REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

PDL şi PNL, de mânuţă cu moţiunea

PDL şi PNL, de mânuţă cu moţiunea

Replica API 3 iulie 2014 | 00:00 170

PDL şi PNL au depus, miercuri, o moţiune simplă, pe tema implicării politicului în Justiţie. "Vom depune miercuri această moţiune, la Camera Deputaţilor. Îl vom chema pe ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, să ne explice exact cum stau lucrurile în ceea ce priveşte propunerea de numire a doamnei Ponea, soţia fostului şef al IPJ Mehedinţi aflat acum în arest, în funcţia de procuror şef al secţiei judiciare a DNA", a declarat preşedintele PDL, Vasile Blaga. Liderul PDL a precizat că rechizitoriul DNA în cazul Duicu arată că Victor Ponta şi PSD încearcă să politizeze instituţii de aplicare a legii - Poliţia, Parchetul şi Ministerul Justiţiei.

Colac peste pupăză, tot miercuri, Camera Deputaţilor a respins, miercuri, ridicarea imunităţii deputatului UNPR Titi Holban, votul fiind secret, cu bile, din partea puterii. S-au înregistrat 198 de voturi "împotriva" solicitării de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Holban şi doar 96 de voturi "pentru". Situaţia i-a adus la exasperare pe reprezentanţii PDL şi PNL, iar membrul în comisia de numărare a voturilor, deputatul Claudia Boghicevici a explicat şi de ce putem vorbi de un scut protector din partea puterii, pentru colegii lor cercetaţi de DNA.

"Probabil, e o presiune a baronilor locali, cei care se află acum la putere, prin care li se solicită acest lucru, pentru că parlamentari PSD sunt majoritatea. Am văzut că a fost o mobilizare de forţă astăzi la Parlament, au fost chemaţi toţi miniştrii, chiar şi primul ministru a fost în sală. Cred că e mare disperare. Cei de la PNL au fost corecţi, au avut chiar o persoană foarte atentă, a monitorizat totul, a votat la vedere şi am funcţionat în Parlamentul României aşa cum încercăm să devenim pe parcurs parteneri corecţi, iar toate deciziile pe care ni le asumăm de acum înainte să fie luate în comun. Este trist asupra noastră, ca parlamentari, planează asupra tuturor, pentru că noi suntem trataţi în baza votului final. Am făcut parte din comisia de numărare a voturilor, am fost foarte atentă şi e trist că toţi parlamentarii suntem trataţi la fel, ca un scut pentru cei care au probleme. Încă o dată, vreau să atrag atenţia şi să spun că PDL niciodată nu şi-a apărat oamenii care au avut probleme, ne-am delimitat de aceştia, am permis organelor statului să îşi facă datoria. Nu este normal ca, în Parlamentul României, forul legislativ, să putem bloca procesul de Justiţie. În acest sens, am depus astăzi (miercuri - n.r.) o moţiune împotriva ministrului Cazanciuc, care are alergie la Justiţie, prin care îi atragem atenţia că nu a întreprins nici un demers pentru ameliorarea sistemului judiciar şi a înlăturării acelor critici care ni se aduc prin MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare - n.r.). Mai mult, domnul Cazanciuc a devenit un instrument al baronilor locali PSD şi destabilizează sistemul judiciar prin numiri de persoane primite în plic de la baronii locali. Cred că acest lucru nu este normal. Este trist că nu a fost corect când a făcut primele nominalizări pentru DNA. Şi în cazul doamnei Ponea, a făcut la fel. Avem şi ultimele speţe, prezentate pe larg la televizor, au rădăcini directe în cazul Duicu. Îi solicităm prin această moţiune nişte explicaţii", a precizat Boghicevici, pentru "Replica".

În ceea ce priveşte moţiunea, preşedintele pe judeţ al PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, a fost mai vehement în declaraţii, susţinând că Robert Cazanciuc "a minţit cu neruşinare", iar ministrul Justiţiei ar trebui de urgenţă să dea explicaţii la Parlamentul României. "Este o iniţiativă prin care se permite Justiţiei să îşi facă procedura. Avem cazul Duicu şi toate celelalte, în care parlamentari şi guvernanţi sunt implicaţi în tot felul de suspiciuni de corupţie. Prin această moţiune, îi dăm posibilitatea domnului Cazanciuc să vină în faţa Camerei Deputaţilor şi să aducă argumentele în favoarea modului netransparent prin care a acţionat. Parlamentul, de cele mai multe ori, obstrucţionează procedurile juridice. Domnul Cazanciuc face obiectul dosarului de corupţie al preşedintelui de consiliu judeţean, Duicu, este menţionat în raportul procurorilor, că ar fi propus-o pe doamna Elisabeta Ponea pentru o funcţie în cadrul DNA şi domnia sa a ales să mintă cu neruşinare atunci când a fost întrebat, în condiţiile în care raportul procurorilor şi dosarul conţin date evidente privind implicarea ministrului Cazanciuc în nominalizarea doamnei Ponea", a precizat Chiru.

Tot miercuri, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul Alina Gorghiu a anunţat că, în cadrul noului Birou Politic al PNL, s-a decis regula votului "pentru" încuviinţarea arestărilor preventive în cazul parlamentarilor, precizând că PNL militează pentru o justiţie corectă şi liberă de constrângeri şi piedici.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108