REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Nicușor Constantinescu: Vinovat pentru accidentul de la Siutghiol este cel care a schimbat destinația elicopterului

Nicușor Constantinescu: Vinovat pentru accidentul de la Siutghiol este cel care a schimbat destinația elicopterului

Replica API 16 decembrie 2014 | 13:42 249

Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a declarat marți că elicopterul prăbușit în lacul Siutghiol a fost achiziționat în cadrul unui program România-Bulgaria, însă destinația și dotările acestuia au fost schimbate cât timp el a fost suspendat de la conducerea instituției.

"Acest elicopter a făcut 180 de ore de intervenție, pentru că destinația lui nu este numai de a transporta pacienți, este de a survola teritoriul Constanței și teritoriului Dobrici, teritoriul Mării Negre, teritoriul lacului, de-aia v-am spus că are o destinație specială. Această destinație, din păcate, a fost schimbată cât timp eu am fost în Statele Unite ale Americii, în noiembrie anul acesta. De cine a fost schimbată? De domnul Arafat, care l-a preluat, i-a schimbat destinația contractului și s-a întâmplat nenorocirea pe care ați văzut-o ieri", a spus Nicușor Constantinescu la Curtea de Apel București, unde s-a prezentat la procesul lui Radu Mazăre privind retrocedări ilegale de terenuri.

Constantinescu a precizat că elicopterul a avut flotoare pentru a pluti, pe care nu le mai avea la data producerii accidentului, avea două motoare, unul pentru eventualitatea în care se defectează celălalt, a avut troliu pentru a putea salva pe cineva cu ajutorul hamului.

"Eu știu că ieri, din păcate, Căpitănia Portului Constanța nu a fost activată pentru a interveni cu bărci de mare viteză. Știți că exista o navă Jupiter pe lac, la 500 de metri de locul naufragiului? De ce nu a fost activată? Eu nu pot să activez nimic, din cauza deciziei instanței, deși sunt vicepreședintele Comitetului de Urgență, nu am dreptul să iau legătura cu angajații Consiliului Județean, nu am dreptul să comunic cu consilierii județeni. Eu sunt președintele în funcție și atât. Eu am anunțat prefectul, am anunțat instituțiile pe care le pot anunța", a afirmat Constantinescu.

El a povestit că a refuzat, în urmă cu un an, să semneze pentru schimbarea destinației elicopterului, știind "implicațiile penale" pe care l-ar avea acest lucru, însă schimbarea destinației a fost făcută oricum, cât timp a fost suspendat din funcție.

"Eu am refuzat public anul trecut să predau acest elicopter structurilor Ministerului de Interne, domnului Arafat, fără să-și asume cineva responsabilitatea schimbării destinației. Nu pot să schimb eu, că vrea Arafat. Eu i-am spus, 'domnule secretar de stat, dacă vrei, semnează dumneata, anulează contractul, răspunde în fața lumii, ia aprobare de la Uniunea Europeană și eu ți-l dau', că nu sunt nebun să plătesc eu mentenanță, piloți, medici de la puținii bani ai Consiliului Județean. Nu am fost de acord cu această cerere abuzivă. Întrebați-l pe domnul Arafat, unde sunt flotoarele", a mai spus Constantinescu.

Parchetul Militar București a deschis un dosar penal în care cercetează condițiile în care elicopterul SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbușit luni în lacul Siutghiol din județul Constanța.

"La data de 15 decembrie 2014, procurori militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București s-au sesizat din oficiu (constituindu-se pe rolul acestei unități un dosar penal) cu privire la faptul că, în aceeași zi, un elicopter aparținând SMURD Constanța s-a prăbușit în Lacul Siutghiol, situat pe raza municipiului Constanța, rezultând decesul celor patru persoane aflate la bord", se arată într-un comunicat al Parchetului General, transmis marți.

Conform sursei citate, la locul accidentului s-au deplasat imediat doi procurori militari.

"În cursul zilei de astăzi, 16 decembrie 2014, la fața locului continuă cercetările efectuate de procurori cu sprijinul unor specialiști criminaliști din cadrul Poliției Române, iar pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică", se precizează în comunicat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108