REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Pentru că trebuie să muncească, oamenii nu se mai îngrămădesc la ajutorul social

Pentru că trebuie să muncească, oamenii nu se mai îngrămădesc la ajutorul social

Cristina BĂRBUCEANU 3 decembrie 2022 | 00:00 2208

Județul Constanța cuprinde multe localități în care locuitorii, mai ales tinerii, sunt mai puțin norocoși, mai ales din punct de vedere economic. Din acest motiv, oamenii se înscriu în programe de ajutor social, ei fiind astfel asistați social. Desigur, trebuie să presteze niște servicii pentru bani, ora de muncă fiind de obicei plătită cu 190 de lei. Dosarele nu sunt chiar numeroase în aceste localități cu mai puține posibilități, deoarece sunt persoane care vor să beneficieze de fonduri, fără să aibă însă și dorința de a munci. Totodată, tinerii nu sunt chiar numeroși în aceste zone, iar cei care nu pleacă în străinătate, muncesc cu ziua sau în localitățile din împrejurimi.

locuitori din Făurei

Asistații social din județ

În județul Constanța sunt numeroase localități în care oamenii nu au multe posibilități financiare sau nu sunt suficiente locuri de muncă, astfel că oamenii au nevoie de asistare socială din partea Primăriei. În acest sens, amintim de localitatea Amzacea, loc în care primarul Stan Romică a declarat: „Sunt cam 20 de asistați social”, o cifră nu foarte mare de altfel. Totodată, mai sunt și alte localități care au dosare pentru oamenii care nu se descurcă cu banii sau care trăiesc la limita subzistenței. În Aliman, primarul Nicola George a declarat că „sunt în jur de 56 de dosare. Sunt mai multe persoane cu un dosar”, fiind localitatea cu cele mai multe dosare pentru oamenii cu o situație financiară precară. Un număr relativ mare de dosare în privința asistaților social sunt și în comuna Băneasa, unde primarul Coliș Pavel a afirmat că „sunt mai mult de 30 de dosare”.

Oameni care așteaptă să primească banii de pe urma serviciilor prestate pentru a fi asistați social

La Crucea „pe Legea 416, pe toată comuna, care cuprinde 6 sate, cred că am în jur de 50 de persoane ca asistați social care trebuie să presteze muncă din 100 și ceva de persoane acum 2-3 ani.”, a declarat primarul Tudorache Iulian. La Pecineaga sunt „doar 10 dosare, dintre care 6 persoane fac orele de muncă, iar 4 au diverse afecțiuni sau sunt bătrâni și nu pot munci. Suma pe care oamenii o primesc este de 190 de lei pe oră, în funcție de numărul de ore muncite, pentru că nu toată lumea poate munci 60 de ore.Totodată, pentru cei care au mai multe în curte, scade numărul de ore.”, așa cum chiar primarul localității, Stan Niculae, a declarat. Și la Târgușor, primarul comunei, Mădălina Negru, a afirmat că nu sunt multe cazuri deoarece oamenii vor să ia bani, dar nu vor să muncească: „avem 3 persoane pe Târgușor, unde sunt femei văduve, fără nimic, unde nu prestează cu adevărat orele care trebuie prestate, și două pe Mireasa pentru că, atâta timp cât nu doresc să presteze orele, eu nu pot să încalc legea”. La Peștera, „sunt 30 de dosare de ajutor social. Mare parte dintre aceste dosare sunt pentru oameni cu probleme de sănătate. Dat fiind faptul că sunt condiții pentru a beneficia de ajutor social, de exemplu: să nu depășească 2000 de metri teren aferent gospodăriei, la noi nu prea se încadrează mulți deoarece oamenii au grădini mari. Dar mai avem și persoane unifamiliale în acest număr”, după cum primarul localității, Vrabie Nicoleta, a declarat. Un număr foarte mare de dosare nu este nici la Topalu, loc în care sunt „doar 29 de persoane care beneficiază de ajutorul social.”, așa cum chiar primarul localității, Baltă Constantin, a declarat pentru Replica.

În localitățile defavorizate tinerii se descurcă cum pot

În ceea ce privește situația tinerilor din localitățile cu mai puține posibilități din județ, situația stă astfel: la Amzacea, „mulți tineri sunt plecați. Cei rămași lucrează aici, unde agricultura predomină, sau lucrează cu ziua”. În Aliman, „tineretul muncește, în general, în construcții. Avem foarte mulți care fac naveta către firme de construcții din Cernavodă, Medgidia, Constanța”, afirmații susținute de primarii acestor localități.

Persoane care lucrează în agricultură

Pentru Băneasa tinerii muncesc, la fel „în construcții, prin Port. Se descurcă și ei cum pot”, așa cum chiar primarul comunei e declarat. Tinerii, dar și oamenii mai în vârstă din Pecineaga se descurcă mai bine cu banii și în timpul anului, dat fiind faptul că sunt aproape de stațiunile pline vara de turiști; „unii dintre ei s-au specializat în afară și muncesc acolo”. La fel de descurcăreți sunt tinerii și în comuna Târgușor, aceștia ocupându-se cu: agricultura, îngrijirea animalelor. Și la Peștera tinerii sunt activi pentru că primarul localității a susținut degajat că „la noi, nu aș putea să enumăr pe cineva care nu are ocupație. Tinerii lucrează în construcții, în transporturi, la fermele agricole din zonă. Unii au ales să plece în străinătate pe perioade nedeterminate. Dar tinerii noștri sunt responsabili.” Din păcate, la Topalu foarte mulți dintre tineri au plecat din localitate pentru un trai mai bun.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Auzi mai fato Cristina Barbuceanu ai fumat ceva de ti-a luat mintile sau asa esti tu in stare normala,cum sa scrii despre oameni astia ca primesc 190 de lei pe ora,adica 1900 daca lucreaza 10 ore pe zi si 36000 de lei daca lucreaza douazeci de zile pe luna,36000 de lei adica peste 7000 de euro pentru 200 de ore de munca !!!?. Oricum din lipsa de alte informatii iar sau luat astia de la"replica"de saraci judetului Constanta,de parca astia decid ce se intampla in Romania sau de astia depinde soarta tari ?,cu toate ca romani traiesc intro tara unde nu au nici un viitor"ca dasta au plecat peste 5 milioane in strainatate" asta mai lipsea acum sa se publice articole care sa incite la ura contra celor saraci.
3
0
190 lei pe zi ? Parca mi-as da demisia si m-as baga la lucru in folosul comunitatii . Aproape dublu decat un salariu de om normal care chiar munceste .
8
0
Cică primesc pe.ora 190 lei? Alooo replica pai la banii ăștia va băgați și voi fomistilor.190..p*****a mai ești asta care ai scris articolul
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614