REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ordonanţa de urgenţă referitoare la declaraţia unică a fost adoptată!

Ordonanţa de urgenţă referitoare la declaraţia unică a fost adoptată!

Replica API 16 martie 2018 | 01:14 408

Noul formular se va depune o singură dată pe an, iar termenul de depunere pentru anul acesta este de 15 iulie. Totodată, plata contribuţiilor poate fi efectuată până pe 31 martie 2019, iar impozitul pe venit va putea fi plătit la venitul estimat pentru anul curent.

Ordonanţa de urgenţă referitoare la declaraţia unică a fost adoptată, joi, de Guvern, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, precizând că actul normativ "schimbă fundamental" acest mecanism de plată a contribuţiilor.

"Această ordonanţă de urgenţă schimbă fundamental acest mecanism, şi anume trecem de la un sistem cu şapte declaraţii pentru persoanele fizice la o singură declaraţie unică. În primul rând, schimbăm alte chestiuni legate de modalitatea de plată, nu mai sunt patru plăţi anticipate, (...) avem o singură plată, o singură dată de depunere, şi anume data de 15 iulie în acest an, fiind un an în care practic facem o tranziţie de la sistemul anterior la (...) noul mecanism de declarare a contribuţiilor (...), urmând ca din anul următor să fie data de 15 martie ca dată de depunere a formularului şi, desigur, şi data de plată unică", a declarat Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Veniturile din drepturi de autor vor avea un regim special în ce priveşte plata CAS şi CASS, la care sunt obligate persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente.

Dacă persoana care are venituri din drepturi de autor, dar este şi salariată, nu va plăti contribuţiile pe veniturile din drepturi de autor, a declarat joi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

”În cazul drepturilor de autor, am mers pe ideea stopajului la sursă şi scutirea celor care sunt şi salariaţi a obligaţiilor de plată pentru CAS şi CASS. Este o abordare care a mai fost, este o abordare normală şi este de bun augur celor care sunt vizaţi de acest nou mecanism”, a afirmat Teodorovici.

De la 1 ianuarie, persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente sunt obligate să plătească pe acele venituri contribuţii de Pensii şi contribuţii de Sănătate, dar numai în cazul în care au venituri lunare din aceste surse de peste 1.900 de lei. Sumele de plată sunt plafonate chiar la această bază de calcul, rezultând o plată anuală fixă de 8.000 de lei. Persoanele pot alege să plătească mai mult la cele două contribuţii, potrivit Rtv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108