Noile reguli impuse de ANPC nu sunt pe placul cârciumarilor!
Noile reguli impuse de ANPC nu sunt pe placul cârciumarilor!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAutoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a anunțat că din data de 20 decembrie 2022 va aplica noi reguli atât pentru restaurantele clasice, ci și pentru cele cu livrare la domiciliu. Noul ordin publicat în Monitorul Oficial, prevede ca toate restaurantele din țară vor fi obligate să afișeze în meniu nu numai ingredientele fiecărui preparat, ca până acum, dar și cantitatea fiecăruia în parte și valorile sale nutriționale, precum nivelul de zahăr, aditivi și grăsimi, ceea ce a creat deja multă revoltă printre agenții economici din HoReCa.
Începând cu 20 decembrie 2022, agenții economici din HoReCa, mai cu seamă restaurantele, vor trebui să pună la dispoziția clienților în listele meniu cu exactitate ce conțin preparatele pe care le comandă la restaurant. Părerea agenților economici pare să fie una unanimă, majoritatea contestând decizia și spun că asta ar încărca și mai mult activitatea pe care o desfășoară și așa prea încărcată în ultimii ani.
„Acum se confundă marfa cu ambalajul”
Contactat de către reporterii de la Replica de Constanța, Crinu Danu, patronul restaurantului Marco Polo a declarat: ”E o nenorocire mare. Meniul ăsta era un meniu simplu, în care te duceai direct pe produs. Era simplu, se ducea comanda la creier. După ce că avem steluțe albastre în care trebuie să notificăm fiecare produs care provine din produs congelat. Trebuie specificat alergeni. Acum ne mai ia cu fiecare produs, cu ingrediente. Acum se confundă puțin ”marfa cu ambalajul”. Una e când ai un produs într-un ambalaj și se exprimă tot ce conține, și alta e când noi servim un produs proaspăt, făcut pe loc. Nici animalele nu sunt la fel, una e mai grasă, una e mai slabă, diferă consistența de la animal la animal. De ce ne tot complicați viața, în loc să o simplificăm? Restaurantul nu mai e cu un tablou, cu o floare. E numai cu indicatoare, pe unde să fugi, să te așezi. Da, dacă faci 200 de porții, îți vine ușor, știi cât pui pe porție. Dar noi facem porțiile pe moment. Se încarcă prea mult meniul...”
„Ne vom conforma legilor statului. Evident că implică niște costuri suplimentare, și avem tendința să exagerăm. O să ne supunem legii. Nu consider că este necesar așa ceva, noi avem niște declarații de conformitate de la produsele pe care le luăm. O să trebuiască să îi dăm omului un glosar, un adevărat roman. Până în decembrie avem timp să ne conformăm. O să dăm meniurile la tipărit, și o să fie pe mese, cine o să fie la noi o să știe ce consumă. E un pic exagerat, pentru că devine greoi procesul, dar nu avem încotro.”, a declarat Stelică Paris, patron Filicori.
Un alt agent economic a spus că altele sunt prioritățile în acest moment, nu noul ordin al ANPC-ului: ”Nu mi se pare o idee bună. Ne îngreunează foarte mult munca. O să trebuiască să dau iar bani pentru meniuri. Sunt altele mult mai importante legate de sistemul sanitar, decât cât conține fiecare preparat.”
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News