet de sarcini, unei licitaţii, adică pe baza unei metodologii bine pusă la punct, perfect legală, este partea asta cu compania CGN, adică partea chineză. De ce a durat aşa de mult? Din informaţiile mele, în perioada unei guvernări anterioare, şi nu vreau să spun eu cine a fost guvernarea anterioară, negocierile au fost întrerupte.

Rep.: De ce?

A.A.: Nu mă întrebaţi pe mine, întrebaţi-i pe ei de ce le-au întrerupt. după părerea mea, dintr-o.... greşeală mare.

Rep.: Aţi făcut un calcul, aceste reactoare ce producţie vor genera?

A.A.: 700 de megawaţi fiecare.

Rep.: Ce înseamnă mai exact?

A.A.: De două ori mai mult decât produc cele două reactoare pe care le avem deja.

Rep.: Şi vor acoperi o nevoie de...? Acoperă nevoile pentru întreaga ţară sau cum?

A.A.: Astăzi, nuclearul acoperă, în principiu, aproape 17% din consumul de energie al României. Eu cred că dublarea capacităţii va duce la asigurarea a 30% din consum, nu mai mult, pentru că şi consumul va creşte, aşa cum v-am spus de la bun început. Toată lumea o să folosească energie electrică, în detrimentul altor forme de energie. (....)

Rep.: Şi ca locuri de muncă? Ce înseamnă aceste reactoare 3 şi 4?

A.A.: Înseamnă 8 mii de locuri de muncă în plus faţă de locurile de muncă existente. Adică, undeva la 20 şi ceva de mii de locuri de muncă în total.

Rep.: Este foarte bine, în condiţiile în care sunt nişte locuri de muncă foarte bine plătite acolo...

A.A.: Este şi o mare responsabilitate. Ştiţi cum e: e bine plătit, dar cu mare responsabilitate. Adică noi acum ne-am apucat să şcolarizăm tineri pentru aceste reactoare. Există un program de şcolarizare a forţei de muncă pentru industria nucleară viitoare.

Pentru că aşa, dacă vii şi spui numai: gata, fac reactorul, iar apoi om trăi şi om vedea cu cine îl exploatezi, trebuie să fii inconştient. Noi avem, la Politehnica, o secţie specială pe energie nucleară şi la care avem absolvenţi. Dar nu numai absolvenţii de energie nucleară sunt necesari, sunt necesare tot felul de calificări pentru industria nucleară.

Rep.: Dar nu credeţi că îi şcolarizaţi şi apoi pleacă în străinătate? Adică, există această posibilitate.

A.A.: Orice fel de şcolarizare suferă de chestia asta, pentru că migraţia forţei de muncă înalt calificată este o chestiune care caracterizează acestă globarizare a economiei. Ori migraţia asta se poate întâmpla şi într-o direcţie, şi în cealaltă. Dacă eu am un proiect atractiv şi am forţă de muncă bine plătită, ceea ce se va întâmpla, s-ar putea să ne trezim cu cereri foarte mari din afară. Să vă dau un exemplu: laserul de la Măgurele.

Am construit un laser la Măgurele, cel mai mare din lume, a intrat în funcţiune, şi în timp ce l-am construit, am avut atragere de forţă de muncă. au venit tineri care au plecat în străinătate să facă cercetare şi au constatat că în România este o unitate de cercetare excepţională şi au făcut cerere să vină în România.

Au venit colegii noştri din Bulgaria, de la Sofia. La Sofia aproape că s-a închis secţia de particule… Au venit să lucreze şi s-au angajat aici. Şi au dat concurs! Deci, migraţia forţei de muncă nu mai este acum o problemă. Toată lumea zicea: hai să ne aducem înapoi forţa de muncă calificată care a plecat în străinătate.

Eu sunt de părere – şi am spus asta şi când am fost ministrul Cercetării: eu sprijin circulaţia creierelor. Nu neapărat să aducem înapoi, dar să lucrăm cu colegii noştri din străinătate, să vină colegii noştri din străinătate pentru o perioadă de timp în ţară, să lucreze. Iar eu cred că la Nucleară se va întâmpla acest lucru.

Rep.: Din câte am reuşit să aflu de la colegii dvs., vă aflaţi în Constanţa şi pentru că aţi participat la o întrunire a petroliştilor. Spuneţi-ne mai exact despre ce este vorba.

A.A.: Staţiunea Mamaia găzduieşte o întrunire a unei asociaţii a petroliştilor şi a celor care lucrează în industria de gaze, o asociaţia care a avut 51 de întâlniri până acum, adică nu e o asociaţie creată ieri. Au venit aproape 100 de firme: firme de foraj, firme de exploatare, firme de cercetare a solului. Asociaţia aceasta este în Marea Neagră şi Marea Caspică şi care nu face altceva decât să îi pună la masă pe cei care sunt interesaţi şi care ar putea să ofere nişte servicii unii altora, adică să creeze o relaţie de afaceri.

Rep.: În Marea Neagră, care sunt resursele, ce indică cele mai recente studii? Poate v-au spus şi cei care au partidipat la întâlnire.

A.A.: Nu, nu. aici nu se discută. sigur, este şi un reprezentant al agenţiei de Resurse Minerale, care a prezentat resursele. Ceea ce vreau eu să subliniez este un singur lucru: întotdeauna trunchiem lucrurile, adică prezentăm 100 de miliarde de nu-ştiu ce... – şi astea sunt resursele. Nu! La cifra aia de resurse se mai adaugă: „cu probabilitate de 50%”.

Adică întotdeauna trebuie să fim atenţi la modalitatea de prezentare a resurselor. În Marea Neagră s-au făcut nişte explorări şi din exploările acestea au rezultat nişte estimări. (...) cer este că resursele din Marea Neagră vor determina ca România să ajungă primul producător de gaze din Uniunea Europeană.

Rep.: Domnul ministru, aţi mai spus acest lucru. Credeţi că România chiar are şanse să devină independentă de gazul rusesc?

A.A.: Cât de dependentă este România azi de gazul rusesc, puteţi să îmi spuneţi?

Rep.: Nu, vă ascult pe dvs.

A.A.: Asta vreau să vă spun şi eu: asta este o poveste, cum că România e vai de capul ei, dependentă... România importă 12% din gazele consumate, pe an. Restul sunt din producţie românească.

Rep.: Dar această „poveste” (cu gazul rusec – n.r.) se tot repetă.

A.A.: Şi ce să fac eu? Vedeţi dvs., în mediul acesta există tot felul de „experţi” care vorbesc cu convingere şi îi ascultă unii, alţii... Există tot felul de „experţi”, ori eu vreau să vă spun că am pus pe site-ul ministerului permanent, săptămână de săptămână, câte gaze s-au produs, câte s-au extras din depozite, câte gaze am importat.

Dacă cineva vrea să ştie exact despre ce este vorba, să se uite pe site-ul Ministerului Energiei, iar acolo este acest tablou de bord, pe care l-am pus pentru gaze, l-am pus pentru energie electrică şi am trecut şi temperaturile acolo, ca să ştim că într-o perioadă a fost foarte frig, iar atunci am importat ceva mai mult. eu nu spun că noi nu importăm gaze de la ruşi, Doamne fereşte, că nu avem de unde altundeva.

Am importa gaze lichefiate, dar trebuie să le trecem prin Bosfor, iar turcia a zis: never ever, adică niciodată vapoare cu gaze lichefiate nu vor trece prin Bosfor. Şi s-a încheiat.

Rep.: Dacă tot sunteţi la Constanţa, şi aţi fost şi în vizită la CET, aş dori să ne comentaţi datoria pe care RADET o are către CET, asta în situaţia în care aţi discutat şi această problemă.

A.A.: Aici aş vrea să vă spun două lucruri: nu vreau să intru în polemică cu primarul Constanţei. Nu vreau. Ministerul nostru poartă discuţii, de când am ajuns eu ministru de anul trecut din februarie, cu Constanţa în permanenţă şi se încearcă să se găsească o soluţie care să rezolve diferendul ăsta. Întotdeauna la discuţiile acestea ajungem la un moment dat la o înţelegere, semnăm înţelegerea, după care cineva rupe înţelegerea, calcă în străchini, nu o respectă.

Ceea ce vreau eu să vă spun este că ministerul face demersuri foarte serioase pentru ca în Constanţa să se construiască o centrală nouă, acolo, pe locul CET-ului, o centrală nouă de cogenerare, dacă se poate, de tri-generare de foarte înaltă eficienţă. Noi încercăm să o construim pe bani europeni, există studii de fezabilitate, există chiar şi dorinţă de finanţare.

Rep.: La un moment dat şi primarul Constanţei, şi fostul primar, anunţau că vor să construiască un nou CET.

A.A.: Toată lumea anunţă proiecte din astea. În momentul în care va începe construcţia aceasta, să vedeţi câţi vor dori paternitatea acestei idei. Eu le-ao dau. N-am nici o problemă. Am doar dorinţa ca cetăţenii să o ducă mi bine, să nu mai aibă probleme cu căldura, să nu mai aibă probleme cu apa caldă, să nu aibă probleme cu răcirea, eventual pe vară, pentru că asta înseamnă trigenerare.

Rep.: Domnule ministru, dar în ce stadiu este acest proiect, mai concret?

A.A.: Există un studiu de fezabilitate, există o schemă de finanţare care intră în vigoare de la anul. Pentru schema asta de finanţare europeană care intră în funcţiune de la anul, noi dezvoltăm partea de eligibilitate şi aşa mai departe – adică partea asta birocratică. În momentul în care lucrurile acestea se vor aranja şi vom avea aprobarea celor care finanţează, atunci constanţa imediat depune studiul de fezabilitate pe care îl are. Adică eu sper ca până la sfârşitul anului să avem o decizie clară.

Rep.: Oil Terminal este o companie tot la dumneavoastră “în ogradă”, asta ca să mă exprim aşa, mai plastic. Merge bine compania?

A.A.: Oil Terminal este un bun extraordinar al României, un bun extraordinar al Constanţei şi este vânat de foarte multă lume. M-am înţeles cu cei de la Oil Terminal să încerce să se dezvolte, pentru că este un business bun.

Rep.: Şi trebuie să rămână a statului român?

A.A.: Părerea mea este că statul român trebuie să rămână acţionar majoritar. (...) Eu cred că pot să mă asociez cu cineva, pot să dezvolt în continuare afacerea asta, dar eu eu cred că noi, statul român, ar trebui să fim mai curajoşi şi să facem afaceri cu bani româneşti, pentru România. (...)

În continuarea interviului, ministrul Anton Anton a ţinut să facă referire şi la alegerile europarlamentare, la faptul că acestea nu au legătură cu referendumul iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis.

A.A.: Eu cred că la europarlamentare tot românul trebuie să se ducă să voteze. E foarte important.

Rep.: De ce? De ce sunt importante aceste alegeri?

A.A.: Pentru că deciziile majore europene se iau în Parlamentul European. Ori dacă noi în Parlamentul European nu avem nişte patrioţi, nişte oameni care să discute cu oamenii din ţară, să ştie ce e important pentru noi, atunci înseamnă că suntem de formă acolo. (....)

Rep.: Şi referendumul?

A.A.: Nu votez la referendum. Întrebările sunt stupide. A doua întrebare are două întrebări în ea. Cum să pui o întrebare la referendum cu două întrebări în ea, şi care are ca variante de răspuns da sau nu?

Rep.: În încheiere, că tot aţi adus discuţia în zona politicului, credeţi că preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va fi candidatul la alegerile prezidenţiale şi credeţi că PSD îl va sprijini?

A.A.: Sigur Călin este candidatul ALDE la prezidenţiale astăzi. Sigur! Nu ştiu care va fi evoluţia politică, pentru că nici clarvăzător, nici fata Mamei Omida. Dar noi, ALDE, sigur îl sprijinim cu toate puterile noastre.

Comandat de Partidul Alianța Liberalilor și Democraților - ALDE, cod mandatar financiar 4190002

sâmbătă, 11 mai 20192439
mai mult...VIDEO
14 mai 00:14VideoPERCHEZIȚII de AMPLOARE în străinătate, în țară și în Constanța! Vezi despre ce e vorba. VIDEO

Polițiștii români, precum și cei din Italia, Spania, Franța și Ungaria pun în aplicare peste 150 de mandate de...3841

10 mai 00:16VideoINCENDIU PUTERNIC în MANGALIA! VIDEO2297
5 mai 01:10VideoBărbat IMOBILIZAT şi pus la PĂMÂNT de poliţişti, la Constanţa! IMAGINILE au stârnit SCANDAL! VIDEO5779
5 mai 00:01VideoTraian Băsescu: Claudiu Palaz va fi candidatul la Primăria Constanța

Vrea, nu vrea, Claudiu Palaz va fi candidatul PMP la Primăria Constanța. A spus-o liderul partidului, senatorul Traian...5450

4 mai 23:51VideoSTRADĂ PRĂBUŞITĂ în Cumpăna. Oamenii acuză: ‘Au defrişat taluzul!’ VIDEO2703
2 mai 00:00VideoGRINDINĂ pe A2 şi A4!964
2 mai 18:34VideoCOD PORTOCALIU. Rupere de nori la Constanţa. VIDEO

Cod portocaliu la Constanţa şi Ovidiu! Autorităţile au intrat în alertă. La Constanţa s-au "rupt" norii, plouă...3168

1 mai 23:37VideoMOMENTE DE GROAZĂ ÎN AUTOCARUL RĂSTURNAT DE TORNADĂ! Un pasager A FILMAT TOT!3245
2 mai 00:23VideoVIDEO. Momentul în care s-a format tornada uriaşă de la Drajna1062
30 apr 00:23VideoINCENDIU DE PROPORŢII la depozitele din Tulcea! Intervin pompieri din mai multe judeţe! VIDEO

Detașamentul de pompieri Tulcea a fost solicitat să intervină în municipiul Tulcea pentru limitarea efectelor unui...2525

30 apr 00:23VideoCONTROL OPC în Mamaia! Iată ce nereguli au fost depistate în bucătăria La Galion! VIDEO2976
29 apr 00:25VideoCreatorul de modă Răzvan Ciobanu, MORT într-un ACCIDENT RUTIER, în Constanţa! VIDEO31428
Vremea
22.3°18° - 22.3° luni, 20 mai 2019
nori împrăștiațiUmiditate: 65%
Vânt: 6.75 m/s din SE
Presiune: 1010.36 milibari

Loto
6/49111524252643
5/402522253112
joker31419284413
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 mai 00:00SportAstra Giurgiu a învins-o pe ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 3-2

Astra Giurgiu a învins-o pe ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 3-2 (2-1), luni seara, pe teren propriu, în...111

21 mai 00:00SportLazio - Bologna 3-3. Spectacol pe "Olimpico". Oaspeții s-au salvat de la retrogradare

Bologna va juca în Serie A şi în sezonul viitor. Echipa lui Sinisa Mihajlovic a făcut 3-3 cu Lazio în deplasare şI...108

20 mai 23:53SportFlorian Walter, fostul acționar al lui Dinamo, a murit

Florian Walter a murit duminică, 19 mai, în jurul orei 22:00. Avea 56 de ani. Fostul investitor de la Dinamo, Petrolul...2336

20 mai 23:52SportFCSB - CFR Cluj 1-0. Victorie de palmares a roș-albaștrilor. Teixeira a înscris golul campionatului

FCSB - CFR Cluj 1-0. Roș-albaștrii au obținut o victorie de palmares în fața campioanei. Filipe Teixeira a marcat...493

Local
21 mai 00:00LocalRESTRICŢII DE TRAFIC şi PROGRAMUL evenimentelor de Ziua Constanţei

Orașul nostru este în sărbătoare. „Ziua Constanței” va fi marcată și prin o paradă cu caracter civil și...271

21 mai 02:40LocalȚigări de contrabandă descoperite la bordul unei nave din Portul Constanța

În Portul Constanța Sud Agigea, în data de 19.05.2019, o echipă comună de control, formată din poliţişti de...917

21 mai 02:40LocalBunuri contrafăcute și nedeclarate în valoare de peste 136.000 lei, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii...275

21 mai 01:09LocalPieton accidentat în stațiunea Mamaia

Un accident rutier a avut loc în stațiunea Mamaia, luni, 20 mai. Potrivit primelor informații, un pieton a fost lovit...2186

20 mai 02:54LocalAccident rutier în Tuzla

Un accident rutier a avut loc în Tuzla, luni, 20 mai. Potrivit primelor informații, a fost implicată o motocicletă....1053

21 mai 02:36LocalPolițiștii din Eforie și Valu lui Traian, controale în trafic

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Valu lui Traian, la data de 20 mai a.c., în jurul orei 8.30, au depistat...721

21 mai 01:14LocalAmenzi de aproape 50.000 de lei, aplicate de Poliția Locală! Mașini pe iarbă, cerșetori și alcoolici, sancționați!

Polițiștii locali au acționat, în sfârșitul de săptămână, care a trecut, în scopul creşterii eficienței...377

21 mai 01:11LocalUn tânăr fără permis, PRINS MORT de BEAT la volan în Palazu!

Polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție, la data de 20 mai a.c., în jurul orei 00.10, au depistat un bărbat, în...1024

21 mai 01:13LocalSărbătoare la Școala nr. 8 Constanța, cu târg de prăjituri și concursuri sportive

Marți, 21 mai a.c., Şcoala Gimnazială Nr. 8 Constanţa sărbătoreşte cea de a 55-a aniversare ca instituţie de...226

21 mai 01:13LocalGAIȚELE vă așteaptă joi și vineri, la Teatrul de Stat Constanța

Cu prilejul Zilei Constanței, Teatrul de Stat a programat pentru această saptămână două reprezentații ale...234

Politică
21 mai 01:10PoliticăSURPRIZĂ! CÂND AFLĂM DECIZIA INSTANŢEI ÎN CAZUL LUI DRAGNEA

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care judecă apelul lui Liviu Dragnea în...469

21 mai 02:50PoliticăLia Olguța Vasilescu, mesaj ciudat înainte de aducerea lui Radu Mazăre: „Credeți că PSD îl aduce? Seamănă cu rețeta din 2016“

Radu Mazăre urmează să fie repatriat, luni seara, după ce a fost prins și arestat în Madagascar. Fostul primar PSD...850

21 mai 02:41PoliticăMAE: Peste 4 milioane de buletine de vot, trimise în străinătate pentru cele două scrutine de duminică

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a finalizat luni expedierea materialelor necesare votării către misiunile...160

21 mai 02:41PoliticăMinisterul Justiţiei: Birchall a dispus la începutul mandatului formarea unei comisii de dialog în urma protestelor din penitenciare

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a dispus, "încă din prima zi de mandat", formarea unei comisii de...241

21 mai 02:39PoliticăPrimăria Municipiului Constanța a început acțiunile de dezinsecție

Mai multe echipe specializate împrăștie în municipiul Constanţa substanțe care au rolul de a menține un nivel...246

21 mai 01:07PoliticăBOMBĂ în alegeri! Mesaj intern atribuit USR: 'Trebuie să creați un incident la vot până la ora 10.00'

Social-democrații au transmis, luni, că au făcut rost de un mesaj intern al USR în care membrii partidului sunt...2547

21 mai 02:38PoliticăConstanţa. Buletinele se pot elibera şi în duminica alegerilor!

Serviciul Evidența Persoanelor din cadrul Primăriei Municipiului Constanța va elibera acte de identitate inclusiv în...276

21 mai 01:07PoliticăAlexandru Mazăre: 'Să aibă și ei parte de dreptatea pe care a avut-o Radu'

Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanței, s-a aflat, în dimineața de luni, 20 mai, la Înalta Curte...3902

21 mai 02:52PoliticăLeancă, omul lui Ponta, laude incredibile pentru Băsescu: Ne-a ajutat foarte mult

Fostul Prim-ministru moldovean Iurie Leancă, locul patru pe lista Pro-România pentru alegerile europarlamentare, l-a...230

21 mai 02:43PoliticăTeodorovici arată spre contractele cu statul ale 'deontologilor ipocriţi': Lideri ai opoziţiei luaţi în vizor

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, lansează acuzaţii grele după ce a participat la sărbătoarea...684

Monden
21 mai 00:00MondenSmiley lansează piesa „Song about nothing“ cu un clip filmat în Los Angeles, alături de versiunea sa 2D

După o carieră de 12 ani plini de lansări de piese despre cele mai profunde teme cu putință, de la dragoste,...97

21 mai 00:00Monden9 ani fără Jean Constantin. Ne-a lăsat roluri memorabile Patraulea, Parpanghel și Ismail

Jean Constantin este considerat unul dintre cei mai mari actori de comedie din țara noastră. A jucat în peste 80 de...102

21 mai 00:00MondenElena Gheorghe își antrenează vocea la fel ca Elvis Presley pentru concertul de la Sala Palatului

Elena Gheorghe se pregătește de show-ul pe care l-a pregătit la Sala Palatului și ne-a dezvăluit care sunt...101

21 mai 00:00MondenMormântul lui Răzvan Ciobanu a devenit loc de pelerinaj

Locul de veci al creatorului de modă Răzvan Ciobanu, aflat în Cimitirul Progresul 1 din Capitală, a devenit loc de...110

21 mai 00:00MondenAlex Velea, schimbare completă de look. Artistul s-a vopsit blond. Iat-o blondă și pe Antonia

De-a lungul timpului, Alex Velea și-a creat câteva tușe personale atunci când vine vorba de aparițiile sale, fanii...111

21 mai 00:00MondenPrinţul William, preşedintele BAFTA, în centrul unor controverse legate de un interviu oferit de tatăl lui Meghan

Interviul pe care tatăl lui Meghan, Thomas Markle, l-a oferit ziaristului Piers Morgan - unul dintre cei mai critici la...96

21 mai 00:00MondenCannes 2019 - Tarantino solicită să nu fie dezvăluit conţinutul filmului său, inclus în competiţia oficială

Cineastul american Quentin Tarantino a adresat o scrisoare deschisă tuturor persoanelor care vor viziona ''Once upon a...93

21 mai 00:00MondenSerialul „Game of Thrones“ s-a încheiat. Ultimul episod, întâmpinat de fani cu bucurie, lacrimi, isterie şi aplauze

Fanii serialului "Game of Thrones" au trăit intens şi cu multă pasiune - strigăte de bucurie, lacrimi, scene de...102

21 mai 00:00Monden„John Wick: Chapter 3 - Parabellum“ înlocuieşte „Avengers“ pe prima poziţie a box-office-ului nord-american

După săptămâni de staţionare pe prima poziţie a box-office-ului nord-american, "Avengers: Endgame" a cedat primul...100

21 mai 00:00MondenAlain Delon, monstru sacru al cinematografiei, premiat şi omagiat la Festivalul de la Cannes

Actorul francez Alain Delon, un monstru sacru al cinematografiei, a fost deosebit de emoţionat duminică în momentul...99

Mapamond
21 mai 00:00MapamondIgor Dodon nu a fost invitat la ceremonia de învestire a lui Volodimir Zelenski

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu a fost invitat la ceremonia de învestire a noului preşedinte...97

21 mai 00:00MapamondSpania: Separatiştii catalani aleşi în legislativul de la Madrid au ieşit din detenţie pentru formalităţile de înregistrare ca parlamentari

Separatiştii catalani aleşi în parlamentul de la Madrid şi aflaţi în arest preventiv au ieşit luni din...94

21 mai 18:47MapamondSUA: Mii de manifestanţi în Alabama împotriva interzicerii avorturilor

Mii de persoane au manifestat duminică pe străzile mai multor oraşe din statul Alabama (sudul Statelor Unite)...94

21 mai 00:00MapamondRusia/Ucraina: Vladimir Putin nu intenţionează să-l felicite pe Volodimir Zelenski pentru învestirea în funcţie

Preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să-l felicite pentru învestirea în funcţie pe noul preşedinte...104

21 mai 00:00MapamondOSDO: Cel puţin 10 civili, inclusiv copii, au fost ucişi în lovituri aeriene ruseşti în provincia siriană Idlib

Cel puţin 10 civili, inclusiv cinci copii, au fost ucişi în raiduri aeriene ruseşti în provincia siriană Idlib...95

21 mai 00:00MapamondBrazilia: 11 persoane au fost ucise într-un masacru comis într-un bar

Unsprezece persoane au fost împuşcate mortal într-un bar din nordul Braziliei duminică după-amiază când mai...93

21 mai 00:00MapamondArmata rusă: Forţele siriene au încetat focul în provincia Idleb

Armata rusă a anunţat duminică că forţele siriene ale preşedintelui Bashar al-Assad au încetat focul ''într-o...94

21 mai 00:00MapamondMii de persoane au manifestat împotriva naţionalismului în mai multe oraşe germane

Mii de persoane au manifestat duminică în mai multe oraşe germane, între care Berlin şi Frankfurt, împotriva...95

21 mai 00:00MapamondEgipt: Cel puţin 17 răniţi, într-o explozie care a vizat turişti în apropierea piramidelor

Cel puţin 17 persoane, originare din Egipt şi Africa de Sud, au fost rănite duminică într-o explozie care a vizat...92

21 mai 18:34MapamondTurnul Eiffel, evacuat din cauza unei persoane care a încercat să escaladeze edificiul

Turnul Eiffel şi spaţiul din jurul său au fost evacuate luni după-amiază din cauza unei persoane care a escaladat...93

Sănătate
18 mai 01:39SănătateRujeola face ravagii în 13 județe din țară și în București

Alte 83 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate, în ultima săptămână, în 13 judeţe şi în...398

18 mai 00:10SănătateHoria Ţuţuianu despre Spitalul Regional: Singura cerinţă pe care am avut-o şi o am este ca acesta să fie în Constanţa

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu a susţinut vineri, 17 mai a.c., o conferinţă...781

18 mai 00:10SănătateSpitalul Județean Constanța s-a alăturat campaniei „Salvează vieți: igiena mâinilor”

Micuții pacienți din secțiile Pediatrie și Chirurgie Pediatrică dar și însoțitorii lor au participat, vineri, 17...432

18 mai 00:11SănătateLecții despre infecția cu HIV/SIDA și stand-up comedy în școlile din Constanța

Aproximativ 1.500 de elevi din județul Constanța vor participa luna aceasta la sesiuni educative pentru prevenirea...422

17 mai 00:00SănătateCongresul Național de Anatomie aduce medici de renume la Constanța!

Constanța găzduiește, în perioada 16 – 18 mai a.c., a XX-a ediție a Congresului Național de Anatomie, eveniment...466

11 mai 17:50SănătateIntervenție chirurgicală dificilă, realizată la Spitalul Județean Constanța

Un bărbat de 30 de ani, adus în stare critică la UPU Constanța, în urma unui accident rutier petrecut în Tulcea, a...3708

10 mai 17:50SănătateCentrul medical Pozimed a fost preluat de Rețeaua Regina Maria

Reprezentanții Rețelei de sănătate Regina Maria au anunțat, joi, 9 mai a.c., preluarea Centrului medical Pozimed,...1805

8 mai 17:51SănătateLinie laparoscopică videoghidată, la Spitalul Medgidia

Spitalul Municipal Medgidia are o nouă linie laparoscopică videoghidată de ultimă generație, achiziționată cu...852

4 mai 18:05SănătateEchipamente moderne pentru Spitalul Medgidia

Spitalul Municipal Medgidia va beneficia de o nouă unitate de laparoscopie. Aceasta a fost achiziționată și donată...1027

3 mai 01:13SănătateMii de pacienţi, prezenţi la Spitalul Judeţean Constanţa în minivacanţă

Mii de pacienți, investigați și tratați la SCJU Constanța, în timpul minivacanței de Paște și 1 Mai. 868...925