rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 15 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

INTERVIU în exclusivitate pentru “Replica” de Constanţa

Ministrul Energiei: Reactoarele 3 şi 4 vor crea încă 8 mii de noi locuri de muncă; sunt sigur că vor veni şi străini să lucreze aici

Anton Anton

Ministrul Energiei, Anton Anton, a sosit vineri, 10 mai, la Constanţa, pe agenda de lucru a acestuia aflându-se mai multe obiective care se află în subordinea ministerului pe care îl conduce: Centrala Nucleară de la Cernavodă, Electrocentrale (CET), Oil Terminal.

Deplasarea la Cernavodă vine şi în contextul în care, în data de 8 mai, SN Nuclearelectrica SA și China General Nuclear Power Corporation și CGN Central and Eastern Europe Investment au semnat Acordul Investitorilor în formă preliminară cu privire la continuarea Proiectului Unitățile 3 și 4 CNE.

Ministrul Anton Anton a răspuns invitaţiei cotidianului „Replica” de a acorda un interviu, cu ocazia vizitei sale la Constanţa, marele anunţ fiind acela că se intenţionează construcţia unui nou CET, cu fonduri europene.

Reporter: A fost semnat acordul pentru reactoarele 3 ;i 4 de la Cernavodă şi am să vă rog să ne spuneţi mai multe despre acest lucru. Ce înseamnă acest proiect pentru România?

Anton Anton: Acest proiect înseamnă enorm de mult pentru România. Gândiţi-vă în felul următor: România are astăzi o anumită capacitate de producere a energiei electrice. Toată lumea, nu doar România, se îndreaptă către creşterea consumului de energie electrică. Vrem ca să eficientizăm consumul, să reducem producţia bazată pe cărbune sau să o modernizăm, să creştem producţia bazată pe energie eoliană.

Dar, toate astea, sunt ceea ce se cheamă energii de vârf. La noi, energia de bază este asigurată de cărbune şi de nucleară. Ori, ca să cresc cantitatea de nergie livrată populaţiei, am nevoie de energie de bază. Iar România este între ţările “Like Minded” – aşa se numeşte în limbajul european – care promovează energia nucleară.

Noi avem două reactoare de 1.400 de megawaţi împreună. Mai facem încă două reactoare de 1.400 de megawaţi împreună. Acesta este răspunsul la „de ce” Da, avem nevoie şi avem enorm de multă nevoie, repede, şi avem nevoie de energie curată.

Ori, energia nucleară este energie curată: nu are emisii de dioxid de carbon, nu are nici un fel de influenţă asupra mediului înconjurător, singura influenţă care apare la producţie este influenţa deşeurilor. Ori, pentru asta se fac cercetări, sunt ani şi ani de cercetări, se descoperă noi metode de neutralizare a deşeurilor şi de depozitare în siguranţă a deşeurilor.

Rep.: Dar de ce a durat atât de mult această negociere cu partea chineză? De ce nu s-a înhămat România să demareze de una singură acest proiect?

A.A.: În primul rând că înhămatul de una singură este o chestie foarte interesantă şi poţi să faci dacă ai bani, iar România, până acum, n-a prea avut banii ăştia. Şi nici acum nu prea îi are. Eu, acum, dacă m-aş apuca să fac reactorele nucleare, România are bani pentru un reactor.

Rep.: Ca sumă ce înseamnă?

A.A.: Nu vreau să comentez ca sumă, pentru că suma se va definitiva în urma modernizării studiului de fezabilitate pe care această societate pe care am creat-o acum, o va face în foarte scurtă vreme. Şi atunci o să discutăm şi despre bani. Însă, ca ordin de mărime, România nu îşi poate permite să înceapă şi să facă două reactoare. (...)

Rep.: Să revenim: de ce a durat atât de mult negocierea şi semnarea?

A.A.: Păi, negocierea şi semnarea durează de 4 ani...

Rep.: Lumea e sceptică, nu mai crede că se va face acest proiect.

A.A.: Vorbele din România au apărut acum mulţi ani, acum 14 ani, că se va face. Au existat diverse încercări de a face reactoarele acestea. Şi încercarea care funcţionează acum, pe baza unui caiet de sarcini, unei licitaţii, adică pe baza unei metodologii bine pusă la punct, perfect legală, este partea asta cu compania CGN, adică partea chineză. De ce a durat aşa de mult? Din informaţiile mele, în perioada unei guvernări anterioare, şi nu vreau să spun eu cine a fost guvernarea anterioară, negocierile au fost întrerupte.

Rep.: De ce?

A.A.: Nu mă întrebaţi pe mine, întrebaţi-i pe ei de ce le-au întrerupt. după părerea mea, dintr-o.... greşeală mare.

Rep.: Aţi făcut un calcul, aceste reactoare ce producţie vor genera?

A.A.: 700 de megawaţi fiecare.

Rep.: Ce înseamnă mai exact?

A.A.: De două ori mai mult decât produc cele două reactoare pe care le avem deja.

Rep.: Şi vor acoperi o nevoie de...? Acoperă nevoile pentru întreaga ţară sau cum?

A.A.: Astăzi, nuclearul acoperă, în principiu, aproape 17% din consumul de energie al României. Eu cred că dublarea capacităţii va duce la asigurarea a 30% din consum, nu mai mult, pentru că şi consumul va creşte, aşa cum v-am spus de la bun început. Toată lumea o să folosească energie electrică, în detrimentul altor forme de energie. (....)

Rep.: Şi ca locuri de muncă? Ce înseamnă aceste reactoare 3 şi 4?

A.A.: Înseamnă 8 mii de locuri de muncă în plus faţă de locurile de muncă existente. Adică, undeva la 20 şi ceva de mii de locuri de muncă în total.

Rep.: Este foarte bine, în condiţiile în care sunt nişte locuri de muncă foarte bine plătite acolo...

A.A.: Este şi o mare responsabilitate. Ştiţi cum e: e bine plătit, dar cu mare responsabilitate. Adică noi acum ne-am apucat să şcolarizăm tineri pentru aceste reactoare. Există un program de şcolarizare a forţei de muncă pentru industria nucleară viitoare.

Pentru că aşa, dacă vii şi spui numai: gata, fac reactorul, iar apoi om trăi şi om vedea cu cine îl exploatezi, trebuie să fii inconştient. Noi avem, la Politehnica, o secţie specială pe energie nucleară şi la care avem absolvenţi. Dar nu numai absolvenţii de energie nucleară sunt necesari, sunt necesare tot felul de calificări pentru industria nucleară.

Rep.: Dar nu credeţi că îi şcolarizaţi şi apoi pleacă în străinătate? Adică, există această posibilitate.

A.A.: Orice fel de şcolarizare suferă de chestia asta, pentru că migraţia forţei de muncă înalt calificată este o chestiune care caracterizează acestă globarizare a economiei. Ori migraţia asta se poate întâmpla şi într-o direcţie, şi în cealaltă. Dacă eu am un proiect atractiv şi am forţă de muncă bine plătită, ceea ce se va întâmpla, s-ar putea să ne trezim cu cereri foarte mari din afară. Să vă dau un exemplu: laserul de la Măgurele.

Am construit un laser la Măgurele, cel mai mare din lume, a intrat în funcţiune, şi în timp ce l-am construit, am avut atragere de forţă de muncă. au venit tineri care au plecat în străinătate să facă cercetare şi au constatat că în România este o unitate de cercetare excepţională şi au făcut cerere să vină în România.

Au venit colegii noştri din Bulgaria, de la Sofia. La Sofia aproape că s-a închis secţia de particule… Au venit să lucreze şi s-au angajat aici. Şi au dat concurs! Deci, migraţia forţei de muncă nu mai este acum o problemă. Toată lumea zicea: hai să ne aducem înapoi forţa de muncă calificată care a plecat în străinătate.

Eu sunt de părere – şi am spus asta şi când am fost ministrul Cercetării: eu sprijin circulaţia creierelor. Nu neapărat să aducem înapoi, dar să lucrăm cu colegii noştri din străinătate, să vină colegii noştri din străinătate pentru o perioadă de timp în ţară, să lucreze. Iar eu cred că la Nucleară se va întâmpla acest lucru.

Rep.: Din câte am reuşit să aflu de la colegii dvs., vă aflaţi în Constanţa şi pentru că aţi participat la o întrunire a petroliştilor. Spuneţi-ne mai exact despre ce este vorba.

A.A.: Staţiunea Mamaia găzduieşte o întrunire a unei asociaţii a petroliştilor şi a celor care lucrează în industria de gaze, o asociaţia care a avut 51 de întâlniri până acum, adică nu e o asociaţie creată ieri. Au venit aproape 100 de firme: firme de foraj, firme de exploatare, firme de cercetare a solului. Asociaţia aceasta este în Marea Neagră şi Marea Caspică şi care nu face altceva decât să îi pună la masă pe cei care sunt interesaţi şi care ar putea să ofere nişte servicii unii altora, adică să creeze o relaţie de afaceri.

Rep.: În Marea Neagră, care sunt resursele, ce indică cele mai recente studii? Poate v-au spus şi cei care au partidipat la întâlnire.

A.A.: Nu, nu. aici nu se discută. sigur, este şi un reprezentant al agenţiei de Resurse Minerale, care a prezentat resursele. Ceea ce vreau eu să subliniez este un singur lucru: întotdeauna trunchiem lucrurile, adică prezentăm 100 de miliarde de nu-ştiu ce... – şi astea sunt resursele. Nu! La cifra aia de resurse se mai adaugă: „cu probabilitate de 50%”.

Adică întotdeauna trebuie să fim atenţi la modalitatea de prezentare a resurselor. În Marea Neagră s-au făcut nişte explorări şi din exploările acestea au rezultat nişte estimări. (...) cer este că resursele din Marea Neagră vor determina ca România să ajungă primul producător de gaze din Uniunea Europeană.

Rep.: Domnul ministru, aţi mai spus acest lucru. Credeţi că România chiar are şanse să devină independentă de gazul rusesc?

A.A.: Cât de dependentă este România azi de gazul rusesc, puteţi să îmi spuneţi?

Rep.: Nu, vă ascult pe dvs.

A.A.: Asta vreau să vă spun şi eu: asta este o poveste, cum că România e vai de capul ei, dependentă... România importă 12% din gazele consumate, pe an. Restul sunt din producţie românească.

Rep.: Dar această „poveste” (cu gazul rusec – n.r.) se tot repetă.

A.A.: Şi ce să fac eu? Vedeţi dvs., în mediul acesta există tot felul de „experţi” care vorbesc cu convingere şi îi ascultă unii, alţii... Există tot felul de „experţi”, ori eu vreau să vă spun că am pus pe site-ul ministerului permanent, săptămână de săptămână, câte gaze s-au produs, câte s-au extras din depozite, câte gaze am importat.

Dacă cineva vrea să ştie exact despre ce este vorba, să se uite pe site-ul Ministerului Energiei, iar acolo este acest tablou de bord, pe care l-am pus pentru gaze, l-am pus pentru energie electrică şi am trecut şi temperaturile acolo, ca să ştim că într-o perioadă a fost foarte frig, iar atunci am importat ceva mai mult. eu nu spun că noi nu importăm gaze de la ruşi, Doamne fereşte, că nu avem de unde altundeva.

Am importa gaze lichefiate, dar trebuie să le trecem prin Bosfor, iar turcia a zis: never ever, adică niciodată vapoare cu gaze lichefiate nu vor trece prin Bosfor. Şi s-a încheiat.

Rep.: Dacă tot sunteţi la Constanţa, şi aţi fost şi în vizită la CET, aş dori să ne comentaţi datoria pe care RADET o are către CET, asta în situaţia în care aţi discutat şi această problemă.

A.A.: Aici aş vrea să vă spun două lucruri: nu vreau să intru în polemică cu primarul Constanţei. Nu vreau. Ministerul nostru poartă discuţii, de când am ajuns eu ministru de anul trecut din februarie, cu Constanţa în permanenţă şi se încearcă să se găsească o soluţie care să rezolve diferendul ăsta. Întotdeauna la discuţiile acestea ajungem la un moment dat la o înţelegere, semnăm înţelegerea, după care cineva rupe înţelegerea, calcă în străchini, nu o respectă.

Ceea ce vreau eu să vă spun este că ministerul face demersuri foarte serioase pentru ca în Constanţa să se construiască o centrală nouă, acolo, pe locul CET-ului, o centrală nouă de cogenerare, dacă se poate, de tri-generare de foarte înaltă eficienţă. Noi încercăm să o construim pe bani europeni, există studii de fezabilitate, există chiar şi dorinţă de finanţare.

Rep.: La un moment dat şi primarul Constanţei, şi fostul primar, anunţau că vor să construiască un nou CET.

A.A.: Toată lumea anunţă proiecte din astea. În momentul în care va începe construcţia aceasta, să vedeţi câţi vor dori paternitatea acestei idei. Eu le-ao dau. N-am nici o problemă. Am doar dorinţa ca cetăţenii să o ducă mi bine, să nu mai aibă probleme cu căldura, să nu mai aibă probleme cu apa caldă, să nu aibă probleme cu răcirea, eventual pe vară, pentru că asta înseamnă trigenerare.

Rep.: Domnule ministru, dar în ce stadiu este acest proiect, mai concret?

A.A.: Există un studiu de fezabilitate, există o schemă de finanţare care intră în vigoare de la anul. Pentru schema asta de finanţare europeană care intră în funcţiune de la anul, noi dezvoltăm partea de eligibilitate şi aşa mai departe – adică partea asta birocratică. În momentul în care lucrurile acestea se vor aranja şi vom avea aprobarea celor care finanţează, atunci constanţa imediat depune studiul de fezabilitate pe care îl are. Adică eu sper ca până la sfârşitul anului să avem o decizie clară.

Rep.: Oil Terminal este o companie tot la dumneavoastră “în ogradă”, asta ca să mă exprim aşa, mai plastic. Merge bine compania?

A.A.: Oil Terminal este un bun extraordinar al României, un bun extraordinar al Constanţei şi este vânat de foarte multă lume. M-am înţeles cu cei de la Oil Terminal să încerce să se dezvolte, pentru că este un business bun.

Rep.: Şi trebuie să rămână a statului român?

A.A.: Părerea mea este că statul român trebuie să rămână acţionar majoritar. (...) Eu cred că pot să mă asociez cu cineva, pot să dezvolt în continuare afacerea asta, dar eu eu cred că noi, statul român, ar trebui să fim mai curajoşi şi să facem afaceri cu bani româneşti, pentru România. (...)

În continuarea interviului, ministrul Anton Anton a ţinut să facă referire şi la alegerile europarlamentare, la faptul că acestea nu au legătură cu referendumul iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis.

A.A.: Eu cred că la europarlamentare tot românul trebuie să se ducă să voteze. E foarte important.

Rep.: De ce? De ce sunt importante aceste alegeri?

A.A.: Pentru că deciziile majore europene se iau în Parlamentul European. Ori dacă noi în Parlamentul European nu avem nişte patrioţi, nişte oameni care să discute cu oamenii din ţară, să ştie ce e important pentru noi, atunci înseamnă că suntem de formă acolo. (....)

Rep.: Şi referendumul?

A.A.: Nu votez la referendum. Întrebările sunt stupide. A doua întrebare are două întrebări în ea. Cum să pui o întrebare la referendum cu două întrebări în ea, şi care are ca variante de răspuns da sau nu?

Rep.: În încheiere, că tot aţi adus discuţia în zona politicului, credeţi că preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va fi candidatul la alegerile prezidenţiale şi credeţi că PSD îl va sprijini?

A.A.: Sigur Călin este candidatul ALDE la prezidenţiale astăzi. Sigur! Nu ştiu care va fi evoluţia politică, pentru că nici clarvăzător, nici fata Mamei Omida. Dar noi, ALDE, sigur îl sprijinim cu toate puterile noastre.

Comandat de Partidul Alianța Liberalilor și Democraților - ALDE, cod mandatar financiar 4190002

sâmbătă, 11 mai 20193195
mai mult...Cotidian
23 noi 00:00CotidianProiect destinat unor categorii sociale defavorizate, la Hârşova

La nivelul oraşului Hârşova se derulează un proiect îndrăzneţ şi totodată în sprijinul societăţii. Este un...465

25 noi 00:45CotidianANCHETĂ în cazul NAVEI SCUFUNDATE în Portul Midia Năvodari: comandatul riscă ÎNCHISOARE!5169
25 noi 03:37CotidianIATĂ REZULTATELE VOTULUI LA NIVELUL JUDEŢULUI CONSTANŢA!3452
21 noi 19:41CotidianCod de vreme SEVERĂ la Constanța!

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil joi, 21 noiembrie a.c. de la ora 14:00...3119

21 noi 00:06CotidianIMAGINI cu elevul care și-a ÎNJUNGHIAT colegul, la Constanța! VIDEO!2518
19 noi 02:30CotidianIohannis, despre renunţarea la imunitate: Când ajungem la schimbarea Constituţiei, voi relua această temă643
15 noi 03:53CotidianIohannis refuză confruntarea cu Dăncilă, dar se uită la televizor la meciul cu Suedia

România își decide soarta pe parcursul următoarelor 9 zile! Atât la fotbal, cât și la nivel de președinte....814

5 noi 02:30CotidianPrimăria Năvodari a demarat lucrările pentru amenajarea unui nou spațiu verde685
19 oct 00:00CotidianHârșova: proiect pilot de evaluare senologică576
11 oct 22:56CotidianSpitalul din Hârșova, modernizat și dotat

Primăria Hârșova a semnat cu câștigătorul licitației contractul de dotare a ambulatoriului Spitalului Hârșova,...573

10 noi 06:07CotidianEXIT-POLL ÎN INTERIORUL GRANIȚELOR ROMÂNIEI: cine intră în turul doi!1649
8 noi 03:06CotidianNoul ministru de Interne, în videoconferință cu prefecții: DEMITERE în direct şi declaraţie care a sunat a slogan de campanie1676
Vremea
8.9° - 9° duminică, 15 decembrie 2019
ConstantaUmiditate: 67%
Vânt: 2.31 m/s
Presiune: 1020 milibari

Loto
6/4921719224047
5/4051016192923
joker9274142435
Horoscop
mai mult...SPSportRT
14 dec 00:00SportBundesliga. Hoffenheim - Augsburg: 2-4

Augsburg e pe val în Bundesliga. S-a impus cu 4 la 2 la Hoffenheim și a bifat a treia victorie în ultimele patru...323

14 dec 00:00SportDinamo - Sepsi: 1-2. Dănciulescu a luat foc!

Dinamo a pierdut pe teren propriu în fața celor de la Sepsi, scor 2-1, iar șansele ”câinilor” pentru un loc de...624

14 dec 00:00SportImagini inedite din cantonamentul lui FCSB. Gnohere mănâncă mai mult decât ceilalți, Oaidă e intelectualul echipei, iar Moruțan și Popa se ocupă de buna dispoziție

Sponsorul celor de la FCSB a făcut un reportaj în care le-a prezentat suporterilor roș-albaștrilor cum arată o zi...542

14 dec 21:08SportConstantin Budescu, subiect de presă în Marca: „Halucinant golul superolimpic al românului”

Constantin Budescu (30 de ani, mijlocaș ofensiv) a uimit lumea fotbalului cu ultima ispravă reușită la...896

Local
14 dec 01:44LocalAccident rutier la ieșire din Constanța: implicat și un microbuz

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, vineri, 13 decembrie, la ieșire din Constanța,...1453

14 dec 01:50LocalAPMC: Traficul total de mărfuri în porturile maritime românești a crescut cu 9,25% în 2019

Traficul total de mărfuri înregistrat în primele unsprezece luni ale anului 2019 în portul Constanța și portul...469

14 dec 01:41LocalAFACERIST trimis în judecată de DNA: a ajutat un demnitar să primească bani de la o companie străină!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate...751

14 dec 01:51LocalPersoană LOVITĂ de TREN, în Constanța!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, vineri, 13 decembrie, pe strada Pelicanului din...1264

14 dec 01:37LocalRecomandări de la pompierii constănțeni pentru amenajarea pomului de iarnă

Pentru a se putea bucura de frumuseţea sărbătorilor de iarnă, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru...455

14 dec 01:34LocalPolițiștii locali din Constanța au sancționat persoanele care nu respectă legea

Lucrătorii Direcției Generale Poliția Locală din cadrul Primăriei Municipiului Constanța au desfășurat în...1029

14 dec 01:36Local‘Concert de Crăciun’ la Teatrul Național de Operă și Balet 'Oleg Danovski'

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” prezintă ultimul eveniment artistic al acestui an duminică,...508

14 dec 01:38Local'Poveste de Crăciun' la Galeriile de Artă din Constanța

Dacă ați intrat deja în febra cumpărăturilor de Crăciun, propunem o incursiune prin lumea magică a „Poveștii...516

14 dec 01:35LocalNumiri în funcții de conducere. Mai mulți judecători constănțeni, în atenția CSM

Secția pentru judecători din cadrul CSM va analiza, în ședința din 16 decembrie, propunerile de numire în funcția...883

14 dec 01:36LocalCasă mistuită de flăcări la Năvodari!

Un incendiu a izbucnit în dimineața zilei de 13 decembrie a.c., în Peninsula Năvodari, pe strada P17, din județul...636

Politică
14 dec 01:45PoliticăMinistrul Muncii vrea să-l dea afară pe şeful Inspecţiei Muncii, după problemele cu plata salariilor

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a anunţat în deschiderea şedinţei de guvern de vineri seara că îi va propune...666

14 dec 01:47PoliticăPrima majorare a salariilor profesorilor în baza legii salarizării. Anunțul a fost făcut de premier

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că prima majorare a salariilor cadrelor didactice, potrivit legii...766

14 dec 01:43PoliticăIohannis: Rezultatul alegerilor din Marea Britanie, foarte bun pentru românii de acolo

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că rezultatul alegerilor parlamentare din Marea Britanie este "foarte...537

14 dec 01:42PoliticăMinistrul Finanţelor: Cu un sistem dominant de pensii pe Pilonul I, cu siguranţă nu vom putea să plătim pensii în 20 de ani

În România cu siguranţă nu se vor putea plăti pensii peste 20 de ani în cazul în care pensiile administrate de...558

14 dec 01:39PoliticăHoria Țuțuianu: 'La anul îmi doresc să înființez o clinică pentru copii în curtea Spitalului Județean'

Marius Horia Țuțuianu, președintele CJC, la finalul ședinței de vineri, a declarat că anul viitor își dorește...572

14 dec 01:40PoliticăPreședintele CJC: 'Nu știu dacă voi candida pentru un nou mandat'

Președintele Consiliului Județean, Marius Horia Țuțuianu, a precizat, la finele ședinței de vineri, 13 decembrie,...595

14 dec 01:40PoliticăOrban critică modul de acordare a sporului de condiţii deosebite, ca procent din salariul brut

Premierul Ludovic Orban a criticat faptul că sporul de condiţii deosebite se acordă ca procent din salariul brut,...1272

14 dec 01:39PoliticăHuţucă: Guvernul Orban a reparat într-o singură lună prostiile PSD din ultimii trei ani

"Guvernul PNL a reușit într-o singură lună să repare multe din prostiile guvernărilor pesediste din ultimii 3 ani....505

14 dec 01:49PoliticăProiectul legat de asigurarea serviciilor de pază la obiectivele CJC NU a trecut!

La proiectul 19 de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean, de vineri, 13 decembrie, privind aprobarea...527

14 dec 01:33PoliticăBanias nu va fi repus pe funcţia de consilier judeţean. Prefectura a depus recurs în instanţă

Emil Banias mai are de aşteptat până va fi repus pe funcţia de consilier judeţean! Prefectura Constanţa, prin...658

Monden
14 dec 00:00MondenFilmul „colectiv“ - regia Alexander Nanau, în cinematografele din România din 28 februarie 2020

Filmul "colectiv", regizat de Alexander Nanau, va intra în peste 30 de cinematografe din România începând din 28...321

14 dec 00:00MondenMara Bănică, cerută la „Mireasă pentru fiul meu“. Lista vedetelor care au intrat la castingul lansat de producători

Emisiunea matrimonială "Mireasă pentru fiul meu" revine la Antena 1 după trei ani de pauză. Producătorii au...393

14 dec 00:00MondenCine sunt cei 12 finalişti „iUmor“. Câştigătorul va pleca acasă cu 20.000 euro

După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor a ajuns la ultimul act. În finală vor intra 12 concurenți ,...319

14 dec 00:00MondenOpt ani de când s-a sinucis Mălina Olinescu. Nu s-a aflat de ce a făcut gestul teribil

Au trecut deja opt ani de când frumoasa și talentata Mălina Olinescu, fiica solistei Doina Spătaru, s-a sinucis pe...388

14 dec 00:00MondenKeanu Reeves se întoarce pe ecranele din SUA în aceeaşi zi, în continuările de la ''Matrix'' şi ''John Wick''

Keanu Reeves va reveni în mult aşteptate continuări ale "Matrix" şi "John Wick", care vor fi lansate în aceeaşi zi...333

14 dec 00:00MondenUn volum rar din seria Harry Potter, cu autograful autoarei, vândut la licitaţie cu 2.300 de lire sterline

Un volum din saga Harry Potter, semnat de J.K. Rowling şi achiziţionat cu un penny, a fost vândut la licitaţie în...300

14 dec 00:00MondenUn tribunal de Pennsylvania a respins recursul lui Bill Cosby împotriva condamnării sale pentru abuz sexual

Un tribunal de Pennsylvania a respins marţi recursul demarat în instanţă de avocaţii actorului Bill Cosby...311

14 dec 00:00MondenFanii americani stau deja la cozi, cu o săptămână înainte de lansarea unui nou film ''Star Wars''

Fanii francizei "Star Wars", echipaţi cu saci de dormit şi un proiector portabil, au început de joi să îşi...322

14 dec 00:00MondenPierce Brosnan se alătură cântăreţei Camila Cabello într-o nouă versiune a basmului ''Cenuşăreasa''

Pierce Brosnan ('Mamma Mia', 'James Bond') se va alătura distribuţiei noii versiuni a basmului "Cenuşăreasa" a...325

14 dec 00:00MondenFilmul ''The Matrix 4'' va fi lansat pe 21 mai 2021

Warner Bros. a anunţat miercuri că cel de-al patrulea film din seria cinematografică "The Matrix" şi lungmetrajul...315

Mapamond
14 dec 00:00MapamondAlegeri Regatul Unit, rezultate finale: Conservatorii au obţinut 365 din cele 650 de mandate ale Camerei Comunelor

Partidul Conservator al premierului britanic Boris Johnson a obţinut, în urma alegerilor legislative desfăşurate...299

14 dec 00:00MapamondDestituirea lui Trump, votată de Comisia Juridică din Camera Reprezentanţilor; urmează votul în plen

Comisia Juridică din Camera Reprezentanţilor a SUA a votat vineri favorabil cele două capete de acuzare împotriva...359

14 dec 00:00MapamondRusia se declară îngrijorată de noul test american cu o rachetă balistică

Rusia s-a declarat vineri alarmată după ce SUA au testat o rachetă ce ar fi fost interzisă de Tratatul privind...369

14 dec 00:00MapamondUE a prelungit cu şase luni sancţiunile economice impuse Rusiei

Liderii Uniunii Europene au prelungit joi cu şase luni sancţiunile economice impuse Rusiei în 2014, după anexarea...299

14 dec 00:00MapamondGermania: O persoană a decedat şi câteva zeci sunt rănite după o explozie în oraşul Blankenburg

O persoană a decedat şi aproximativ 25 au fost rănite vineri din cauza unei explozii într-un bloc de locuinţe din...304

14 dec 00:00MapamondServiciile de securitate ruse susţin că au dejucat un atentat al Statului Islamic

Serviciile de securitate ruse (FSB) au afirmat vineri că au destructurat o celulă a organizaţiei jihadiste Stat...329

14 dec 00:00MapamondFranţa: Un bărbat care a ameninţat poliţişti cu o armă albă, ''neutralizat'' în apropiere de Paris

Un bărbat care a ameninţat poliţişti cu o armă albă a fost "neutralizat" vineri dimineaţa în cartierul de...311

14 dec 00:00MapamondIncendiul de la bordul portavionului rus Amiral Kuzneţov a fost stins

Incendiul izbucnit joi şi care a afectat toată noaptea unicul portavion al marinei ruse, aflat într-un port arctic, a...368

14 dec 00:00MapamondFranţa - Fumătorii care vor să treacă la ţigaretele electronice ''nu trebuie să ezite''

Fumătorii care doresc să treacă la utilizarea ţigaretelor electronice "în locul tutunului, nu trebuie să ezite", a...348

14 dec 00:00MapamondUcraina: Bilanţul incendiului de la o instituţie de învăţământ superior din Odesa ajunge la 16 morţi; directoarea, arestată

Autorităţile ucrainene au anunţat că au găsit corpurile tuturor celor 16 victime ale incendiului ce a afectat...334

Sănătate
11 dec 03:55SănătateEliberarea de antibiotice fără reţetă să fie interzisă total! De ce vor societățile medicale această soluție extremă

Alarmate de amploarea medicaţiei după ureche de la care avem printre cele mai rezistente bacterii din Europa,...1015

9 dec 00:00SănătateGhimbirul: proprietăți, beneficii și recomandări pentru o viață sănătoasă

Ghimbirul este un aliment cu proprietăți și beneficii deosebite asupra sănătății organismului, atestat de studii...904

9 dec 01:18SănătateAcțiune de donare de sânge în Năvodari

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Orașului Năvodari organizează joi, 12 decembrie,...541

7 dec 00:00SănătateȚigări normale sau electroice? Iată care sunt riscurile la care vă expuneți!

Orice cantitate de fum este nocivă pentru sănătate, aceasta este premisa de la care se poate porni acest subiect...1113

4 dec 00:34SănătateDSP Constanța, informare cu privire la Hepatita A

Hepatită virală A este o boală infecțioasă, cu transmitere pe cale digestivă (fecal-orală), încadrată în...3087

4 dec 00:56SănătateA dat Ministerul Sănătății în judecată: este captiv în propria casă, din cauza unei boli cumplite

Un constănțean își cere dreptul la viață! Rozaceea a pus stăpânire pe viața lui și cere ajutor! Este o boală...1683

3 dec 02:06SănătateSe caută mame voluntare pentru copiii singuri din spitale

În România, 2 copii sunt părăsiți în spitale în fiecare zi, potrivit statisticilor oficiale. Nu numai ei sunt...1111

2 dec 22:04SănătateAcțiune de donare de sânge în Negru Vodă!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Orasului Negru Vodă organizează sâmbătă 07...623

2 dec 21:44SănătateRelatarea unei mămici care a ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa: 'Vă recomand să mergeţi cu încredere...'

De-a lungul timpului, la adresa Spitalului Judeţean Constanţa au existat numeroase critici din partea pacienţilor:...4451

30 noi 03:17SănătateSecție de Radioterapie, la Constanța. Când devine funcțională!

La începutul anului, autoritățile locale promiteau că Secția de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța va...1991