REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
17.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

OPC a CÂȘTIGAT în instanță: Selgros comercializează CREME care INDUC femeile în EROARE

OPC a CÂȘTIGAT în instanță: Selgros comercializează CREME care INDUC femeile în EROARE

Replica API 11 februarie 2021 | 13:43 5585

Încă o decizie a judecătorilor constănțeni! Este vorba despre un control efectuat de inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța la magazinul Selgros, acolo unde au aplicat avertismente pe motiv că eticheta unei creme hidratante L’Oreal conține informații înșelătoare, precum că efectele se văd în 7 zile, lucru care nu poate fi dovedit. Selgros Cash & Carry Srl a depus o plângere contravențională, care a fost respinsă de Judecătoria Constanța.

În fapt, comisarii din cadrul ANPC — Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor au efectuat un control tematic la punctul de lucru Selgros din Constanța. Au fost aplicate două sancțiuni cu avertisment, propunându-se, totodată încetarea practicilor comerciale incorecte și îndeplinirea măsurilor dispuse în toate punctele de lucru din țară.

Mai exact, la momentul controlului s-a constatat că în magazin existau la comercializare produse cosmetice care prezentau pe etichetă diverse informații ce determină consumatorul să le achiziționeze în detrimentul altor produse identice cu acestea, iar petenta (Selgros) nu a solicitat producătorului informații și nu a cerut nici să-i pună la dispoziție rezultatele testărilor și documentele existente pentru susținerea rezultatelor publicate. Agenții constatatori au solicitat punerea la dispoziție a documentelor de proveniență si calitate pentru produsele menționate și studii în baza cărora s-au făcut aceste afirmații pe ambalaj, însă nu s -au prezentat documente in acest sens . Spre exemplu; Crema hidratantă de zi Revitalift – L’Oreal Paris avea pe etichet[: „instant, pielea este hidratată și tonifiată; într-o săptămână, tenul dobândește mai multă fermitate (+10,7%) și netezire (+18,85%"). În 4 săptămâni, diferite tipuri de riduri sunt reduse: riduri pe frunte ( -26% ), riduri ce pornesc de la baza nasului (- 14%), riduri laba gâștei (-14%")."

Astfel, inspectorii au apreciat, în mod întemeiat, că sunt informații care captează atenția unui consumator și îl determină să achiziționeze respectivul produs cosmetic care este atât de eficient încât reduce ridurile laba gâștei cu -14% în 7 zile, adică folosind un calcul matematic: în 50 zile de utilizare continuă a acestui produs ridurile vor fi reduse cu 100 %.

Magistrații au respins plângerea Selgros

Judecătorii au analizat întreg materialul probator și au respins plângerea Selgros. ”Cu toate că, prin plângerea formulată, petentul a contestat procesul-verbal, acesta nu a administrat nici o probă concreta de natură sa contrazică constatările agentului constatator sau inexactitatea acestora, nu a prezentat o explicație rațională a motivului pentru care agentul ar fi întocmit procesul- verbal consemnând o situație nereală, pentru a se ridica un dubiu cu privire la obiectivitatea acestuia, iar limitându-se la a contesta mențiunile procesului-verbal, susținerile sale sunt simple afirmații fără valoare probatorie care nu pot justifica anularea procesului-verbal. Se are în vedere aspectul că motivația prioritară în aplicarea sancțiunii este interesul consumatorilor, deoarece produsele pe care le consumă, sau pe care le folosesc, trebuie sa fie sigure și să respecte toate dispozițiile cerute de lege, aspecte față de care fapta contravențională are un grad de pericol social ridicat”, potrivit magistraților.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
OPC Constanta sunt niste retarzi, in frunte cu ex presedintele ANPC si cu clica lor de fosti hoti la Garda Financiara. Pacat de institutie, cu asa angajati abuzivi! Andi
1
0
Avem o reducere de la 14 % dupa primele 7 zile,la 34,7% dupa 50 zile,matematica clasa a 7 ea
1
1
Una dintre cele mai proaste institutii din RO am fost odata la OPC si am ajuns la concluzia ca angajatii lor nu stiu pe ce iau banii adica salariu.
14
2
opc-ul sta f prost la calcule matematice
7
4
Traiti degeaba in Romania. Nu ati invatat lectia. Ani la rand veti auzi minciuni pe care le veti crede. Ma mir ca cineva totusi a luat atitudine.
5
1
Si celebra L'Oreal invocata nu are nicio vina? Ciudate legi. Produsele de la diferite firme parca aveau niste aprobari de punere pe piata. Jungla. In felul asta "organu" controlor devine zeu. Tara condusa prin abuzuri.
21
1
Nu inteleg de ce a fost amendat Selgros si nu producatorul produsului. Ei au vandut un produs avizat pentru comercializare de institutii ale statului care trebuiau sa verifice corectitudinea informatiilor de pe ambalaj. Amendand un comerciant tu nu stopezi practica inselatoare deoarece acesta este vandut in continuare in alte mii de magazine. Este absurd ca magazinul sa ceara acte ce sustin afirmatiile de pe ambalaj la fiecare producator atata timp cat produsul este avizat pentru comercializare. Amenda ar fi trebuit luata de producator in comun cu institutiile de avizare.
36
1
ce judeca instantele noastre...
19
2
toate cremele sint fakeuri.la fel vitaminele,suplimemtele alimentare.s.au facutteste si s.ademonstrat ca Nu ajuta cunimic.daca mai citeati almanahe,va uitati la documemtare pe medika,bbc earth,aflati si voi nepoatelorde astaca dati banii pe nimic!
21
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468