REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
9.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Ovulația neregulată, o cauză a infertilității feminine

Ovulația neregulată, o cauză a infertilității feminine

Replica API 6 februarie 2021 | 00:00 1121

Deși nu este întotdeauna o problemă, ovulația târzie poate provoca uneori probleme. Tulburările de ovulație reprezintă 25-30% dintre cazurile de infertilitate ale cuplurilor care nu pot concepe.

Sursă foto: Shutterstock

Ce este ovulația?

În fiecare lună, cu fiecare ciclu menstrual lunar, modificările hormonale pregătesc uterul pentru o potențială sarcină. Ciclul este reglat de hormoni, inclusiv hormonii sexuali estrogen și progesteron, precum și hormonul foliculostimulant și cel luteinizant. Hormonii joacă un rol cheie în toate etapele ciclului menstrual, permițând ovulului să se maturizeze și, în cele din urmă, să fie eliminat din ovar.

Ovulația este procesul în care un ovul matur este eliberat din ovar pentru fertilizare. După eliberarea ovulului, acesta călătorește prin trompa uterină până la uter, unde poate avea loc fertilizarea de către un spermatozoid, scrie doc.ro.

Spermatozoidul poate trăi în interiorul tractului reproductiv al unei femei timp de aproximativ 3 până la 5 zile după actul sexual. Pentru ca sarcina să aibă loc, un spermatozoid trebuie să fertilizeze ovulul în decurs de 12 până la 24 de ore de la ovulație. Ovulul fertilizat se deplasează apoi către uter, unde se poate atașa la mucoasa uterului și se poate dezvolta într-un făt. În timpul ovulației, pereții uterului se îngroașă pentru a se pregăti pentru un ovul fertilizat, dar dacă ovulul nu este fertilizat, mucoasa uterină este eliminată aproximativ două săptămâni mai târziu, provocând începerea menstruației.

Majoritatea femeilor ovulează de fapt, între ziua 11 și ziua 21 a ciclului lor, nu neapărat în ziua 14. Momentul procesului diferă pentru fiecare femeie și poate varia chiar de la lună la lună. Ovulația depinde de obicei, de lungimea fazei foliculare, care variază în mod normal de la 10 la 16 zile. Deoarece lungimea fazei luteale este constantă, aceasta durează aproximativ 14 zile. Ovulația durează, de obicei, o zi și într-un ciclu menstrual mediu de 28 de zile, apare de regulă, cu aproximativ două săptămâni înainte de începerea următoarei menstruații. În același timp, la majoritatea femeilor, ovulația are loc în cele patru zile anterioare.

Ce este ovulația întârziată?

Ovulația târzie sau întârziată este ovulația care apare după ziua 21 a ciclului menstrual. Este declanșată de creșterea și scăderea lunară a anumitor hormoni, și anume:

• estrogenul;

• progesteronul;

• hormonul luteinizant;

• hormonul foliculostimulant.

Semne și simptome ovulație

Poți să îți dai seama că te afli în perioada premergătoare ovulației, dacă observi:

1) Modificarea secrețiilor vaginale

Cu câteva zile înainte să ovulezi, colul produce un tip de mucus care este subțire, limpede, alunecos și întins. Imediat după ovulație, mucusul cervical scade și devine mai gros, tulbure și mai puțin vizibil. Așadar, dacă remarci o creștere a mucusului cervical, dacă secreția vaginală este clară, elastică și seamănă cu albușurile de ou, înseamnă că urmează perioada ovulației.

2) Modificarea temperaturii bazale a corpului

Temperatura corpului în repaus crește ușor în timpul ovulației.

3) Creșterea hormonului luteinizant

Cu aproximativ 24 până la 36 de ore înainte ca o femeie să ovuleze, nivelul său de hormon luteinizant crește. Această creștere hormonală poate fi detectată prin utilizarea unui kit de predicție a ovulației. Aceste truse conțin bastoane pe care le introduci în urina colectată într-un recipient. Așadar, printr-o testare a unei probe de urină, în zilele premergătoare ovulației, poți determina prezența hormonului luteinizant, care stimulează eliberarea unui ovul.

4) Dureri abdominale laterale sau inferioare

5) Libidou ridicat

Cauzele ovulației întârziate

Ciclul menstrual este împărțit în trei faze:

• faza foliculară, în care foliculii ovarieni se dezvoltă și un ovul se maturizează în anticiparea eliberării sale;

• ovulația;

• faza luteală, în care foliculul se închide și hormonii sunt eliberați pentru a declanșa eliminarea mucoasei uterine, cu excepția cazului în care a avut loc sarcina.

În timp ce faza luteală rămâne destul de constantă, durând aproximativ 14 zile după ovulație, faza foliculară poate varia ca durată între 10 și 16 zile. Dacă faza foliculară este prelungită, ovulația va fi întârziată sau chiar absentă.

Ovulația târzie este, de obicei, cauzată de dezechilibre hormonale, care pot fi temporare sau pe termen lung, în funcție de cauză. Unele lucruri care pot duce la un dezechilibru hormonal includ:

• stresul, ce poate avea un impact negativ într-o varietate de moduri, inclusiv hormonal;

• bolile tiroidiene – tiroida afectează glanda pituitară, care este o regiune a creierului responsabilă pentru unii dintre hormonii necesari ovulației. A avea fie o glandă tiroidă subactivă, fie hiperactivă poate provoca probleme cu ovulația.

• sindromul ovarelor polichistic (SOP), este o afecțiune în care testosteronul este supraprodus, iar prea mult testosteron împiedică ovarele să elibereze un ovul. Menstruația neregulată este un simptom comun al acestui sindrom.

• alăptarea – prolactina, hormonul necesar producerii laptelui matern, suprimă ovulația și menstruația;

• medicamentația– utilizarea pe termen lung a antiinflamatoarelor nesteroidiene, steroizii, antidepresive, produsele pentru păr și piele pe bază de hormoni, pastilele pentru sistemul nervos central cum ar fi unele antipsihotice și medicamente antiepileptice, medicamentele antihipertensive cu acțiune centrală, medicamentația pentru afecțiuni ale tiroidei;

• drogurile cum ar fi marijuana și cocaina;

• chimioterapia și alte tratamente pentru cancer;

• vârsta și greutatea– femeile în vârstă au mai puține ovule disponibile, astfel încât ovulația poate deveni mai puțin frecventă, dând aspectul ovulației târzii. Pe de altă parte, adolescentele pot avea cicluri menstruale neregulate din cauza ovulației tardive sau lipsite de ovulație, în special în primii trei ani după prima menstruație, din cauza imaturității axei hipotalamo-hipofizo-ovariană. În plus, femeile supraponderale, precum și cele subponderale, pot prezenta, de asemenea, ovulație târzie sau cicluri neregulate din cauza insulinei anormale și a altor niveluri hormonale.

Efectele ovulației întârziate sau târzii

Principala consecință a ovulației întârziate este că nu rămâi însărcinată, pentru că ovulația târzie în cadrul unui ciclul menstrual reduce șansele de concepție. Dacă nu știi când vei ovula, înseamnă că ai putea rata cu ușurință „fereastra fertilă”, perioada scurtă în care ovulul este disponibil pentru fertilizare. De asemenea, stresul de a nu concepe poate avea diverse efecte asupra sănătății și bunăstării tale emoționale, iar ovulația târzie îți poate influența stilul de viață.

Deși nu este întotdeauna cazul, ovulația târzie poate duce absența ovulație, rezultând infertilitatea. Un ovul trebuie fertilizat în decurs de 12 până la 24 de ore de la eliberare, pentru apariția unei eventuale sarcini. Deși ovulația neregulată face mai dificilă prezicerea perioadei fertile, acest fapt nu înseamnă că nu vei rămâne însărcinată, ci doar face mai dificil cronometrarea „ferestrei fertilă”.

Mai mult decât atât, dacă ai ovulație întârziată, este posibil să ai un flux menstrual abundent. Totuși, dacă ovulația este afectată de o afecțiune subiacentă sau de utilizarea anumitor tratamente sau medicamente, tratarea afecțiunii subiacente îți poate îmbunătăți fertilitatea. În plus, dacă plănuiești să devii mamă, poți începe să iei zilnic, cu cel puţin o lună înainte de a începe încercările de a rămâne însărcinată, suplimente pe bază de multivitamine și minerale cum ar fi cele care conțin acid folic, iod și fier pentru a-ți pregăti organismul pentru viitoarea sarcină și pentru a asigura o creștere și dezvoltare normală a creierului copilului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468