REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

O tânără s-a trezit CAPTIVĂ într-un contract cu o firmă de despăgubiri: dacă reziliează contractul, i se cer 5.000 de euro

O tânără s-a trezit CAPTIVĂ într-un contract cu o firmă de despăgubiri: dacă reziliează contractul, i se cer 5.000 de euro

Replica API 15 decembrie 2017 | 00:12 4978

ATENŢIE, să nu deveniţi victime!

ATENŢIE, să nu deveniţi victime!

Caz revoltător la Constanţa! O tânără, victimă într-un incident care a avut loc în urmă cu aproape 1 an de zile, şi-a lăsat încrederea într-o firmă care se ocupă de astfel de cazuri pentru a lua despăgubiri în numele lor. Este vorba de Centrul European de Despăgubiri (CEDE), care a venit în ajutorul tinerei, spunându-i că îi vor uşura procedurile şi se vor ocupa ei de tot pentru ca să treacă peste momentele grele pe care le-a avut. Aflată sub stres, a fost de acord. A semnat un contract. Nu a stat să îl citească cu atenţie, însă încă de la început a fost şocată de un aspect. Comisionul pe care îl cere firma după ce fata primeşte despăgubirea: 31% plus TVA, adică aproape jumătate din bani dacă se ia în calcul şi TVA-ul. O altă clauză, abuzivă de altfel, se află în contact. Dacă reziliează contractul înainte de finalizarea procedurilor sau dacă doreşte să lucreze cu un avocat, trebuie să plătească 5.000 de euro. Aşa din victimă devine din nou... victimă.

Când viaţa te loveşte cu câte o nenorocire, ai impresia că orice mână întinsă care spune că îţi oferă ajutor este de încredere şi te laşi dus de val. Totuşi, oamenii au tendinţa să omită aspecte importante şi să nu vadă imaginea de ansamblu. Cu siguranţă, cu toţii am observat că atunci când se anunţă un accident rutier sau un accident de muncă care duce la decesul unei persoane, suntem pur şi simplu asaltaţi cu mesaje ale diverselor firme care pretind că se ocupă de recuperarea despăgubirilor pentru victime.

Desigur, sunt firme specializate care se ocupă sau case de avocatură, dar printre acestea se află şi hiene, care sunt gata să transforme victima într-o nouă victimă. Aşa a păţit şi o tânără din Constanţa, care a trecut printr-un eveniment nefericit. O vom numi fictiv Ana pentru a-i proteja identitatea. Ana a suferit un accident rutier prin care a stat mai multe zile în spital. Accidentul s-a petrecut la începutul anului în curs.

La scurt timp după accident a fost contactată de un reprezentant al CEDE, care i-a spus că ei se vor ocupa de cazul ei, că nu trebuie să plătească nimic, că vor recupera banii din despăgubiri de la firma de asigurări şi că doar la final va plăti „un mic comision” pentru deranjul pe care l-au făcut pentru a o ajuta. Totul părea roz. Au semnat şi un contract. Micul comision nu era decât de 31% din suma totală pe care o pretinde victima plus TVA. Aşadar, jumătate din bani urmau să rămână la firmă.

„Nu mă deranja aşa mult asta, că nu după bani alergam. Dar şi mie mi s-a părut dubios faptul că se percepe un astfel de comision. Am zis, hai, fie. Că e vorba de angajaţi, hârtii... na, toate astea costă”, a spus Ana. De atunci, tot pe tânără o rugau să se ducă în stânga şi în dreapta pentru a face rost de hârtii, nu au înaintat deloc cu procedura, iar faptul că de la atâta timp nu se mişcă deloc pentru a o ajuta, fata a decis că este timpul să caute un alt mod de a se descurca, deci să apeleze la un avocat. Atunci s-a lovit de neputinţă.

5.000 de euro clauză în contract să scapi de „ajutorul” firmei de despăgubiri

Fata a sunat la CEDE şi a vorbit cu un reprezentant şi i-a povestit ce şi cum şi că dacă ar dori să rezilieze contractul, care sunt paşii. La telefon i s-a spus că trebuie să plătească suma de 5.000 de euro! Este de fapt o clauză abuzivă într-un contract, după cum ne-a explicat şi un avocat care a dorit să se păstreze anonimatul. Banii aceia sunt pretinşi fără fond, fără o explicaţie în contract, ci pur şi simplu. De asemenea, abuziv şi neclare sunt şi celelalte articole din capitolul „Reziliere contract”.

Mai precis, acolo specifică că dacă renunţă la contract în timp ce are loc actul judiciar, să plătească procentul de 31% + TVA. „Păi cum să ceară procent din ceva ce nu a fost stabilit? Adică azi întrerupe contractul, se judecă, dar nu sunt stabilite valorile despăgubirilor, nefiind o hotărâre definitivă la activ. Procent din ce să plătească fata?! Este abuziv şi neclar”, a punctat avocatul. Desigur, Ana s-a simţit intimidată de suma respectivă, fiind o formă de a menţine clientul fără să fugă de la firma respectivă. Se pare că nu este nici singura victimă, care a devenit din nou victimă.

Un fost angajat, rupe tăcerea: „Nu au treabă cu recuperarea despăgubirilor. Se ocupă de consiliere firme”

Un fost colaborator CEDE, care a și lucrat ca agent a povestit în exclusivitate pentru cotidianul „Replica de Constanța” faptul că tot ce fac acei oameni este inuman. „Ei nu sunt specializați. Se lucrează cu tineri între 25-35 de ani, fără să aibă cunoștințe de cauză în domeniul juridic, pe care îi trimite să vorbească cu victime. Îi pune să semneze contracte, dar nu au treabă cu reprezentare juridică. Ei, în codul CAEN, apar ca și consultanță pentru firme.

Nicidecum pentur persoane fizice, eventuale victime, pe care îi pot reprezenta în instanțe. Este ilegal ce se întâmplă. Pe ce bază să se ceară clauză de reziliere de mii de euro?! Ei pe ce emit „chitanță”? Să fim serioși! Mai mult, au fost cazuri în care nici nu știau cât să ceară despăgubiri. Unei persoane cu o mână amputată cereau 80.000 de lei. Victima a reziliat contractul și s-a dus la o firmă de avocatură care i-a obținut 500.000 de euro. Păi ne jucăm cu oamenii? Nu este normal. Așa firma respectivă întârzie să achite despăgubirile. Potrivit legii, există un termen de 14 zile, iar ei primesc înaintea victimelor banii. Apoi durează 1-2 luni până le dau oamenilor banii”, a povestit fostul agent CEDE.

Claudai CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
au trecut patru ani nici un ban
2
0
Nunai minciuni ... comentarii in mecunostina de cauza ... va deranjeaza ca ei iau 40% din ce castiga pentru voi? Nu este mai bine sa nu castigati voi nimic ca sa nu ia nici ei nimic? Cand vad atata prostie ... voi traiti in evul Mediu ... cel mai bine este sa ramaneti acolo ... CEDE are avocati experimentati si ei stiu cel Mai bine cat sa recupereze de la Caz la Caz ... este o societate care dezvolta aceasta activitate in toata Europa ... oare astia sunt tampiti si Romanii destepti ... ? Mi-e mila de voi ....!
0
3
Minciuni ,eu sunt multumit de aceasta firma pentru mine au fost ok.
1
6
Buna ziua,ma uimeste ceea ce citesc!
2
2
Am semnat un contract cu CEDE acum 16 zile care a ramas la reprezentant sa il inregistreze la Bucuresti si ulterior sa mi-l trimita mie. Intre timp acum 14 zile am imputernicit prin notar pe CEDE sa ma reprezinte. In momentul de fata eu nu am decat procura, nu am nici un contract nimic. Pot revoca procura notariala? Ce contract sa reziliez daca eu nu am primit inca contractul? Problema este ca nu pot face procura nici catre un avocat sa imi recupereze restul drepturilor, pentru ca in procura lor specifica ca ma reprezinta in tot nu numai pentru RCA cum spun ei. Astept sugestii. Va multumesc!
3
4
de la astfel de asa-zise firme... moarte lor, copiiilor lor si parintilor lor! Cancer si catuse!!!
5
7
Am vrut sa ma angajez la ei,ah vazut ca stiu,i-am mirosit,ma duce capul si nu au mai raspuns,le-am pusbintrebari de practicile lor "consacrate".
2
2
Bun , acum daca si asa se cunoaste destul despre firma asta cu sistem interlop,autoritatile ce pana mea fac? Pai se ramane doar cu sfaturi cum sa te feresti de interlopi,de tot felul de banditi,autoritatile ramanand sa urmareasca doar pe cine vorbeste impotriva regimurilor politice? Inseamna ca de fapt nu avem nevoie de autoritati,ramane sa avem grija singuri de tot,sa nu mai platim bani din salariile noastre pentru niste garduri cu ochi.
6
2
Cititi contractele inainte sa le semnati. Daca ceva vi se pare dubios, puneti intrebari pana vi se explica tot. Daca sunteti "socati" in acel moment, luati cu voi pe cineva.. nesocat. Daca semnati "ca primaru" suportati consecintele
14
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108