REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

O statuie ironică cu fostul rege Juan Carlos care împușcă simbolul Madridului a fost montată în capitala spaniolă

O statuie ironică cu fostul rege Juan Carlos care împușcă simbolul Madridului a fost montată în capitala spaniolă

Valentina CAMARA 27 aprilie 2023 | 00:00 262

O statuie care îl ironizează pe fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, a fost montată în piața Puerta del Sol din Madrid, relatează BBC. Statuia îl înfățișează pe fostul suveran cu o pușcă de vânătoare în mână țintind în direcția statuii oficiale a Madridului - un urs care stă urcat pe un căpșun – de altfel și emblema oficială a capitalei spaniole.

O statuie ironica cu fostul rege Juan Carlos care impusca simbolul Madridului a fost montata in capitala spaniola

Statuia care îl înfățișează pe fostul rege a apărut la câteva ore după ce acesta a părăsit din nou Spania. Juan Carlos și-a vizitat țara de origine pentru scurt timp, după care a revenit în exilul auto-impus din Emiratele Arabe Unite.

Artistul chilian Nicolas Miranda a fost cel care a pus mica statuie, realizată din poliuretan, în piața centrală. Fostul Suveran apare de parcă se pregătește să tragă înspre ursul înfățișat de statuia oficială a Madridului.

Statuia cu ursul care stă urcat pe un căpșun este o reprezentare a emblemei oficiale a Madridului și este foarte populară și printre locuitorii capitalei spaniole, dar și printre turiștii care o vizitează.

Deși statuia fostului rege nu a stat mai mult de 10 minute la Puerta del Sol, fotografii cu ea au fost distribuite masiv pe rețelele sociale și în presa spaniolă.

Miranda a spus că a studiat turele forțelor de ordine care patrulează în zonă și a ales un moment în care polițiștii schimbau tura pentru ca gestul său să aibă impactul scontat.

Apariția statuii a readus în atenția publicului nenumăratele controverse iscate pe vremea când Juan Carlos era suveranul regatului spaniol. Juan Carlos, care a abdicat în 2014 în favoarea fiului său, Felipe, după 39 de ani pe tron, a fost criticat dur pentru faptul că era un împătimit al vânatului.

În 2006, casa regală spaniolă a negat că Juan Carlos, pe atunci încă rege, a împușcat un urs blând care fusese îmbătat cu vodcă în timpul vizitei sale din Rusia.

În 2012, Juan Carlos a fost în centrul unei alte controverse după ce au apărut fotografii cu el alături de un elefant mort, după o călătorie în Botswana.

Ca urmare a nenumăratelor scandaluri, inclusiv de corupție, și a unei cote de popularitate tot mai scăzute, Juan Carlos a abdicat în favoarea fiului său. Ulterior, în 2020, el a plecat în EAU după pornirea unei anchete de corupție pe numele său. Între timp, justiția spaniolă a renunțat la caz „din cauza probelor insuficiente”, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468