REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.6° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.6° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Persoanele care au suferit de long Covid prezintă leziuni ascunse la nivelul plămânilor

Persoanele care au suferit de long Covid prezintă leziuni ascunse la nivelul plămânilor

Replica API 1 februarie 2022 | 14:43 916

Unele persoane care au suferit de așa-zisul Covid de lungă durată (long Covid) ar putea avea vătămări ascunse la nivelul plămânilor, a arătat un studiu de anvergură mică din Regatul Unit. Cercetătorii au folosit o metodă nouă de analiză cu gaz de xenon pentru a descoperit anomaliile care nu pot fi identificate prin analize de rutină, relatează BBC.

Analiza s-a desfășurat pe 11 persoane care nu au avut nevoie de spitalizare când s-au îmbolnăvit prima oară de Covid, însă s-au confruntat cu probleme de respirație de lungă durată după infectare.

Un studiu de mai mare anvergură este în desfășurare pentru a confirma rezultatele.

Cercetătorii spun că descoperirile arată de ce dificultățile în respirație sunt un simptom atât de frecvent la cei care au suferit de long Covid. Această afecțiune este caracterizată de un număr de simptome care continuă la multe săptămâni după infectarea cu coronavirus și nu pot fi explicate prin nicio altă cauza.

Plămânii celor cu long Covid nu mai sunt la fel de eficienți în a aduce oxigenul în sânge

Echipa de cercetători, Din Oxford, Sheffield, Cardiff și Manchester, au comparat analize cu gaz de xenon și ale funcției pulmonare în trei grupuri de persoane.

Printre ele s-au numărat persoane cu long Covid și dificultăți în respirație care nu au fost spitalizate, 12 persoane care au fost internate cu Covid dar care nu au avut long Covid și 13 persoane sănătoase ca grup de control.

Folosind o metodă nouă, dezvoltată la Universitatea din Sheffield, toți participanții au inhalat gaz de xenon în timpul unui RMN.

Gazul se comportă într-un fel similar cu oxigenul și poate fi urmărit pe imagini, așa că cercetătorii au putut vedea cât de ușor se mișcă din plămâni în fluxul sangvin – un pas crucial în transportarea oxigenului în corp.

Cercetătorii au observat că la persoanele care au avut long Covid, transferul de gaz a fost mult mai eficient decât la persoanele care au fost sănătoase.

Cercetătoarea-șefă și specialistă în pneumologie, Emily Fraser, spune că este frustrant să nu poți să le explici oamenilor care vin în clinică de ce au dificultăți în respirație. Analizele clasice nu arată anomalii.

Cercetarea se află în procedura e pre-print și nu a trecut încă prin procesul academic de peer-review, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si la noi se fac experiente , in loc de xenon se foloseste basina de fasole stricata.....
1
0
O mWe deasa nu ei..
1
1
De long covid, vedeti ba laturilor ca v-ati murdarit de engleza la gura.
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212