REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

MODIFICĂRI ÎN CODUL RUTIER! Dispare "PORTIŢA" care făcea diferenţa dintre PUŞCĂRIE şi LIBERTATE

MODIFICĂRI ÎN CODUL RUTIER! Dispare "PORTIŢA" care făcea diferenţa dintre PUŞCĂRIE şi LIBERTATE

Replica API 3 februarie 2017 | 08:10 388

S-a terminat șmecheria!

S-a terminat șmecheria!

Anul 2014 a venit cu o "scăpare" în ceea ce privește pedepsele aplicate în cazul consumului de băuturi alcoolice la volan. Mai exact, nu mai fusese cuprins în Noul Cod Penal articolul care prevedea să fie pedepsiți și șoferii care declarau că au băut după ce au produs un accident rutier, până la recoltarea de probe biologice. Și, chiar dacă pare absurd, au fost cazuri în care anumiți conducători auto au scăpat, sau au încercat să scape, apelând la această "portiță". Acum, de la 1 februarie, a fost reintrodus acel paragraf, ceea ce înseamnă că s-a terminat cu această "șmecherie".

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență, care a și fost publicată în Monitorul Oficial al României. Și, pe lângă controversatele modificări aduse Codului Penal și celui de Procedură Penală, una este legată de circulația rutieră. Este vorba despre articolul 336 din NCP, care se referă la conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Aici au existat niște scăpări începând cu anul 2014, în sensul că a fost omis aspectul legat de consumul de băuturi alcoolice sau de alte substanțe imediat după producerea unui accident rutier, până la sosirea Poliției. Cronologic, acest aspect nu era prevăzut în lege nici prin anii 2000, după care a fost introdus în OUG 195/2002 republicată, în sensul că se pedepsește și consumul de alcool după producerea unui accident rutier, fiind vorba, spre exemplu, de un șofer care produce un nefericit eveniment, iar până la sosirea oamenilor legii, întrucât avea în mașină băuturi alcoolice, le consumă. De emoție etc. Chiar dacă pare ceva prostesc, cazuri au fost înregistrate. Așa a fost și în speța din ianuarie 2006, când un lider al PNL Constanța, Gabriel Căciuloiu, și-a pierdut viața. Aici, șoferul vinovat, Louis Ovidiu Adrian Crețu, la îndrumarea avocatului său, care rămăsese un pic în urmă cu modificările legii, a precizat că a consumat alcool după producerea tragediei, întrucât era foarte speriat. Numai că, așa cum era precizat anterior, legea se schimbase, iar declarația nu l-a ajutat să obțină circumstanțe atetuante. Toate bune și frumoase, până în februarie 2014, când Codul Penal și de Procedură Penală au fost modificate, iar acest paragraf a fost omis. Prin urmare, de atunci și până în prezent, cine declara că a consumat după producerea evenimentului rutier nefericit și nu exista nici o dovadă care să ateste că nu spune adevărul, scăpa de această infracțiune. Acum, însă, începând cu 1 februarie, a fost introdus un nou articol, cu numărul 336[1], care se referă la: "fapta conducătorului auto sau a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, ori a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a consuma alcool, produse ori substanțe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani". Așadar, portița de scăpare folosită în anumite situații de către șoferi s-a închis.

Cum s-a petrecut teribilul accident în care un șofer a vrut să scape spunând că a băut după

Este vorba despre accidentul rutier în care a murit liderul PNL Constanța, Gabriel Căciuloiu. Totul s-a petrecut pe 8 ianuarie 2006, când acesta se afla într-un autoturism condus de soția sa și se îndrepta spre casă, aflată în Palazu Mare. Tot pe DN2A, din sens opus, rulau alte două autovehicule. Unul dintre ele, un Mercedes, condus de Louis Ovidiu Adrian Cretu a pierdut controlul direcției de mers, l-a acroșat pe celălalt, un Citroen, cel din urmă intrând pe contrasens și colizionând cu mașina în care se afla liderul PSD. Mercedesul a părăsit partea carosabilă și s-a răstuant. Mai multe persoane au murit atunci, între care și Gabriel Căciuloiu. Șoferul a fugit de la fața locului, fiind prins ulterior. El a declarat că a consumat băuturi alcoolice după producerea accidentului rutier, în ideea de a scăpa de această infracțiune, fiind îndrumat de către avocatul său. Numai că legea fusese deja schimbată, așa că nu a mai contat. A fost condamnat, în 2011, la 5 ani de închisoare cu executare.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
primarii,consilierii, militia doctorul, parintele s,o faca posta pe andreea!
1
0
incepeti cu primarii,consilierii,politatiia,popa si doctorul
7
3
Si oricum ramane liber cf noii ordonante. Traiasca Romania pitoreasca
7
6
Bravo PSD ati facut un lucru bun
9
6

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108