REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Patronului de la Tonis Trade i s-a aprobat cumpărarea unui teren de la Primăria Constanța. Video

Patronului de la Tonis Trade i s-a aprobat cumpărarea unui teren de la Primăria Constanța. Video

Valentina CAMARA 6 martie 2023 | 00:00 3767

Patronul de la Tonis Trade, Sorin Ștefănescu, nu stă degeaba și, în plină criză economică, își mărește afacerile. A pus ochii pe un teren situat pe strada Avram Iancu, aflat în proprietatea privată a municipiului Constanța, pe care este realizată o construcție, mai exact un depozit, proprietar fiind chiar Ștefănescu, prin firma sa Doris Trading. Municipalitatea a scos terenul la licitație, urmând ca cel mai probabil să fie cumpărat de afacerist, având în vedere că acesta și-a exercitat dreptul de preemțiune asupra imobilului.

Patronului de la Tonis Trade i s-a aprobat cumpararea unui teren de la Primaria Constanta. Video

Pe strada Avram Iancu numărul 31 este situat un depozit amplasat pe terenul proprietății private a  Municipiului Constanța. Depozitul este deținut de societatea Doris Trading controlată de patronul de la Tonis Trade, Sorin Ștefănescu.

Patronului de la Tonis Trade i s-a aprobat cumpararea unui teren de la Primaria Constanta. Video

De câțiva ani acesta se chinuie să cumpere terenul exercitând, totodată, și dreptul de preempțiune asupra acestuia. Ca să înțelegem cum au stat, de fapt lucrurile, reamintim că, în 2017, a ajuns într-una din ședințele de Consiliu Local proiectul care privește aprobarea oportunității vânzării directe a terenului situat în municipiul Constanța, strada Avram Iancu numărul 31, în suprafața de 578 mp, ocupat de activul ”C1-Depozit-parte”, către SC Doris Trading SRL. Dar nu a fost aprobat.

Patronului de la Tonis Trade i s-a aprobat cumpararea unui teren de la Primaria Constanta. Video

Ulterior, mai exact în ședința din decembrie a Consiliul Local, proiectul a ajuns, din nou, pe ordinea de zi. De data aceasta, a fost aprobat cu 26 de voturi pentru. Așadar, Primăria Constanța a scos, recent, la licitație terenul de pe strada Avram Iancu, cu respectarea aceluiași drept de preemțiune în favoarea societății Doris Trading SRL, urmând ca, cel mai probabil, imobilul să intre în posesia afaceristului Sorin Ștefănescu.

Patronului de la Tonis Trade i s-a aprobat cumpararea unui teren de la Primaria Constanta. Video

Am încercat să îl contactăm pe afacerist pentru a ne spune ce intenționează să construiască pe terenul cu suprafața de 578 mp, însă acesta nu a fost de găsit. N-ar fi exclus să dea un nou tun imobiliar. De altfel, se știe că are mai multe investiții imobiliare în oraș. Precizăm că terenul se află în imediata apropiere a bazinului de înot al ginerelui său, Răzvan Florea.

Pentru a vedea ce înseamnă exact dreptul de preemțiune, procedura și cum se stabilește prețul licitației, Primăria Constanța a făcut lămuriri:

Patronului de la Tonis Trade i s-a aprobat cumpararea unui teren de la Primaria Constanta. Video

Care este procedura în cazul vânzării prin licitație publică a unui teren cu drept de preemțiune în favoarea unei societăți?

Reprezentanții primăriei ne-au transmis faptul că, Prin H.C.L nr.293/2021, a fost aprobată metodologia de vânzare a bunurilor imobile proprietatea privată a municipiului Constanța,  care reglementează în mod unitar procedura de vânzare a bunurilor imobile proprietatea privată a municipiului Constanța în raport cu legislația în vigoare și cu respectarea principiilor stabilite de Codului Administrativ OUG nr.57/2019, cu modificările și completările ulterioare.

Procedura de vânzare va parcurge următoarele etape: 

a. înregistrarea cererii de cumpărare;
b. elaborarea situației juridice a bunului imobil în vederea vânzării, care va cuprinde: identificarea și stabilirea istoricului patrimonial; stabilirea apartenenței la domeniul privat al municipiului Constanța și menționarea titularilor dreptului de administrare, atunci când este cazul; descrierea bunului imobil (starea în care se află la momentul identificării), evidențierea eventualelor sarcini și natura acestora; valoarea de inventar a bunului imobil; punct de vedere patrimonial, al Direcției generale urbanism și patrimoniu și al Direcției Dezvoltare și Fonduri Europene, cu privire la oportunitatea înstrăinării din proprietatea privată a municipiului Constanța a imobilului solicitat spre cumpărare în raport de gradul de dificultate al valorificării acestuia și costurile generate prin menținerea în patrimoniu, respectiv în raport de posibilitatea/imposibilitatea utilizării acestuia pentru satisfacerea oricărui interes public/realizarea oricărui proiect de interes public; verificarea din punct de vedere al notificărilor și litigiilor aflate pe rolul instanțelor judecătorești și a hotărârilor judecătorești definitive/irevocabile; istoricul de rol fiscal, a debitelor la bugetul local,  

c. raport cu privire la reglementările și funcțiunile urbanistice permise, conform PUD/PUZ/PUG aprobat ce va cuprinde și punctul de vedere urbanistic cu privire la imobilul solicitat spre cumpărare;

d. punct de vedere al serviciilor de specialitate cu privire la includerea bunului imobil vizat de cererea de cumpărare în Registrul spațiilor verzi, respectiv cu privire la aptitudinea bunului imobil de a fi folosit pentru satisfacerea unui interes public/realizarea unui proiect de interes public;    

e. prezentarea proiectului de hotărâre privind aprobarea de către Consiliul local a oportunității vânzării bunului imobil în funcție de legislația aplicabilă și a modalității vânzării, conform raportului de specialitate vizat din punct de vedere juridic.  
f. întocmirea documentației cadastrale și înscrierea proprietății în evidențele de cadastru și Carte funciară (inclusiv extras din plan cadastral de pe ortofotoplan eliberat de Oficiul de cadastru și publicitate imobiliară Constanța și extras de carte funciară la zi, atât pentru teren, cât și pentru construcție, după caz);

h. emiterea certificatului de urbanism în care să fie evidențiată funcțiunea urbanistică pentru care se va realiza vânzarea bunului imobil, conform PUD/PUZ/PUG aprobat, cu valabilitate minim 12 luni;(...)

Etapele procedurii de vânzare prin licitație publică, cu respectarea dreptului de preempțiune

 Etapele procedurii de vânzare prin licitație publică, cu respectarea dreptului de preempțiune sunt următoarele
a. întocmirea fișei de date a procedurii ce cuprinde instrucțiunile privind organizarea și desfășurarea procedurii de vânzare prin licitație publică, stabilirea garanției și taxei de participare, conținutul anunțului de participare și îndeplinirea procedurii de publicitate a licitaţiei; b. organizarea licitaţiei publice pornind de la preţul minim stabilit prin raportul de evaluare şi întocmirea documentației tehnice și a procesului verbal de licitație;  
c. desemnarea câștigătorului ;

Patronului de la Tonis Trade i s-a aprobat cumpararea unui teren de la Primaria Constanta. Video

Ce este dreptul de preemțiune?

Dreptul de preempțiune este reglementat de art.364 din OUG nr.57/2019 privind codul administrativ, în favoarea constructorilor de bună-credință, persoane fizice sau juridice, și permite cumpărarea de către aceștia a terenurilor aferente construcțiilor. Terenul aferent construcției reprezintă acel teren, înregistrat în registrele de cadastru și publicitate imobiliară, pe care este edificată construcția, necesar exploatării utile a construcției, certificat prin situația juridică a bunului imobil întocmită de Direcția generală urbanism și patrimoniu.  

Dreptul de preempțiune instituit de legi speciale și anume: art.17 și art.42 din Legea nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 06 martie 1945 - 22 decembrie 1989; art.12 lit.d) și lit.e) din Legea nr.346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii; art.3 din Legea nr.85/1992 privind vânzarea de locuințe și spații cu altă destinație construite din fondurile statului și din fondurile unităților economice sau bugetare de stat se exercită în condițiile stabilite prin acestea.

În situația în care există titulari ai dreptului de preempțiune, procedura de vânzare prevăzută la art.6 lit. a) - k) va continua după cum urmează:  notificarea, în termen de 15 zile, a  titularilor dreptului de preempțiune cu privire la hotărârea Consiliului local privind aprobarea vânzării, a raportului de evaluare prin care a fost stabilit prețul de vânzare a bunului imobil și a caietului de sarcini, după caz, având ca obiect vânzarea bunului imobil pentru care există un drept de preempțiune;   exprimarea opțiunii ferme de cumpărare de către preemptori în termen de 15 zile de la primirea notificării. Cumpărătorul trebuie să facă dovada plății integrale a contravalorii prețului de vânzare, la care se adaugă TVA conform legislației în vigoare, precum și a celorlalte cheltuieli ocazionate de procedură, în maxim 30 de zile de la data primirii notificării;  încheierea în formă autentică a contractului de vânzare după achitarea prețului de vânzare, precum și a celorlalte cheltuieli ocazionate de procedură de către preemptor.”

Patronului de la Tonis Trade i s-a aprobat cumpararea unui teren de la Primaria Constanta. Video

Cum se stabilește prețul unei astfel de licitații?

Prețul este stabilit în conformitate cu prevederile Capitolului II, etapele premergătoare aprobării vânzării:
Procedura de vânzare va parcurge următoarele etape: i. întocmirea raportului de evaluare a bunului imobil în vederea stabilirii prețului de piață de către un evaluator autorizat, selectat prin licitație publică, aflat în relaţii contractuale cu municipiul Constanţa/cu regiile autonome/societățile comerciale;

Prețul de vânzare este valabil pentru o perioadă de 6 luni de la data întocmirii raportului de evaluare, dacă rămân nemodificate condițiile de piață în conformitate cu adresa primită de la evaluator. Dacă la actualizarea raportului de evaluare, după acest termen, evaluatorul menține valoarea stabilită anterior, acest preț va rămâne valabil pentru încă 6 luni, dar nu mai mult de 1 an de la întocmirea acestuia. În situația în care la actualizarea prețului prin raport de evaluare rezultă o altă valoare a acestuia, precum și în orice altă situație de reactualizare a raportului, de exemplu: contestație, eroare materială, etc., contravaloarea prețului de vânzare va fi din nou supusă aprobării Consiliului local.’’

Patronului de la Tonis Trade i s-a aprobat cumpararea unui teren de la Primaria Constanta. Video

Date despre Doris Trading SRL

Societatea Doris Trading SRL, deținută de Sorin Ștefănescu, a înregistrat în 2021 cifra de afaceri 4.017.665 de lei, profit net de 175.576 de lei, datorii 10.340.199 de lei și 8 angajați.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O vrei sus?
0
0
S ar mai numi și dedicație, legi clar facute pentru a pune mana legal pe ce i al obștii, al orașului. De ma apuc eu acum,un oarecare dar de buna credință ,sa construiesc ceva pe terenul primăriei pentru o afacere mica-mijlocie, mi or vinde ei cândva terenul?Asa am înțeles șmecheria asta.Legala!!!
0
0
"Tun imobiliar" in tiggania aia ? ha ha
1
0
Sorin Stefanescu este numele schimbat ca sa i se piarda urma dupa ce a fost condamnat. I se zicea Sorin Katz. Este e-vreu j-idan.
8
0
stire deocheata.
1
1
fost sef la primaria Constanta a furat mai multe imobile ce apartineau primariei.A fost ccondamnat cu suspendare de judecatorii co-rupti din Constanta. Omul se numea Sorin Katz si era de meserie de etni e-vreu si ca toti ai lui j-idani hot-z calificat. Vrea sa f-ure din nou Constanta.
7
1
Ne pisam pe diplomele tale. Ha ha ha
5
0
Sa ne cacam pe tine Andaaa si pe diplomele de casierrrr.
4
0
Cursuri intensive la Auchan ,de casier , diploma se da odata cu bonul de casa !
2
4

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468