REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Nu fiţi prea politicoşi în trafic: cine forţează intrarea în intersecţie rămâne fără permis!

Nu fiţi prea politicoşi în trafic: cine forţează intrarea în intersecţie rămâne fără permis!

Replica API 17 mai 2013 | 00:00 196

Iată cum poţi favoriza producerea unei tragedii

Iată cum poţi favoriza producerea unei tragedii

Problemele din trafic sau nerespectarea regulilor de circulaţie rutieră deja nu mai sunt subiecte tabu, conflictele izbucnind la ordinea zilei. Însă, o latură a problemelor o reprezintă şi aşa-zisa "politeţe rutieră", care, spun poliţiştii rutieri, poate fi cu două tăişuri. Nu doar o dată ni s-a întâmplat să dăm prioritate unui autoturism, chiar dacă acesta nu avea acest drept, doar din bun simţ, dacă putem spune aşa, sau pentru a decongestiona traficul. Pare un gest nobil, dar, mare atenţie! Şeful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Ciprian Sobaru, spune că politeţea rutieră este bună, însă numai în anumite condiţii.

Pe de o parte se poate ajuta la decongestionarea traficului, dar pe de altă parte se poate ajunge la tragedii. Mai mult decât atât, această politeţe poate fi una forţată, în sensul că mulţi şoferi împing situaţiile la extrem, intrând cu botul în intersecţie, ceilalţi participanţi la trafic fiind practic nevoiţi să oprească. "Cel care vrea să intre şi forţează, prin atitudinea lui, pe ceilalţi să oprească pentru a-l lăsa să treacă, da, este un caz de reţinere a permisului de conducere. Dar, dacă ceilalţi aflaţi în intersecţie, din pură politeţe, sau chiar pentru a elibera intersecţia, facilitează trecerea celuilat, nu, nu este vorba de o reţinere a permisului", a declarat, pentru "Replica", Ciprian Sobaru, şeful Serviciului Rutier, care a mai menţionat că nu are absolut nimic cu politeţea rutieră, în trafic, însă poate deveni periculoasă. Spre exemplu, cel mai des caz de acest gen se desfăşoară după următoarea formulă: autoturismul de pe prima bandă opreşte pentru a lăsa pătrunderea în intersecţie a unui alt autoturism, în timp ce pe banda numărul doi rulează un al treilea autovehicul, care nu ştie despre ce este vorba, trece şi intră în coliziune. "Nu am nimic cu politeţea rutieră în trafic, dimpotrivă, chiar îmi doresc să existe cât mai multă. Altceva mă deranjează, în sensul că un şofer îi face semn celuilat că poate să treacă, fără să se asigure că pe o bandă alăturată vine cineva cu viteză, care nu ştie ce se întâmplă acolo. Atunci apar problemele noastre: cel de pe prima bandă opreşte, îi face semn să treacă, cel de pe strada laterală intră în intersecţie, pe când cel de pe banda doi nu vede, trece şi astfel se produc accidentele rutiere. Ca atare, şi politeţea rutieră este cu două tăişuri", a mai spus Sobaru. Ajungând şi pe latura pietonilor indisciplinaţi, şi aici s-au întâlnit cazuri în care mai intervin obiceiurile de bun samaritean, oprind tot traficul pentru a lăsa un rătăcit să treacă. Însă, şi aici intervin scenele din "Destinaţie Finală", un alt autovehicul putând trece precum vântul, spulberând pietonul. "Aici este deja altă situaţie. Dacă, mai devreme, discutam despre eliberarea unei intersecţii, aici este un pericol. Indiferent dacă este lăsat sau nu, pietonul nu are ce căuta să traverseze prin alte locuri decât cele permise. De asemenea, trebuie să menţionez că este interzis să pătrunzi într-o intersecţie dacă prin aceasta obligi un alt participant la trafic să te evite, să oprească. Cu pietonul nu mai este aceeaşi situaţie. A pus piciorul pe carosabil, deja este o batere, indiferent dacă este lăsat sau nu", a conchis şeful Serviciului Rutier.

Când ţi se opreşte permisul pentru 30 de zile

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, adică 4 sau 5 puncte de amendă, şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile, pentru următoarele fapte: depăşirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roşie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor care au acest drept, nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului, nerespectarea regulilor privind depăşirea, nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu. De asemenea, se suspendă dreptul exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumuleaza 15 puncte de penalizare, pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează, din nou, cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce. Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenţiei, iar suspendarea exercitării dreptului de a conduce anulează toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment. Neprezentarea contravenientului în termen, în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212