REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Mircea Geoană și-a preluat postul de secretar general adjunct al NATO

Mircea Geoană și-a preluat postul de secretar general adjunct al NATO

Replica API 17 octombrie 2019 | 00:00 210

Mircea Geoană

Diplomatul român Mircea Geoană a preluat joi oficial funcția de secretar general adjunct al NATO, devenind astfel prima persoană din Europa Centrală și de Est care ocupă această poziție, a anunțat organizația printr-un comunicat.

Geoană a fost numit în funcție încă din luna iulie, de către secretarul general, Jens Stoltenberg. În urma deciziei, fostul ministru de Externe a devenit românul cu cea mai înaltă poziție în ierarhia Alianței Nord-Atlantice.

Mircea Geoană o înlocuiește în funcție pe Rose Gottemoeller, din SUA, prima femeie secretar general adjunct din istoria Alianței.

Gottemoeller a preluat funcția în octombrie 2016, după aproape cinci ani ca subsecretar de stat american pentru controlul armelor și securitate internațională. A fost prima femeie din istoria de șaptezeci de ani a NATO care a ocupat funcția de secretar general adjunct.

”Sunt fericit să anunț numirea lui Mircea Geoană ca următorul secretar general adjunct. El este un apărător ferm al legăturii transatlantice și va aduce experiența sa îndelungată ca om de stat și diplomat pe acest post. El va fi primul român care va deține această funcție senior”, a declarat Stoltenberg în iunie, când l-a numit.

Geoană a ocupat cel mai recent funcția de președinte al Institutului Aspen România și a candidat la președinția României în 2009. A ocupat funcția de președinte al Senatului României între decembrie 2008 și noiembrie 2011 și președinte al Partidului Social Democrat, în perioada 2005 - 2010.

Între 2012 și 2014, a ocupat funcția de președinte al Comitetului mixt al Senatului și Camerei Deputaților din România în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen și în calitate de Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru Proiecte Economice Strategice și Diplomație Publică. De asemenea, a fost membru al delegației române la Adunarea Parlamentară a NATO. Din 2000 până în 2004, Geoană a ocupat funcția de ministru al Afacerilor Externe din România.

stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca era o barfa, o acuzatie fara dovezi, o afirmatie fara acoperire, etc multi ar comenta-o in fel si chip. Daca un roman realizeaza ceva cu adevarat important interesul scade spre zero. Urata natie am ajuns si ne meritam soarta.
0
0
S-a lipit Mircica o leafa frumusica,pentru ca doar nu o sa aiba asta vreun cuvant de spus in ceace priveste prezenta trupelor NATO intro tara sau alta,sau are el acces la butonul atomic al NATO.
1
2
Mai stai pana maine sa nu fie de fapt Base in locul tau.
0
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108