Persoanele vaccinate anti-COVID-19 au o încărcătură virală de 4 ori mai mică față de o persoană nevaccinată
Faptul că vaccinul anti-COVID-19 poate scădea semnificativ riscul de formă severă de boală, în eventualitatea unei infectări, este cunoscut încă de la lansarea primelor tipuri de vaccin aprobate de autoritățile competente. În urma mai multor cercetări demarate încă de anul trecut s-a constatat că persoanele vaccinate nu sunt doar mai ferite de riscul de forme severe, cât și de cel de transmitere către alți membri din comunitate.
Sursa foto: Shutterstock
Potrivit celui mai mare centru de testare COVID-19 din Israel, există dovezi conform cărora vaccinul Pfizer-BioNTech poate reduce semnificativ riscul de transmitere a noului coronavirus, care se explică prin faptul că persoanele vaccinate prezintă o încărcătură virală mult mai mică față de cele nevaccinate, scrie doc.ro.
Oamenii de știință israelieni au demarat un studiu clinic, ale cărui rezultate au fost publicate recent, care sugerează că, la majoritatea pacienților vaccinați infectați cu virusul SARS-CoV-2, cu vârste peste 60 de ani, încărcătura virală este cu 60% mai scăzută față de grupul de control, în care se regăsesc și persoane mai tinere, aflate în categoria de vârstă 40-59 de ani, dar care nu erau vaccinate la momentul respectiv.
Rezultatele studiului au fost publicate de către laboratorul MyHeritage, din Israel, care efectuează peste 10.000 de teste COVID-19 pe zi. Studiul a fost realizat în parteneriat cu oameni de știință proeminenți din Israel, din cadrul Weizmann Institute of Science.
Deși rezultatele publicate sunt bazate pe date parțiale, acestea par să indice, în mod clar, faptul că, odată ce o persoană s-a vaccinat cu ambele doze, chiar dacă are virusul în sistem sau se infectează ulterior, posibilitatea de transmitere a acestuia este mult mai scăzută, deoarece încărcătura virală poate fi de până la de patru ori mai mică față de cea manifestată de o persoană nevaccinată. O încărcătură virală mult mai mică înseamnă că particulele de fluid infecțioase, expectorate sau eliminate pe cale nazală, care reprezintă principala formă de transmitere a virusului, sunt mai puține la persoanele vaccinate.
Conform declarației profesorului Yaniv Erlich, directorul laboratorul MyHeritage și unul dintre autorii studiului, aceste rezultate sunt deosebit de îmbucurătoare, pentru că oferă exact ceea ce se aștepta, în mod realist, de la vaccin, și anume reducerea considerabilă a ratei de transmitere. În felul acesta, pandemia se poate încheia mai repede, salvându-se numeroase vieți în proces. Prin reducerea încărcăturii virale la nivelul gâtului și nasului, principalele canale de transmitere a virusului, vaccinul ne poate face să ne simțim mult mai în siguranță, atât în ceea ce privește sănătatea noastră, cât și pe cea a celor apropiați.
În timp ce laboratorul a descoperit o reducere de 60% a încărcăturii virale la grupul de participanți cu vârste peste 60 de ani, oamenii de știință sunt de părere că aceasta ar putea scădea și mai mult, cu cât tot mai mult din populație se vaccinează. Aceștia menționează că cercetările pe acest subiect sunt încă în stadiu incipient și că, pe măsură ce numărul de persoane vaccinate crește, pe plan global, se vor putea afla noi informații, mult mai concrete.
Așadar, deși există informații convingătoare din faza a treia a studiului pentru punerea pe piață a vaccinului Pfizer-BioNTech, care sugerează că persoanele vaccinate sunt mult mai puțin predispuse riscului de transmitere comunitară a virusului, studiile clinice demarate ulterior nu au oferit date la fel de robuste. Din acest motiv, studiul de față reprezintă o provocare pentru cercetători.
Oamenii de știință israelieni susțin că rezultatele studiului sunt mai relevante pentru vaccinul Pfizer-BioNTech, deoarece grupul de participanți la studiu a fost vaccinat majoritar cu acest vaccin. Cu toate acestea, echipa de cercetători care a conceput vaccinul Oxford-AstraZeneca lucrează, la rândul său, la un studiu cu privire la riscul scăzut de transmisie în urma vaccinării, deci este posibil ca și celelalte vaccinuri aprobate pe piață să ofere rezultate similare cu cele înregistrate în cadrul studiului israelian.
Înțelegerea felului în care, prin vaccinare, se poate opri sau, cel puțin, încetini răspândirea virusului SARS-CoV-2 este un pas esențial pentru reîntoarcerea la normalitate. Dacă persoanele vaccinate pot să se infecteze și să răspândească în continuare virusul, chiar dacă nu manifestă simptome, riscurile bolii rămân la fel de crescute, ceea ce pune un obstacol important în calea stopării pandemiei. Importanța riscului de transmitere a bolii este cu atât mai mare în prezent din cauza apariției noilor variante și mutații virale.
Rezultatele obținute în urma studiului demarat de laboratorul de testare MyHeritage par a fi, în schimb, definitive. Potrivit oamenilor de știință, participanții la studiu au fost monitorizați încă din luna decembrie a anului trecut, iar încărcătura virală a acestora nu s-a schimbat de atunci. Aceștia sunt încrezători că, pe măsură ce tot mai multe persoane se vor vaccina, pe plan global, pericolul de transmitere comunitară va scădea din ce în ce mai mult.
Cercetătorii din Israel au creat modele detaliate pe comportamentul viral al participanților la studiu, în decursul lunilor ianuarie și februarie ale acestui an, pentru a dovedi validitatea rezultatelor. Parametri principali luați în calcul au fost vârsta subiecților, sexul și contractarea unei variante noi de virus – toți având un impact direct asupra încărcăturii virale.
În urma analizelor efectuate, aceștia sunt de părere că noua variantă virală britanică, deși larg răspândită, nu pare să afecteze încărcătura virală a pacienților, și că aceasta ar putea fi mai degrabă influențată de alți factori. Cercetătorii urmează să calculeze, în mod exact, impactul direct al vaccinării asupra încărcăturii virale, deși potrivit datelor deținute, vaccinul ar putea-o reduce undeva între 60% și 5%.
Un aspect care ridică îngrijorări este, însă, decalajul de vaccinare între grupele de vârstă. Dacă o bună parte din populația matură și vârstnică este deja vaccinată, tinerii adulți și copiii nu au încă acces la vaccin, din motive de siguranță, cu toate că sunt purtători de boală și prezintă risc de transmitere comunitară.
Speranța oamenilor de știință este ca vaccinul anti-COVID-19 să fie pus la dispoziția segmentelor de vârstă tinere cât mai curând posibil, pentru ca riscul de transmitere să scadă cât mai mult, așa încât să ne putem întoarce, într-un timp mai scurt, la normalitate.

Tiroidita autoimună, cunoscută și ca tiroidită Hashimoto, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice...127
Consecventă dezideratului de îmbunătățire permanentă a sistemului medico-sanitar, conducerea PSD a Ministerului...119
Noua strategie naţională referitoare la HIV/SIDA se află în fază finală de aprobare, a anunţat marţi ministrul...113
O tulpină extrem de rezistentă la antibiotice a super-bacteriei stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA) care a...523


ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 3.94 m/s
Presiune: 1015 milibari

Clubul spaniol de fotbal FC Barcelona a reiterat oferta sa şi a propus echipei germane Bayern Munchen suma de 40 de...142
Tenismanul spaniol Feliciano Lopez (40 ani) a egalat, marţi, recordul deţinut de elveţianul Roger Federer, 81 de...151
Marea speranţă a fotbalului olandez Xavi Simons a semnat un contract cu PSV Eindhoven până în 2027, după trei...124
Tenismanul australian Nick Kyrgios, care a avut nevoie de cinci seturi pentru a trece de primul tur la Wimbledon, a...141


Primăria Orașului Hârșova anunță Festivalul "Dobrogea cu bundiță și pestelcă", ce va avea loc în perioada...342
Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină în cursul zilei de joi, 30 iunie a.c., în...425
Meteorologii au emis primul cod roșu de caniculă din această vară. Ei anunță că joi și vineri, în șase...344
CT BUS anunță publicul călător că autobuzele liniilor 13, 100 și 100C (sens spre Gară) opresc în stația...355
Deputaţii au adoptat, miercuri, în plen, un proiect de lege care are ca obiect de reglementare modificarea anexei nr.2...589
Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care prevede prelungirea cu 5 ani a termenului până la care...776
Plafonarea preţului la carburanţi este o măsură proastă care ne-ar duce înapoi în comunism, când stăteam la...423
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis ca Elena Udrea, fost ministru al Turismului, să...433
Într-o perioadă în care toată lumea aleargă după putere și funcții, Tit Liviu Brăiloiu, fost senator PSD de...4053
Prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa, s-a aflat în studioul Replica, luni, 16 mai. În cadrul...2497
Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...2643
Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...2922
Ghislaine Maxwell, o fostă vedetă britanică în vârstă de 60 de ani, declarată vinovată la sfârşitul anului...142
Cineastul Woody Allen, care s-a confruntat cu un val de critici la Hollywood în urma acuzaţiilor de agresiune sexuală...115
Academia de film americană (AMPAS) a publicat marţi o listă cu 397 de profesionişti din industria cinematografică...112
Un laborator unde se fabrica drogul sintetic Ecstasy a fost descoperit în vecinătatea unei baze militare belgiene...340
Președintele rus Vladimir Putin suferă într-adevăr de o gravă maladie, iar aceasta constă în lipsa de respect...377
Statele Unite vor avea 5.000 de militari în România, ca parte a planului de descurajare la adresa Rusiei, a anunțat...314
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus, înaintea summit-ului NATO de la Madrid, că Alianța urmărește...728
Noua strategie naţională referitoare la HIV/SIDA se află în fază finală de aprobare, a anunţat marţi ministrul...113
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) informează că, în săptămâna 20 - 26 iunie, au fost confirmate...114
O tulpină extrem de rezistentă la antibiotice a super-bacteriei stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA) care a...523
Două noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate miercuri 29 iunie a.c., în România Cei doi pacienți sunt...384