REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Modelul Kurzarbeit. Salariul brut al angajaților, împărțit între angajatori și stat

Modelul Kurzarbeit. Salariul brut al angajaților, împărțit între angajatori și stat

Replica API 24 iunie 2020 | 00:00 1391

Guvernul a informat partenerii sociali cu privire la intenția de a implementa în România un program de lucru flexibil, pe modelul Kurzarbeit, și a solicitat acestora să vină cu propuneri privind aplicarea noii măsuri.

Ce reprezintă modelul Kurzarbeit

Acest mecanism, prezentat într-o primă formă de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, presupune că plata salariului brut se va împărți între angajator, care va acoperi cel puțin 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă cu normă întreagă, și stat, care va acoperi 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului.

Ce beneficii aduce Kurzarbeit

Printr-o astfel de măsură, Guvernul urmărește păstrarea locurilor de muncă, menținerea angajaților "fideli" obiectivelor companiilor și a unor persoane în a căror pregătire companiile au investit anterior crizei, crearea unui cadru adaptat care să permită flexibilizarea timpului de lucru prin asigurarea unor venituri sustenabile pentru angajați, modernizarea cadrului legal în sensul în care acesta să se adapteze nevoilor angajaților cât și ale angajatorilor, în situații excepționale, precum și diminuarea riscurilor epidemiologice prin reducerea programului de lucru.

"Ideea în sine nu este foarte complicată"

”Ideea în sine nu e foarte complicată. Dacă unei companii, să spun, i s-a redus vânzarea cu un anumit procent, ca să nu dea afară angajaţii cu procentul corespunzător, practic, stabileşte un program flexibil de muncă pentru angajaţi şi statul plăteşte perioada de timp care nu e lucrată de angajaţi, corespunzătoare reducerii. Sigur, măsura se aplică o perioadă limitată, atunci când apare o perturbare majoră pe piaţă, cum este criza economică, care a fost generată de epidemia de COVID, în cazul de faţă. Va trebui să stabilim o perioadă de aplicare şi va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcţiune acest mecanism”, a declarat premierul Ludovic Orban.

"Este important să nu se ajungă la concedieri"

Mediul de afaceri româno-german susține și încurajează intenția Guvernului de a implementa modelul „Kurzarbeit” pentru susținerea companiilor din România. Deja de la debutul pandemiei AHK România a subliniat în mai multe rânduri prin reprezentanții săi și pe diverse canale importanța și necesitatea acestei măsuri, bazându-se pe experiența altor state, în special Germania, unde funcționează cu succes de mai bine de un secol. Între timp mai multe state europene au introdus modelul german.

"Este o măsură de susținere a economiei absolut necesară în această perioadă, pentru a putea trece cu bine prin criza actuală și ne bucurăm că Guvernul a decis să aplice acest sistem de muncă flexibilă. Mai ales acum este important să nu se ajungă la concedieri și angajații nu piardă contactul cu locul de muncă”, spune Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai da ma,pentru ca guvernul are grije de angajat si angajator adica de viitor,pensionari au fost buni cat au muncit acum pot sa moara in afara de aia de care au avut parlamentari grije dandule legi speciale pentru calcularea pensiei,nu dupa contributivitate ca pentru restul pensionarilor,legi astea date de PSDisti combinate cu hotararile guvernului PNList seamana cu ce gandea Hitler odata.
0
0
se plange ca nu are bani pentru majorarea pensiilor si alocatiilor dar da bani la angajatori.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108