REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Partidul aflat la guvernare în Turcia pierde teren în favoarea opoziţiei în alegerile locale

Partidul aflat la guvernare în Turcia pierde teren în favoarea opoziţiei în alegerile locale

A.F. 31 martie 2024 | 22:40 705

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, care se descrie conservator-democrat n.e.), de guvernământ, al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a pierdut teren în alegerile locale de duminică în faţa unui avans clar al Partidului Republican al Poporului (CHP, social democrat) şi pare incapabil să recâştige Istanbulul, transmite EFE.

Partidul aflat la guvernare in Turcia pierde teren in favoarea opozitiei in alegerile localeEkrem Imamoglu

După numărarea a 40 % din voturi în Istanbul, primarul în exerciţiu, social-democratul Ekrem Imamoglu, are un avans de 8 puncte faţă de rivalul său de la AKP, fostul ministru al mediului Murat Kurum, şi trece de 50 % din sufragii.

În plus, după numărarea a 30% din buletinele de vot la nivel naţional, CHP conduce în 36 de provincii, faţă de 23 ale AKP. Aceasta este o inversare izbitoare faţă de situaţia din ultimii 15 ani, când partidul lui Erdogan domina cea mai mare parte a hărţii, iar CHP era limitat la periferia vestică şi la coasta mediteraneană.

CHP conduce chiar şi în unele regiuni din Anatolia, care au fost până acum bastioane ale AKP, iar în capitala Ankara avansul său depăşeşte 20 de puncte.

De asemenea, partidul fundamentalist islamist Yeniden Refah a "furat" voturi de la AKP, cu care a fost aliat la ultimele alegeri, şi este posibil să guverneze în două provincii din centrul şi sudul Anatoliei.

Partidul de stânga pro-kurd DEM, fostul Partid Democrat al Poporului (Halklarin Demokratik Partisi, HDP), se menţine stabil în fiefurile sale din sud-estul Turciei, majoritar kurd, unde conduce în 11 provincii cu marje solide.

În ceea ce priveşte numărul total de voturi, CHP devansează uşor AKP pentru prima dată în două decenii, după ce la ultimele două alegeri locale a fost devansat de partidul lui Erdogan cu aproape 15 puncte, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272