REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Noile reguli impuse de ANPC nu sunt pe placul cârciumarilor!

Noile reguli impuse de ANPC nu sunt pe placul cârciumarilor!

Victor ROTARU 11 octombrie 2022 | 00:00 4712

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a anunțat că din data de 20 decembrie 2022 va aplica noi reguli atât pentru restaurantele clasice, ci și pentru cele cu livrare la domiciliu. Noul ordin publicat în Monitorul Oficial, prevede ca toate restaurantele din țară vor fi obligate să afișeze în meniu nu numai ingredientele fiecărui preparat, ca până acum, dar și cantitatea fiecăruia în parte și valorile sale nutriționale, precum nivelul de zahăr, aditivi și grăsimi, ceea ce a creat deja multă revoltă printre agenții economici din HoReCa.

Începând cu 20 decembrie 2022, agenții economici din HoReCa, mai cu seamă restaurantele, vor trebui să pună la dispoziția clienților în listele meniu cu exactitate ce conțin preparatele pe care le comandă la restaurant. Părerea agenților economici pare să fie una unanimă, majoritatea contestând decizia și spun că asta ar încărca și mai mult activitatea pe care o desfășoară și așa prea încărcată în ultimii ani.

„Acum se confundă marfa cu ambalajul”    

Contactat de către reporterii de la Replica de Constanța, Crinu Danu, patronul restaurantului Marco Polo a declarat: ”E o nenorocire mare. Meniul ăsta era un meniu simplu, în care te duceai direct pe produs. Era simplu, se ducea comanda la creier. După ce că avem steluțe albastre în care trebuie să notificăm fiecare produs care provine din produs congelat. Trebuie specificat alergeni. Acum ne mai ia cu fiecare produs, cu ingrediente. Acum se confundă puțin ”marfa cu ambalajul”. Una e când ai un produs într-un ambalaj și se exprimă tot ce conține, și alta e când noi servim un produs proaspăt, făcut pe loc. Nici animalele nu sunt la fel, una e mai grasă, una e mai slabă, diferă consistența de la animal la animal. De ce ne tot complicați viața, în loc să o simplificăm? Restaurantul nu mai e cu un tablou, cu o floare. E numai cu indicatoare, pe unde să fugi, să te așezi. Da, dacă faci 200 de porții, îți vine ușor, știi cât pui pe porție. Dar noi facem porțiile pe moment. Se încarcă prea mult meniul...”

„Ne vom conforma legilor statului. Evident că implică niște costuri suplimentare, și avem tendința să exagerăm. O să ne supunem legii. Nu consider că este necesar așa ceva, noi avem niște declarații de conformitate de la produsele pe care le luăm. O să trebuiască să îi dăm omului un glosar, un adevărat roman. Până în decembrie avem timp să ne conformăm. O să dăm meniurile la tipărit, și o să fie pe mese, cine o să fie la noi o să știe ce consumă. E un pic exagerat, pentru că devine greoi procesul, dar nu avem încotro.”, a declarat Stelică Paris, patron Filicori.

Un alt agent economic a spus că altele sunt prioritățile în acest moment, nu noul ordin al ANPC-ului: ”Nu mi se pare o idee bună. Ne îngreunează foarte mult munca. O să trebuiască să dau iar bani pentru meniuri. Sunt altele mult mai importante legate de sistemul sanitar, decât cât conține fiecare preparat.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Apai proștilor o să mâncați tot kkt de cati bani aveți! Labagii care se cred controlori -shpagari pe 2 kile de salam ar face bine să controleze sursele mizeriilor ce intra/fac in rumelistan . myuyew africanilor ioropei indiene
0
0
Pai după mintea ta , asta crezi ca inseamna sa contribui la bugetul consolidat al statului , cheltuind salariul pe care l-ai castigat la stat din pix ? Nu tata , mergi in "campia" muncii de la privat si vezi cum face privatul sa plateasca salarii , taxe , impozite . Activitatea privata este singurul mod este de a produce banii necesari pentru toti aceia care lucreaza atat la stat cat si la privat , iar tu BUGETARULE fa bine si ai grija ca privatul sa aiba un bun cadru legal de funcționare , prietenos , predictibil si usor de urmat , nu cum procedati in ziua de azi , voi , BUGETARII , nu faceti decat sa puneti bete in roate privatului si sa-i complicati existenta care si asa nu este usoara .
10
0
Chitaie cipanzeii, nu mai pot fura asa mult.
13
3
BA DA IDEE EXCELENTA,MI SE PARE NORMAL NU TREBUIE SA STIM CE MANCAM?
21
3
Mâncare veche re-re-incalzita făcută din tot felul de resturi de la BIG-uri străine vândută la preț mai mare ca in centru Parisului !!!
19
2
Carciumari cinstiti care nu fura la gramaj, marfa este proaspata si bine gatita nu ai sa vezi pe litoral. O sa vezi numai stricaciuni si furaciuni o evaziune fiscala enorma ce se petrece vara de vara cu acoperire politica. Normal ca nu le convine hotilor sa dea detalii despre produs. Ei inca vand oi moarte de la Midia.
20
1
La nivelul gastronomic pe care l-ati coborat pe Litoral, pusi pe capatuiala cu marfa congelata de la Metro si vanduta la preturi de Cote d'Azur e normal sa nu va convina! p****i sunt cei care pun botul si intra in bombele voastre! Spor la ...bani!
16
1
Amice ai habar ce inseamna buget?? Dupa mintea ta bugetaru cand merge si alimenteaza cand merge la cumparaturi cand plateste orice el nu plateste taxe si impozite nu plateste tva nu plateste nimic.la nivelul asta de manipulare si propaganda esti.habar n aveti pe ce lume va aflati si vb despre bugetari.mergi ma si angajeaza te la stat.mergi ca se fac angajari.armata politie orice.mergi si lucreaza ani de zile pe salariu de debutant.1800 lei sa vezi ce inseamna.vai de capu vostru de terminati cu net nelimitat. Am lucrat 1 an de zile la stat si mi am dat demisia ca e ca si cum lucrezi degeaba.si m am intors in privat. Nu te raporta la salariile sefilor ca aia s putini.vb de o medie care e undeva pe la vreo 2.200 de lei.asta e media.cine traieste cu banii astia ma prostea?vai de capu tau de distrus
6
6
O sa vina la masa ospatarul cu un carucior de carti :))) daca nu se satura patroni si vor inchide rand pe rand. Inca poate nu sa inteles nu lucratori la stat aduc bani la buget si cei din privat.
7
6

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212