REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.9° Constanța Mie., 4 Oct. 2023
Anul XX Nr. 6506
23.9° Constanța Miercuri, 4 Octombrie 2023 Anul XX Nr. 6506

NATO va desfăşura forţe suplimentare în Kosovo

NATO va desfăşura forţe suplimentare în Kosovo

A.F. 1 iunie 2023 | 00:00 533

NATO va desfăşura un contingent suplimentar în Kosovo după ce 30 de membri ai Forţei internaţionale de pace KFOR au fost răniţi în recentele violenţe, a anunţat marţi Alianţa Nord-Atlantică pe Twitter, transmite DPA.

NATO va desfasura forte suplimentare in Kosovo

Potrivit unor surse militare de la Bruxelles, un contingent de aproximativ 700 de soldaţi va fi trimis în Kosovo.

În prezent, în Kosovo sunt staţionaţi 3.800 de militari în cadrul KFOR, forţă aflată sub comandament NATO.

Desfăşurarea ''este o măsură preventivă pentru a asigura că KFOR are capabilităţile necesare pentru a menţine securitatea'', a declarat comandantul Forţei comune aliate a NATO de la Napoli, amiralul Stuart B. Munsch.

''Violenţele trebuie să înceteze, toate părţile trebuie să dea dovadă de reţinere de la acţiuni care subminează pacea în toate comunităţile din Kosovo'', a adăugat Munsch.

Unsprezece soldaţi italieni şi 19 ungari din KFOR au fost răniţi luni în timpul unor ciocniri cu manifestanţi sârbi, care cereau plecarea primarilor de etnie albaneză. Belgradul a evocat zeci de răniţi în rândul demonstranţilor.

''Asemenea atacuri sunt total inacceptabile'', a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a subliniat că ''violenţa trebuie să înceteze imediat''.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.

Luni, la Zvecan, manifestanţii sârbi au fost într-o primă fază respinşi de forţele kosovare, care au făcut uz de gaze lacrimogene. Ulterior, KFOR a încercat să separe cele două părţi, înainte de a dispersa mulţimea. Manifestanţii au replicat lansând pietre şi sticle incendiare în direcţia militarilor KFOR, citează Agerpres

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
41162937266
5/49
156923936
joker
9153820265