REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Vin., 10 Mai 2024
Anul XX Nr. 6725
16.3° Constanța Vineri, 10 Mai 2024 Anul XX Nr. 6725
 

Ovidiu Cupșa, despre dezastrul din Turcia: Mare parte din trupuri erau decapitate și cu membre rupte. Video

Ovidiu Cupșa, despre dezastrul din Turcia: Mare parte din trupuri erau decapitate și cu membre rupte. Video

Ana Maria LIPAN 15 februarie 2023 | 00:00 4733

Echipa formată din cei patru specialiști CERONAV, care s-a alăturat misiunii de căutare și salvare din orașul Islahiyie (Turcia), s-a întors marți, 14 februarie a.c., în țară. Ovidiu Cupșa ne-a relatat care este starea actuală din una dintre cele mai puternic afectate zone și a împărtășit cu noi impresiile și experiențele care l-au marcat pe parcursul șederii. Situația din Islahiyie este devastatoare, bilanțul celor dispăruți ridicându-se la peste 3.000, iar dezastrul provocând un grad de distrugere catastrofal.

Ovidiu Cupsa, despre dezastrul din Turcia: Mare parte din trupuri erau decapitate si cu membre rupte. Video

Bilanțul cutremurului catastrofal, care a afectat grav comunitățile din Turcia și din nordul Siriei, este încă în creștere, dezastrul lăsând zeci de mii de persoane fără adăpost, nevoite să confrunte acum frigul și foamea, printre dărâmături, în timp ce speranțele de a găsi supraviețuitori printre ruine scad în mod dramatic. Ovidiu Cupșa, care a făcut parte din echipa formată din patru voluntari de la CERONAV, ce s-a alăturat autorităților din Islahiyie (Turcia), s-a întors marți, 14 februarie a.c., în țară. Declarațiile acestuia cu privire la misiunea de căutare și salvare la care au luat parte dezvăluie gravitatea situației din una dintre cele mai puternic afectate regiuni.

Ovidiu Cupsa, despre dezastrul din Turcia: Mare parte din trupuri erau decapitate si cu membre rupte. Video
“E greu de transpus în cuvinte. Impresiile sunt atât de puternice încât cuvintele nu au niciun fel de relevanță în fața lor. Acolo în momentul de față e o zonă sinistrată, o zonă apocaliptică, care arată ca după un război atomic. Noi am fost în regiunea Gaziantep, care a fost la distanță de chiar 30-40 de km de epicentrul cutremurului ,și am participat alături de echipele de voluntari, coordonați de către AFAD, omologul ISU, care a coordonat toate operațiunile în Turcia, inclusiv operațiunile de salvare, inclusiv a voluntarilor și a echipelor trimise de către guvernele statelor care le-au sărit în ajutor. Am lucrat în orașul Islahiye. În cele 3 zile cât am stat în acele șantiere din zonele de căutare și salvare, centrul mobil de coordonare din care am făcut parte ne-a alocat în diferite locații unde era nevoie de forțe de muncă.”, a declarat acesta, pentru Replica de Constanța.

Video:

 

 

În cadrul misiunii la care voluntarii CERONAV au participat, s-a intervenit asupra zecilor de clădiri prăbușite în urma cutremurului, încercându-se identificarea supraviețuitorilor, dar și recuperarea trupurilor celor ce și-au pierdut viața. „Practic decopertările le făceam inițial la mână cu unelte ușoare pentru a nu răni sau a nu distruge eventualele corpuri, care erau găsite în zona respectivă. Iar ulterior, odată ce era făcută această verificare la mână, în situația în care nu existau supraviețuitori sau corpuri, pentru că familiile celor care erau în interior își așteptau membrii de familie vii sau morți, se intra cu excavatoarele și se desfăcea zona respectivă.”

Cupșa:"Orașul este distrus în proporție de aproape 100%"

Cutremurul nu a produs doar un număr tragic de morți sau dispariții, distrugerea infrastructurii lăsând în urmă zeci de mii de cetățeni turci fără adăpost. Impactul puternic a făcut imposibilă intervenția imediată a autorităților, mulți dintre sinistrați așteptând încă provizii. Riscul de prăbușire al clădirilor a îngreunat misiunea salvatorilor.

„Situația în zonă este foarte dificilă pentru că este instituită stare de urgență. Sunt în zonă jafuri, au avut loc chiar jafuri armate. Securitatea personală era destul de precară. Din punct de vedere al igienei, nu exista apă, canalizare, curent, încălzire. Practic oamenii dormeau pe străzi, pe unde apucau. Pentru o parte din ei guvernul a reușit să trimită corturi pentru o parte din sinistrați. Unii încă dormeau pe străzile orașului. La numărul de persoane sinistrate în zonă s-au adăugat alte câteva zeci de mii de persoane care veniseră din alte regiuni ale Turciei ca să-și recupereze membrii familie de sub dărmături, vii sau morți, pentru a-i îngropa în situația în care nu îi mai găseau în viață. Orașul este distrus în proporție de aproape 100%. Lucram în mormanele de moloz pe care eram alocați, iar lângă erau alte clădiri care stăteau să cadă. Eram tot timpul cu un ochi pe clădirile celelalte. În momentul în care se desfăcea molozul, de multe ori se desprindeau bucăți din clădire de lângă, care erau lipite de fostele clădiri în care lucram noi.”, a relatat Cupșa.

Ovidiu Cupsa, despre dezastrul din Turcia: Mare parte din trupuri erau decapitate si cu membre rupte. Video

Echipa din care au făcut parte cei patru voluntari de la Ceronav a reușit să salveze o familie

Eforturile echipei de căutare, din care au făcut parte cei patru voluntari de la Ceronav, au condus la salvarea unei familii, formată din trei membrii, de sub dărmături. Potrivit celor observate de Ovidiu Cupșa, numărul celor morți îl depășește cu mult pe cel al supraviețuitorilor.

"În perioada de trei zile pe care le-am petrecut acolo, echipa de voluntari din care făceam parte a salvat o familie de trei persoane. Numărul de morți era mult mai mare decât al supraviețuitorilor. 1 la mie erau supraviețuitori. Cei mai mulți supraviețuitori au fost salvați în primele 24 de ore și ei fie s-au auto salvat, fie au fost salvați de familie, până să ajungă echipele de căutare și salvare. Practic atunci când echipele de căutare și salvare au început săpăturile, au găsit ce nu au putut să scoată localnicii în primă fază.  Pe zonele respective lucrau zeci de persoane. Se căutau zonele, încercam să facem lumină printre crăpături. Dacă vedeam un corp interveneau specialiști în decopertare, muncitori în construcții, mineri, inclusiv speologi. Noi ca voluntari făceam partea de muncă brută. Când se ajungea la corp interveneau AFAD-ul și procuratura, pentru că ei adunau dovezile și încercau să conserve cât mai bine corpurile respective, deși mare parte din ele erau decapitate, cu membrele rupte, nu erau întregi."

Video:

Autoritățile din Turcia au renunțat la misiunile de căutare și salvare a victimelor rămase sub dărâmături

Echipele de căutare și salvare s-au retras, șansele de găsire a supraviețuitorilor fiind minime în acest moment. Autoritățile turce continuă să își concentreze eforturile asupra asigurării condițiilor de trai al sinistraților din zonele puternic afectate. "Localnicii sunt încă la faza de disperare, nu au trecut la a avea speranță. Încă nu s-au rezolvat problemele umanitare din zonă, pentru că în prima săptămână, toate echipele s-au concentrat pe căutare și salvare. Începând de sâmbătă, duminică echipele de căutare și salvare au început să se retragă pentru că s-a închis acea fereastră de supraviețuiri. Șansa de supraviețuire este aproape infimă, pot avea loc doar salvări miraculoase. Începând din această săptămână abia organele naționale au început să se concentreze asupra sinistraților, cu aprovizionare, alimente, pături și toate necesitățile."

Lipsa de resurse a afectat puterea de intervenție a autorităților în zonele puternic afectate

Autoritățile din Turcia au fost copleșite de gravitatea urmărilor cutremurului, confruntându-se cu lipsa resurselor necesare intervenției în toate zonele afectate. "Practic din weekend cam toate echipele de căutare și salvare s-au retras. Au rămas doar cele de recunoaștere. Noi eram pregătiți să mai stăm câteva zile, câte erau nevoie. Am văzut în Islahiye zeci de clădiri pentru care nici măcar nu a existat capacitatea logistica să se intervină. La multe nici nu a ajuns nicio operațiune de salvare și căutare. Erau atât de multe clădiri dărâmate încât s-au ales cele mai mari, unde erau cele mai multe persoane. În clădirile pentru care n-au mai avut capacitate, nu s-a intervenit nici măcar cu un salvator. Erau oameni disperați care se rugau să se intre și în anumite clădiri, unde aveau apropiați. Nu aveai cum! Nu-i băga nimeni în seamă! Noi, echipele de căutare și salvare, erau coordonați din centru, din motive de siguranță. În jur erau clădiri pe cale să cadă. Din cauza vibrațiilor produse de săpături, excavatoare și alte utilaje, se mai surpa câte un planșeu."

Video:

 

Corupția din sectorul construcțiilor, un factor principal care a condus la dezastru

Arestările în rândul antreprenorilor turci din sectorul construcțiilor au început să curgă, până acum fiind reținute 12 persoane, printre care și un afacerist din provincia Gaziantep, unde este situat orașul Islahiye. Oamenii sunt revoltați după prăbușirea a mii de clădiri în sudul țării, pentru care nu s-au respectat normele de construire. Cupșa consideră că unul dintre principalii factori, ce au condus la reducerea numărului de supraviețuitori, este calitatea slabă a materialelor și tehnicilor utilizate în executarea lucrărilor de construire a acestor imobile. "Au fost situații în care salvatorii au fost îngropați din cauza structurilor instabile. Cele mai multe clădiri din zona respectivă, fiind o regiune mai săracă a Turciei, aveau probleme cu disciplina în construcții. Nu aveau grinzi, erau plăci puse direct pe stâlpi. Armăturile nu erau executate corect. Unele blocuri erau construite cu nisip de mare. Se sfarmă cimentul. Aceasta a fost și unul dintre motivele pentru care s-au găsit mult mai puțini supraviețuitori decât în alte zone. Atunci când clădirea a căzut, s-a fărâmat în totalitate și nu s-au format spații libere, acel triunghi al vieții, unde se putea supraviețui.", informează Cupșa.

Ovidiu Cupsa, despre dezastrul din Turcia: Mare parte din trupuri erau decapitate si cu membre rupte. Video

Voluntarii români au făcut față pericolului cauzat de replicile ce au urmat cutremurului

În timpul șederii în Islahiye, echipa Ceronav a fost expusă pericolului iminent cauzat de instabilitatea terenului, dar și de replicile ce au urmat cutremurului. "De când am plecat n-am avut timp de altceva. Am dormit acolo pe jos. Din fericire, am dormit cu niște mineri turci, într-un liceu. În ultima zi am tras o sperietură, atunci când am prins o replică înăuntru.", ne-a mai dezvăluit Ovidiu Cupșa.

Cei patru voluntari români de la CERONAV, în frunte cu Ovidiu Cupșa, s-au reîntors în țară marți, 14 februarie a.c., cele trăite pe teritoriul Turciei marcându-i profund. Pe parcursul șederii aceștia au muncit necontenit în orașul situat în regiunea unde cutremurele au produs cele mai multe victime și distrugeri.

Video:

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce zdrente de oameni ,caractere infecte si-au trimis singuri comentarii pozitive sa prosteasca lumea, atentie constantenii sunt mai destepti ca voi
3
0
Mai Cupsa ce cauta-i acolo? Cum ajuti cu mainile goale oamenii de sub daramaturi? Esti o**z de-abia te misti. Ai infulecat bani din taxe de te-ai facut multimilionar, apartament de lux, masini straine de lux toate rupand scaune la birou, mancare la comanda etc. Oportunist e mult prea putin spus. Te tii cu ghiarrle de scaun ca nu te fuce mintea sa faci altceva, esti terminat ca om ai si varsta inaintata. Stai ascuns in fundul pesterii cat poti …
4
0
Mi-e rusine de unele comentarii! Dar sunt mandru ca sunt concitadin cu dumneavoastra! Va apreciez dati-mi voie sa va felicit si sa ma inclin! Respect!
1
6
Ba Cupsa, nu te simpatizam. Nu o fac nici de acum in colo. Ba, da ai respectul meu, ba! Ai fost acolo, e tot ce conteaza!
2
6
Aluo, Constanta, Trezește-te! Domnule Cupsa, dacă veți candida eu una vă votez! Măcar ați făcut ceva!
1
6
comentatorii astia care va dati cu parerea ati ridicat vreodata un pai pentru cineva? va e frica ca isi face cupsa campanie din turcia? de ce nu va faceti si voi? simplu fapt ca hateriti atat de mult arata ca va e frica de el. sunteti niște lasi anonimi care nu fac nimic si arunca cu rahat in oricine face ceva. bravo cupsa! bravo ceronav! mai exista si romani curajosi!
3
3
Bai postaci de 2 lei, iar va ofticati? Iar v-a luat fata? Bai scursorilor, el a fost acolo!! A dat la lopata, ranga, baros, a făcut ceva! Ce va enervează mai tare, faptul ca nu aveti oo ca el sau faptul ca va simtiti inutili? Bai Cupsa, nu lua în seama toate toti idiotii, ai respectul meu! Și al altora! Bvo, tineo tot asa!
2
7
Cupsa ascunde te ca nu ai nicio sansa pe nicaieri la alegeri ! huooooo! iti faci reclama dintr o tragedie ! huoooooo
11
0
ce treaba are ceronav cu salvarea la cutremur ? ce anume ii califica cat de cat pe oamenii aia sa faca o treaba cat de cat eficienta ? daca erau din domeniul constructiilor, minerit sau altceva asemanator ar mai fi avut o tangenta cu subiectul; turcia are 80 de milioane - nu se gaseau niste voluntari cu niste lopeti acolo ? trebuiau sa vina din romania ? in treacat fie spus la astfel de operatii trebuie foarte multe flexuri pentru taierea armaturilor si foarte multi cilindri hidraulici pentru a sprijini si ridica putin greutatile foarte mari - asta asa la bunul simt - si sunt sigur ca ai nostri s-au dus fara asa ceva; la viitorul mare cutremur de la noi o sa fie aproape la fel pentru si noi avem milioane de constructii vulnerabile si nu exista un organism serios de control si sanctiune in constructii si vor lipsi si salvatorii specializati cu zeci de mii de flexuri si zeci de mii de cilindri hidraulici ca si in turcia
10
0
Cupsa statea la FAR3 in camera cu Chirica, practic camera 66 era o cocina. A "navigat" cat sta c****a in par, s-a lipit de gasca mazareasca atunci cand a castigat mazare primul mandat la primarie si de acolo a inceput caruselul functiilor de stat, comisioane si coterii.
7
0
Cupsa e un sobolan libidinos care face o baie de imagine in Turcia, s-a dus acolo pentru poze- cat de ticalos poti sa fii sa faci asa ceva. Oamenii aia trec printr-o tragedie nationala iar burtosul asta fara caracter se da in spectacol! Cinic. Iar Mironescu- un neica nimeni care nu a facut nimic in viata lui, ce cauta acolo ? Circ sinistru. Siktir bai nenorocitilor! Mars de acolo!
10
0
Mazare s-a catarat pe un bloc sa-l zugraveasca, asa a prostit fraierii sa-l voteze. Ovideo ceronav s-a dus sa - si faca poze cu daramaturile de la turci ! Hai sik, ca nu ne mai pacaliti !
9
1
Fratello astia au 80 de ani , am crezut ca i au dezgropat unii pe ei acolo
6
1
mai oameni buni care felicitati si ocrotiti, intrebarea este : inafara de poze ce au facut? tunu vezi ca incercau sa perforeze betonul armat cu ranga, pana l-a dat turcul deoparte si a pus pickamer-ul? voluntariat pe banii cui mai oameni buni, asta intrebam. voluntariat inseamna din buzunarul tau, banii tai de paine si tigari, nu banii unei institutii ! Aia nu sunt ai tai de acasa ( banii). Felicitari , da, voluntarilor care au fost acolo si au muncit, care au ramas anonimi, da! Nu turistilor de 24 de ore care si-au facut selfie-uri si au postat in presa si pe retelele de socializare. Oamenii prostiti cu bricheta si caldarea de plastic la alegeri sunt pe duca, pe noi nu ne mai prostiti asa usor! "Hai sictir!" - I.L. Caragiale
10
1
Cine v-a fura un ou maine v-a fura un Bou. Furturile nu se vor termina niciodata , numai cu DNA. Uite-l pa Mazare in cusca ca un animal infometat cu familie cu tot au furat. Furau si radeau de noi restul prostimea. Trebuie sa facem o revolutie adevarata ..
9
2
Bai urangutanilor platiti sa scriti balarii! Aici in state sunt decorati si stie toata lumea de faptele bune! Voi aveti eroi acolo si mancati c***t permanent! De asta mie rusine sa zic aici ca sunt roman, din cauza unora ca voi! Felicitari oameni buni! Daca stengeti fonduri eu va trimit bani, nu pot ajunge, sunt in partea cealalta a lumii! Respect!
3
6
Am fost si eu! Acum m-am întors! Nu pot sa zic ce am trait acolo! Ce imagini parca din filme am vazut! Citesc comentariile rautacioase si nu-mi vine cred! Astia suntem, de aia am ajuns unde am ajuns! Daca ar fi fost in locul oamenilor alora si ar fi sintit pe pielea lor pierderea rudelor nu ar fi avut curaj sa zica ce au scris! Sa va fereasca Dumnezeu de asa ceva! Chiar si pe astia care scriwti mizerii!
3
4
Felicitari pentru initiativa. Va rog sa anuntati in presa sau pe Facebook cand mai faceti actiuni de voluntariat as fi vrut sa vin si eu!
4
10
Respect! De peste mari si tari va transmitem salutarile noastre! Cu oameni ca voi vom ajunge departe!
4
10
V-ati plimbat pana acolo ca sa va faceti reclama, fmm de spagari
15
3
Felicitari! Si pentru curajul de a merge acolo si pentru atitudinea si spiritul civic de care ati dat dovada! Aveti respectul și aprecierea mea!
4
9
Nu inteleg ce sunt comentariile alea jignitoare... Oamenii astia au facut ceva, au miscat un pai cum se zice. E bine la caldurica, in spatele unui ecran, iti vin idei. Rusine!!!
4
11
mweeecwrvelor replica care promoveaza asa ceva!!!!!
2
7
Sa fie luati exemplu. Daca ar fi un cutremur in constanta multi ar fugi ca potarnichile. Tot felul de hateri isi dau cu parerea. De ce nu ati fost si voi sa va faceti imagine. Ati stat la televizor si comentati.
4
13
Voluntarii romani au aratat ca suntem solidari in asemenea situatii. Fereasca Dumnezeu de asa ceva si in tara noastra.
6
7
mare curaj... tot respectul... un act umanitar. atatia care stau si comenteaza de pe margine... oamenii astia au facut ceva... daca erau familiile voastre in situatia asta la fel vorbeati????
4
14
p*****l, caracter infect asta s-a dus acolo si sta numai in sedinte foto. Pai cine cauta supravieturitori are timp de sedinte foto??
15
3
Scriitor de poezii și salvator de suflete (chipurile!). cupșa. Cel care vorbește despre corupție! Cel care își pune viața în pericol pentru alții! Emenike nene cupșa, dar mulți nu vor "cumpăra" gogoșile tale. Bine că ai ajuns acasă loază! Ce ne făceam făr' de tine?
18
2
Era doar o vorba din popor , acum ....s-a trecut direct la fapte !
15
2
Mai jegule infect, cum iti permiti sa iti faci publicitate electorala pe suferinta altora? Mai burtos ordinar, tu nu poti sa te apleci sa te legi la sireturi, de-apoi sa salvezi pe cineva! Sa va fie rusine si sanu uite nici un constantean de nesimtirea voastra atunci cand o sa candidezi la primarie! Cum plecati voi pe banii publici sa va faceti poze peste ruine cu cadavre mai ordinarilor!!?
28
2
Exercițiu de imagine pe spatele unor cadavre. Burduhanosii ăștia nici nu pot să se aplece, ce sa mai salveze... În toate pozele sunt curați lună. Au fost doar pt poze acolo. Campanie electorală...
28
2
De la Universitatea Maritima nimeni? Mai lipsea Panait si Arsenie cu toata familia lui , dar ei au ramas la baza nautica blocati la o paranghelie.
17
1
Până la urmă tot n-am înțeles ce căuta Cupșa acolo. În calitate de ce? Pe banii cui?
23
1
Mari specialisti in cutremure de la CERONAV pentru cei din tara care nu stiu cu ce se ocupa CERONAV chiar ii cred? Cupsa si Mironescu sunt specialisti in spagi si au ajuns si spalatori de morti Mironescu o tinichea fara caracter vanator de functii
28
1
Mai mare rusinea se pregatesc de campanie electorala pentru primarie sau ce. Printre voluntarii carora nu ni s a spus cum ii cheama l am zarit si pe Mironescu care nu pune mana pe nimic . Mare ajutor au dat.
25
3
Astia n-au facut nimic, s-au dus degeaba. Ditamai institutia te duci cu mainile in buzunare la vrajeala. Va duceati si voi cu o macara auto ceva acolo daca chiar vroiati sa ajutati. Ce p***t.i sunteti... Imaginea incompetentei si prostiei crase din politic. Mironescu are dosare penale pentru furt o gramada. Ce va intrebau aia: Auzi dar cei cu voi pe aici? ahahaha
29
2
Ti-ai falsificat imbarcarile esti un fals. Cum ai ajuns tu Jupan cu 7 luni imbarcare. Ti-ai cumparat toate examenele dd brevete. O sa fii un scandal mai mare ca Pilat Alexandru
35
1

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389