REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
11.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Pericolul din spatele produselor '0 zahăr': Legături tot mai clare între îndulcitorii artificiali și diabet

Pericolul din spatele produselor '0 zahăr': Legături tot mai clare între îndulcitorii artificiali și diabet

Replica API 23 august 2022 | 00:00 662

Oamenii de știință avertizează că unii îndulcitori artificiali pot modifica microbii organismului într-un mod care modifică nivelul zahărului din sânge, potrivit unor noi date publicate în jurnalul „Cell” și raportate de South West News Service.

Înlocuitorii zahărului - care includ zaharina și aspartamul - se găsesc în mii de produse dietetice, cum ar fi băuturile carbogazoase, deserturile, preparatele gata și prăjiturile și pot fi găsite chiar și în guma de mestecat și pasta de dinți, potrivit nypost.com.

Producătorii au negat de mult timp că substituțiile ar putea avea efecte adverse asupra corpului uman, iar experții au observat anterior că nivelul zahărului din sânge nu este afectat de acestea.

Cu toate acestea, noile date sugerează că ar putea fi necesară prudență.

„La subiecții care consumă îndulcitori nenutritivi, am putea identifica modificări foarte distincte în compoziția și funcția microbilor intestinali și a moleculelor pe care le secretă în sângele periferic”, a declarat autorul principal și profesorul Eran Elinav de la Centrul Național al Cancerului din Germania pentru SWNS, citează stiripesurse.ro.

„Acest lucru părea să sugereze că microbii intestinali din corpul uman sunt mai degrabă sensibili la fiecare dintre acești îndulcitori”, a adăugat el.

„Când ne-am uitat la consumatorii de îndulcitori nenutritivi ca grupuri, am descoperit că doi dintre îndulcitorii nenutritivi - zaharina și sucraloza - au afectat semnificativ toleranța la glucoză la adulții sănătoși.

Unii oameni folosesc înlocuitori de zahăr pentru a reduce caloriile.

„Interesant, modificările microbilor au fost în mare măsură corelate cu modificările observate în răspunsurile glicemice ale oamenilor”, a explicat Elinav.

Echipa profesorului a identificat același fenomen cu șoarecii în 2014. Curioși despre ce s-ar întâmpla cu oamenii, Elinav și colegii au analizat peste 1.300 de oameni și au găsit 120 care au evitat cu strictețe îndulcitorii artificiali în viața lor de zi cu zi.

Acest grup a fost împărțit în șase grupuri - doi martori și patru care au ingerat cu mult sub doza zilnică de aspartam, zaharină, stevie sau sucraloză recomandată de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente.

Substanțele de zahăr pot afecta bacteriile intestinale - potențial modificând nivelurile de glucoză din sânge, spun oamenii de știință.

Probele microbiene de la subiecți au fost apoi injectate în șoareci fără germeni crescuți în condiții complet sterile, fără bacterii intestinale proprii.

Rezultatele experimentului au sugerat în cele din urmă că modificările microbiomului ca răspuns la consumul uman de îndulcitori nenutritivi „pot, uneori, să inducă modificări glicemice la consumatori într-un mod extrem de personalizat”, a concluzionat profesorul, care a adăugat că efectele îndulcitorilor pot varia per individ datorită compoziției unice a microbiomului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212