REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.9° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.9° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Ministrul pentru Mediul de Afaceri va propune reducerea TVA pentru meşteşugarii autentici

Ministrul pentru Mediul de Afaceri va propune reducerea TVA pentru meşteşugarii autentici

Replica API 29 septembrie 2018 | 00:00 293

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, va propune Ministerului de Finanţe şi Guvernului reducerea TVA pentru meşteşugarii şi artizanii care ajută la păstrarea tradiţiei autentice, scrie Agerpres.

El a participat, vineri dimineaţă, la deschiderea Târgului Naţional de Meşteşugari şi Artizanat, care are loc în acest weekend la Muzeul Satului din Bucureşti.

Ministrul a precizat că propunerea de reducere a TVA a venit din partea unui meşteşugar care a fost prezent la conferinţa de deschidere.

"Este o idee care a apărut astăzi şi tot printr-un dialog foarte serios cu reprezentanţii meşteşugarilor am putea găsi acea formulă prin care să sprijinim meşteşugarul autentic, pentru că acesta are un timp limitat, pentru că produce manual bunul respectiv şi acolo, într-adevăr, avem acea parte de suflet care se transmite fie în broderie, fie în lemn, de exemplu, şi cei care lucrează în serie şi aici ar trebui să găsim acel echilibru să îi sprijinim pe cei care duc continuitatea lucrului manual şi al tradiţiei autentice", a spus Oprea.

Întrebat dacă va prelua iniţiativa de a propune mai departe reducerea TVA, ministrul a răspuns: "Sigur că da, am şi stabilit să organizăm o dezbatere în timp cât mai scurt, în maximum o lună, apoi voi merge în continuare cu ideea către colegii mei din Finanţe şi din Guvern".

Târgul Meşteşugarilor este organizat pentru a doua oară la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", unul dintre cele mai vizitate obiective din România. Artizanii expun produse precum ii, covoare, ouă încondeiate, produse de olărit, icoane, ceramică tradiţională şi decorativă, produse brodate, bijuterii, păpuşi folclorice, articole din sticlă sau lemn, mic mobilier artizanal.

"Este un târg cu vânzare, sprijinit financiar de minister. Sunt peste 200 de expozanţi anul acesta, iar bugetul este consistent, 850.000 de lei. Încercăm să păstrăm acel echilibru între tradiţie şi nevoia de a transmite de la o generaţie la alta arta meşteşugului, arta artizanatului şi, în acelaşi timp, acest lucru să fie şi o activitate economică susţinută, din care să-şi poată găsi acest confort din viaţa de zi cu zi. Să stăm de vorbă şi să găsim împreună cele mai bune politici publice, astfel încât nevoile lor să se regăsească în procesul legislativ şi în măsurile pe care le luăm", a continuat ministrul.

El a amintit şi de un proiect pentru o lege a meşteşugarilor, aflat în dezbatere publică în Parlament.

"Îi încurajez să se asocieze, pentru că atunci forma în care putem colabora ar fi mult mai uşoară", a sfătuit Oprea.

La rândul său, Paula Popoiu, managerul Muzeului Satului, a arătat că locul unde este organizat târgul este de fapt un mic sat, care recompune atmosfera în care s-au născut aceste tradiţii. "Nu suntem într-o piaţă, ci într-un muzeu, ceea ce înseamnă că deasupra noastră avem marca calităţii", a spus ea.

Participarea la târg a fost finanţată prin Programul naţional pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului. Expozanţii au primit finanţare pentru transport de maximum 2.000 de lei şi pentru cazare de maximum 1.600 de lei (maximum patru nopţi).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272