REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
13.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Nuclear: Iranul nu va acepta niciun fel de modificări ale acordului din 2015, spune preşedintele Rouhani

Nuclear: Iranul nu va acepta niciun fel de modificări ale acordului din 2015, spune preşedintele Rouhani

Replica API 4 februarie 2021 | 00:00 1002

Iranul nu va accepta niciun fel de modificare a acordului nuclear semnat în 2015 la Viena, a afirmat miercuri preşedintele Hassan Rouhani, transmite dpa, citată de Agerpres.

Hassan Rouhani

'Nici măcar un singur paragraf din acordul nuclear nu se va schimba şi nici nu vor fi noi negociatori. Declaraţiile pe acest subiect sunt irelevante şi inutile', a spus Rouhani la televiziunea de stat.

Comentariile sale vin ca răspuns la apeluri ale SUA şi semnatarelor europene în vederea de negocieri viitoare care să se refere şi la politica Iranului în Orientul Mijlociu şi la programul său balistic.

Preşedintele francez Emanuel Macron a îndemnat ca la negocieri să se alăture şi Arabia Saudită, un inamic înverşunat al Iranului.

Iranul a început din 2019 să încalce progresiv prevederile acordului după ce fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din înţelegere şi a reimpus sancţiuni Republicii Islamice pentru a forţa Teheranul să accepte o renegociere şi condiţii mai stricte.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat săptămâna aceasta statele membre că Iranul a început îmbogăţirea uraniului cu un al doilea set de centrifuge avansate, interzise prin acordul nuclear.

În plus, Iranul a început instalarea de centrifuge şi mai puternice, a indicat agenţia de la Viena.

'Vor urma şi mai multe în curând', a scris ambasadorul Iranului la AIEA, Kazem Gharibabadi, pe Twitter.

Noul secretar de stat al SUA, Antony Blinken, a afirmat că va lucra împreună cu parteneri internaţionali pentru un acord nuclear mai puternic cu Iranul.

Totuşi, oportunităţile pentru aceasta sunt limitate, în condiţiile în care Republica Islamică se pregăteşte să aleagă un nou preşedinte în iunie. Hassan Rouhani, preşedintele în funcţie, nu mai poate candida după două mandate.

Orice relaxare a sancţiunilor americane ar putea întări forţele politice moderate la viitorul scrutin.

Teheranul a semnalat că, dacă Statele Unite vor reveni în acordul nuclear şi îl vor pune în aplicare, l-ar putea respecta la rândul său.

Conform estimărilor Israelului, Iranul ar putea produce suficient uraniu îmbogăţit pentru fabricarea unei bombe nucleare în termen de şase luni.

Acordul din 2015 a impus limitări stricte instalaţiilor iraniene de îmbogăţire a uraniului care produc combustibil pentru reactoare nucleare, spre a preveni utilizarea lor pentru producerea de material cu concentraţie mult mai mare pentru focoase nucleare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Iranul va fi o superputere nucleara. Asa sa ajuns prin indolenta UE. Mai mult va dicta prin tarile UE unde are introdusi multi agenti. Asa patesc infumuratii din vest. Vor disparea. Nasol.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108