REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Părinţii îşi bagă copiii în spital fără să ştie!

Părinţii îşi bagă copiii în spital fără să ştie!

Replica API 16 martie 2016 | 02:18 353

Cristina Mihai: Sunt foarte mulţi care dau de mâncare bebeluşilor ce nu trebuie

Cristina Mihai: Sunt foarte mulţi care dau de mâncare bebeluşilor ce nu trebuie

Sursa foto: herbalife.ru

Atenţie, părinţi! Vă puteţi îmbolnăvi copiii dacă nu sunteţi atenţi la alimentele cu care îi hrăniţi. Potrivit specialistului, un copil de până la 7 luni nu trebuie hrănit cu nimic altceva în afara laptelui matern. Abia după ce copilul a ajuns la această vârstă se poate diversifica alimentaţia, dar nu oricum, ci treptat. Mai întâi trebuie introduse legumele, apoi fructele. Este foarte importantă ordinea, întrucât fructele nu sunt indicate a fi administrate prea devreme, din pricina conţinutului ridicat de fructoză.

Iar de consumul de carne nu poate fi vorba până la împlinirea celor 7 luni, pentru că cel mic nu are organismul pregătit pentru a putea digera astfel de alimente grele. Cristina Mihai, şefa Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa susţine că vin foarte des copii cu indigestie sau probleme cauzate de alimentaţie, tocmai pentru că mulţi părinţi nu ştiu cum să-i hrănească corect pe copii.

În ultima lună, în spitalele din ţară s-au înregistrat zeci de cazuri de copii cu vârste până într-un an, internaţi cu afecţiuni cauzate de alimentaţie. Este binecunoscut cazul copiilor din Argeş care au fost duşi la spital cu sindromul hemolitic uremic. Toate ipotezele medicilor referitoare la cauza îmbolnăvirii s-au legat de alimentaţie. Astfel, se credea că laptele praf, portocalele sau un anumit tip de brânză ar fi dus la îmbolnăvirea bebeluşilor. De curând, s-au înregistrat la Feteşti două cazuri de copii de 6, respectiv 7 luni care au acest sindrom.

Medicii spun că de vină sunt alimentele cu care au fost hrăniţi cei mici, adică supa cu picioare de pui şi sarmalele. Specialiştii susţin că un copil de câteva luni nu poate fi hrănit cu altceva decât cu lapte. Abia după 7 luni se poate vorbi de o diversificare a alimentaţiei, care trebuie să înceapă cu consumul de legume, apoi cu cel de fructe. De asemenea, pediatrul trage un semnal de alarmă şi spune că cei care au susţinut public faptul că este indicat ca un bebeluş să fie hrănit cu piure de mere sau banane, au dezinformat publicul.

„Cazuri de genul acesta avem mereu. Tot timpul părinții le dau copiilor să mănânce necorespunzător vârstei. Nu toți, dar tot timpul există asemenea situații. Un copil poate să mănânce carne abia după vârsta de 7 luni. Până la 7 luni cel mic trebuie hrănit doar cu lapte de mamă sau cu formulă de lapte, iar de la 6 luni se începe diversificarea. În nici un caz cu fructe, cum am auzit pe cineva spunând la televizor.

Se face cu legume sub formă de piureuri și cu cereale speciale pentru bebeluși”, a declarat pentru ”Replica” Cristina Mihai, șefa secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic de Județean de Urgență ”Sfântul Andrei” din Constanța. Pediatrul atrage atenția asupra faptului că nici fructele nu trebuie consumate prea devreme, întrucât acestea sunt foarte dulci din pricina conținutului de fructoză, motiv pentru care există riscul ca cel mic să respingă legumele atunci când sunt introduse în alimentație.

De asemenea, Mihai pune accent pe faptul că cel mai important aliment pentru un copil de până la 7 luni este laptele: ”După ce s-au învățat bine cu legumele și cu cerealele, abia apoi le dai fructe. Pentru că noi avem o tendință înnăscută să ne placă dulcele. Și dacă le dăm copiilor fructe dulci, și mai ales banane, cum am auzit la televizor, ceea ce e o prostie, atunci ratăm șansa să ne accepte cu ușurință legumele și cerealele.

Dar normal cu asta se începe. Cu legume și cu cereale, și apoi cu fructele, cu carnea după 7 luni, cu iaurt șamd. Are timp să mănânce toată viața carne, iaurt și orice altceva. Nu trebuie să ne grăbim cu asta. Lumea zice că se termină viața dacă nu dăm cât mai repede copilului, cât mai multe, în loc să-i dăm lapte. Laptele este baza, iar mâncarea de diversificare se introduce treptat și după niște norme stricte”, a adăugat Cristina Mihai.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108