REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Mircea Băsescu: "La Revoluţie eram pe nava Ploieşti, transmiteam radiogramă că suntem alături de revoluţionari"

Mircea Băsescu: "La Revoluţie eram pe nava Ploieşti, transmiteam radiogramă că suntem alături de revoluţionari"

Replica API 7 ianuarie 2012 | 00:00 183

Ce făcea fratele preşedintelui în '89

Ce făcea fratele preşedintelui în '89

În decembrie 1989, la Revoluţie, Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, era pe mare. A aflat că în România se întâmplă ceva ascultând radioul, în timp ce străbătea Dardanelele. A auzit că soţii Ceauşescu au fost arestaţi, iar câteva ore mai târziu transmitea, în calitate de comandant, o radiogramă. Le spunea revoluţionarilor că echipajul de pe nava Ploieşti este alături de ei. După 24 de ore, ajungea în Portul Constanţa, de unde marinarii aveau să fie preluaţi cu escortă.

Noul an l-a prins pe Mircea Băsescu la fel de pus pe glume ca atunci când explica incidentul petrecut în trafic cu o angajată a Consiliului Judeţean Constanţa. Spune că nu se poate plânge în privinţa afacerilor, dar recunoaşte că lucrurile "se mişcă mai greu". "Dar n-am să dau vina pe Guvern", continuă el. După care, trecem la subiectul "Constanţa, oraş martir" - statut legiferat la finele anului trecut. "Eram în Dardanele la Revoluţie, veneam spre ţară. Am ascultat la radio despre Revoluţie, la comanda navei Ploieşti, un tanc pe care încărcasem marfă. Toată după-amiaza a ascultat şi restul echipajului ce se întâmplă în ţară. Am folosit radioul prin care se făceau diverse anunţuri, să asculte toţi. La miezul nopţii am făcut o radiogramă, în numele echipajului, că venim acasă şi că suntem alături de revoluţionari. Pentru că Radio-Coasta nu mai lucra, am transmis prin intermediul radioului turcesc. După 24 de ore, am ajuns acasă", povesteşte Mircea Băsescu ce făcea la Revoluţie. Şi, pentru că nu era acasă, nici nu prea poate să spună dacă oraşul Constanţa merită sau nu statutul de "oraş martir". În schimb, îşi aminteşte că în data de 24 decembrie, când ajungea cu nava în apele teritoriale ale României, a fost nevoit să oprească la zece mile de coastă. "Ni s-a spus că pentru siguranţa noastră, să nu tragă teroriştii. Spuneau că sunt semnale ba verzi, ba roşii... nu cred că erau teroriştii. În fine, ne-au adus la mal abia dimineaţa, noaptea nu ni s-a permis să intrăm în port, să nu fim împuşcaţi", spune Mircea Băsescu. Totuşi, întrebat a doua oară dacă el crede că şi la Constanţa a fost Revoluţie cu adevărat, cu oameni care au murit în luptă, cu martiri care să justifice noul statut al oraşului, Mircea Băsescu declară: "Din câte ştiu eu, nu, dar, sincer, nu ştiu ce presupune chestia asta cu declararea oraşului drept martir. Dacă declararea Constanţei drept oraş martir înseamnă foloase pentru oraş, atunci mă bucur. Sunt constănţean şi mă bucură orice aduce beneficii oraşului", a conchis Mircea Băsescu.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108