REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Până de Crăciun, Poliţia a derulat misiunea "porcul", după sărbători - scandalurile dintre naşi şi fini

Până de Crăciun, Poliţia a derulat misiunea "porcul", după sărbători - scandalurile dintre naşi şi fini

Replica API 25 decembrie 2011 | 00:00 146

Interviu de bilanţ cu adjunctul IPJ Constanţa, Adrian Rapotan

Interviu de bilanţ cu adjunctul IPJ Constanţa, Adrian Rapotan

Ca în fiecare sfârşit de an, poliţiştii fac bilanţuri asupra activităţii, cu bune şi cu rele. Că a fost un an bun sau unul ceva mai greu, asta se vede în rezultatele acumulate până la finele anului. Inspectorul-şef adjunct al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa, comisarul-şef Adrian Rapotan, este cel mai în măsură să ne informeze despre felul în care a decusr acest an, care sunt roadele, neajunsurile, dar şi priorităţile pentru anul viitor.

Reporter: Spuneţi-ne cum a fost anul 2011 din punct de vedere al ordinii publice.

Adrian Rapotan: A fost un an greu pentru Poliţie, în sensul că activităţile au fost multiple, situaţia operativă a fost una complexă, au fost foarte multe evenimente care au implicat prezenţa poliţiştilor în stradă, a fost un an în care s-a trecut la un nou concept în ceea ce priveşte modul de acţiune în mediul rural, a fost anul în care s-au făcut anumite reduceri de personal la nivelul Poliţiei Naţionale, iar un număr mare de poliţişti şi-au încetat raporturile de muncă şi s-au pensionat. Încă nu am primit aportul, cum primeam în fiecare an, de promoţie, de la Academia de Poliţie. Anul acesta au terminat în august, iar în septembrie trebuia să fie încadraţi. Încă nu au fost încadraţi până acum şi nu se mai ocupă nici un post din rândul celor rămase libere, urmând ca anul viitor, dacă ne va permite bugetul, să fie încadraţi pe funcţiile rămase vacante. În concluzie, a fost un an destul de dificil.

Rep.: Din punct de vedere al infracţionalităţii cum stăm?

A.R.: Am avut creşteri, anul acesta, al infracţiunilor sesizate, cele mai multe fiind furturile din auto, în special în municipiul Constanţa, pentru că sunt cel mai uşor de comis, dar sunt cauzate şi de neglijenţa şoferilor care îşi lasă obiecte în maşini, la vedere, cum ar fi laptopuri, borsete, posete si altele. Se operează în numai câteva minute, se sparge geamul cu bujia aceea şi se sustrage tot ce se poate, nu ca în cazurile furturilor din locuinţe, când este nevoie de o analiză prealabilă, în care hoţii ştiu dinainte ce au de făcut. Furturile din auto se comit în zona centrelor comerciale. Dar totodată a crescut şi numărul prinderilor în flagrant pentru anumite infracţiuni, cum ar fi furturile din auto, furturile de auto, furturile din locuinţe în care, comparativ cu perioada similară de anul trecut, avem o creştere substanţială a prinderilor în flagrant.

Rep.: Dar în privinţa infracţiunilor privind actele de violenţă?

A.R: Este îmbucurător că anul acesta nu s-au comis reglări de conturi între interlopi. Nu au mai fost acele bătăi între clanuri, deoarece s-a reuşit să se facă ordine chiar şi în Mangalia. Înainte, în fiecare an aveam 5-6 bătăi de notorietate, se băteau, ajungeau în spitale. S-a cam auzit de arestările lor, s-au cam liniştit problemele cu interlopii în Constanţa. Povestea lor este în felul următor: ajung la o anumită ierarhie, iar când capul cade, cei mai de jos, locotenenţii, se agită să le ia locul.

Rep.: Ştim că s-a mai discutat despre asta, dar vrem să ne spuneţi despre activitatea din timpul sezonului estival.

A.R.: Ca noutate, sezonul estival a fost un sezon în care am beneficiat de cel mai mic număr de detaşaţi din ultimii ani, din cauza bugetului de austeritate. Dar am reuşit să ducem sezonul estival la nişte cote, iar în acet moment avem timp să mai gândim concepţional pentru modul cum ne vom organiza în sezonul estival de anul viitor. Sezonul estival 2011 a fost o reuşită.

Rep.: Spuneţi-ne despre Poliţia Rurală.

A.R: Conceptul de Poliţie Rurală este o noutate, încă nu funcţionează aşa cum ne-am dorit, este o chestie destul de nouă şi a început să fie eficientă. Mai mult, o vor şi oamenii, dar pentru a se reuşi acest concept cu secţii de poliţie rurală, ar trebui ca la ora actuală să mai avem încă cel puţin 60-70 de poliţişti în plus. Dacă vom avea, pe viitor, mai mulţi poliţişti la secţiile rurale, se va cunoaşte, va fi o diferenţă mare. A fost un an greu bugetar, cu restricţii, ne-am descurcat aşa cum am putut, poate anul viitor să fie mai bun.

Rep.: Cum se vede acest sfârşit de an?

A.R: Acest sfârşit de an, situaţia operativă arată că este în creştere infracţionalităţii stradală, adică are tendinţe să crească, mai ales în preajma sărbătorilor, în săptămâna premergătoare crăciunului. Toată lumea începe să îşi facă acele cumpărături, toată lumea se îndreaptă spre supermarketuri cu sume mari de bani la ei, sunt probleme, aglomeraţie, toată lumea umblă prin bănci, la case de amanet, casele de schimb valutar sunt într-o efervescenţă, motiv pentru care am făcut un plan de măsuri potrivit căruia să avem o prezenţă în zonele comerciale şi în zonele aglomerate, mai ales pe schimbul 2, între orele 16 - 20. Atunci lumea iese de la serviciu, merge la cumpărături, iar hoţii profită şi merg la furat. Săptămâna care a trecut, în mediul rural am acţionat preponderent pentru prevenirea furtului de animale, pentru că este sezonul tăierii porcilor, iar hoţii fură într-o veselie. Acum este perioada când se fură animalele din coteţe şi sunt vândute la preţuri mai mici, asta până pe 22 decembrie, când se taie porcii. După 22 decembrie, când porcii sunt deja tăiaţi, se fură de prin curţi, cârnaţi, şuncă, ce îşi agaţă oamenii la uscat. Sunt oameni bătrâni care se chinuie câte un an să crească un porc, iar acum vine nenorocitul şi le fură porcul. Pentru asta am format şi am băgat mai multe filtre pe raza fiecărei localităţi, pentru a interveni. În schimb, în ziua de Crăciun, este o zi foarte liniştită până pe la orele 18. Între 18 şi 22, în prima şi a doua zi de crăciun, ne înnebunesc apelurile la 112, cu scandaluri între familii. Consumă băuturi alcoolice, se îmbată, apoi încep să se bată cu naşul, cu finul etc. Anul trecut am avut peste 50 de apeluri la 112, în intervalul acesta orar, în municipiul Constanţa, în care echipele au ajuns la fel de fel de scandaluri. După ce omul se simte bine, se ia la bătaie, în prima zi şi a doua zi de Crăciun. De revelion şi 1 Ianuarie avem cea mai liniştită zi, în care toată lumea se odihneşte, chiar şi infractorii. Nu sună nimeni la 112 până către seară, toată lumea e acasă şi doarme. Actualmente, aşteptăm ca Moş Crăciun să vină şi la noi cu un buget mai generos pentru Poliţie, la anul.

Rep: Ce schimbări se anunţă pentru 2012?

A.R: Anul viitor nu vor fi schimbări majore. S-ar putea să fie anumite dispoziţii de la IGPR sau de la minister, dar odată ce ne-am structurat, nu cred că vor fi schimbări majore, cum au fost în 2011.

Rep: Dar unde credeţi că ar mai trebui "lucrat" privind îmbunătăţirea caliotăţii serviciilor?

A.R: Vrem să ne îmbunătăţim serviciile privind intervenţiile la apelurile de urgenţă 112. Aici avem 2 mari probleme, şi anume, în primul rând vrem să scurtăm timpul de reacţie, să avem o intervenţie eficientă atunci când ne solicită cetăţeanul. Aceste apeluri sunt într-o continuă creştere. În al doilea rând, populaţia nu este foarte educată privind apelurile de urgenţă. Adică mulţi nu cunosc noţiunea de 112, unde trebuie să suni numai dacă ai o urgenţă. Din păcate, lumea confundă 112 cu un mod de sesizare. Omul pune mâna pe telefon şi nu ţine cont că altcineva poate chiar are o urgenţă, şi sesizează că "domn'e, şti, nu mă mai înţeleg cu băiatul meu, are un comportament nu ştiu cum, pleacă de acasă, vine la ore târzii". I se spune că asta nu este o urgenţă, dar el insistă "Cum domn'e nu e urgenţă, că a plecat de acasă fără să-mi ceară voie şi mi-a luat şi 300 de lei". Altul sună şi spune că nu ştiu ce preşedintă a asociaţiei de proprietari a încărcat factura, să vină Poliţia să verifice". Sunt foarte multe chestii de acest gen, iar noi trebuie să reducem reacţia de intervenţie la apelurile de urgenţă reale, prin 112. Ar mai fi o problemă privind disciplinarea conducătorilor auto, care conduc haotic.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108