REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Patronul UCM Resita, retinut in dosarul unui libanez contrabandist in Portul Constanta

Patronul UCM Resita, retinut in dosarul unui libanez contrabandist in Portul Constanta

Replica API 2 decembrie 2010 | 00:00 209

Numele unui senator, vehiculat in dosar

Numele unui senator, vehiculat in dosar

Adrian Chebuţiu, afaceristul reţinut de DNA, este acuzat de complicitate la evaziune fiscală, în dosarul care îl vizează pe libanezul Said Baaklini, arestat acum câteva zile în Bulgaria. Libanezul este anchetat de procurorii DNA după ce ar fi solicitat şi primit TVA în valoare de câteva zeci de milioane de euro, în urma unor tranzacţii cu motoare, derulate cu UCM Reşiţa, societate condusă de Chebuţiu. Escrocheria nu ar fi fost posibilă fără complicitatea unor angajaţi de rang înalt al Ministerului de Finanţe, dar şi al unor politicieni.

De altfel, surse judiciare susţin că, în perioada imediat următoare, va avea loc un adevărat cutremur la vârful Finanţelor, principalul vizat fiind un secretar de stat. În plus, se vorbeşte şi despre implicarea în această schemă a unui senator, fără a exista detalii despre apartenenţa politică sau identitatea acestuia. Said Baaklini este un personaj destul de discret, asociat de-a lungul timpului cu tot felul de infracţiuni soldate cu prejudicii de milioane de euro pentru statul român. Cel mai cunoscut episod este legat de arestarea sa, într-un dosar privind contrabanda cu ţigări şi cafea din Portul Constanţa în care au căzut capete din rândul vameşilor. A fost eliberat după câteva zile. Libanezul este cunoscut drept un apropiat al unor oameni de talia lui Sorin Ovidiu Vîntu, Ion Ţiriac, Hassan Awdi, Ionuţ Costea (cumnatul lui Mircea Geoană) ori Cristian Borcea. De asemenea, Sadi Baaklini, aflat acum într-un spital privat din Bulgaria, după ce a suferit un preinfarct în urma arestării sale, s-a aflat în relaţii apropiate cu politicieni precum Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, Viorel Cataramă, Vasile Blaga, Adriean Videanu ori Adrian Năstase, după cum susţine presa centrală. Baaklini mai este poreclit şi "regele conservelor de contrabandă", din cauza importurilor ilegale, în valoare de zeci de milioane de euro, derulate, de asemenea, prin Portul Constanţa, sub protecţia unor înalţi demnitari.

Banias, legat fără să vrea de dosarul libanezului Said Baaklini

Revenind la senatorul vehiculat în dosar, Antena 3 vehicula, ieri seară, că acesta ar fi democrat-liberalul Mircea Banias, dată fiind legătura sa cu Portul Constanţa - el a fost director al Administraţiei Porturilor Maritime. Despre senatorul la care se face referire în dosar se ştie că ar fi intermedia solicitarea libanezului Said Baaklini privind returnarea unui TVA aferent unor motoare pentru vapoare, achiziţionate de la Uzina de Maşini din Reşiţa cu aproape 250 milioane de euro. Contactat de "Replica", Mircea Banias a precizat că nu are nici o legătură cu dosarul, cu atât mai mult cu cât nu îl cunoaşte pe libanezul Said Baaklini, dar nici alte persoane menţionate în acest caz. "Nu am nici o legătură. Probabil au fost făcute speculaţii având în vedere că numele libanezului este legat şi de o afacere în port, iar eu am fost director în port. Dar nu am nici o legătură, nu cunosc nici una dintre persoanele din dosar. În momentul de faţă, eu sunt în Paris, la o întrunire. Este o porcărie să se speculeze că senatorul din dosar aş fi eu. Poate nici nu este vorba de un senator de Constanţa, poate e vorba de un fost senator", a declarat, pentru "Replica", Mircea Banias.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108