REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Piața de ENERGIE a devenit COMPLET liberalizată

Piața de ENERGIE a devenit COMPLET liberalizată

Replica API 25 ianuarie 2021 | 23:23 1698

Liberalizarea completă a pieței de electricitate a venit odată cu prima zi a noului an. Prin urmare, consumatorii casnici sunt sfătuiți să compare ofertele și să o aleagă pe cea mai potrivită. Însă câți dintre constănțeni cunosc acest lucru și cât de corecte sunt informațiile apărute în spațiul public?

De la 1 ianuarie 2021, prețul energiei electrice este stabilit în mod liber, concurențial, în funcție de cerere și ofertă. Asta înseamnă că tariful energiei electrice decis de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei nu mai există, iar prețul de achiziție al energiei pe piața en-gros nu mai este impus. Liberalizarea pieței înseamnă că toți clienții au posibilitatea de a-și alege furnizorul și oferta ce li se potrivește cel mai bine, la un preț competitiv. Clienții casnici care nu vor alege o ofertă de pe piața concurențială vor continua să aibă serviciul de furnizare asigurat la preț de serviciu universal. Până la data de 30 iunie 2021, aceștia vor beneficia de o reducere comercială acordată de către furnizor, astfel că prețul pentru serviciul universal va fi redus până la nivelul celui mai mic preț din oferta concurențială fără abonament zilnic a actualului lor furnizor.

Comunicare slabă din partea conducerii ANRE

George Niculescu, specialist în domeniul energetic și secretar de stat la Ministerul Energiei, susține că ANRE ar fi trebuit să gestioneze mai bine acest subiect și să informeze în timp util și corect consumatorii. ”Am observat o lipsă de comunicare slabă din partea conducerii ANRE din domeniul energiei. În toată luna decembrie au uitat toți factorii implicați să menționeze faptul că de la 1 ianuarie se va liberaliza piața energiei electrice. ANRE nu a fost pregătit să ofere toate informațiile necesare consumatorilor. ” spune Niculescu.

Reprezentanții ENEL oferă explicații

Trecerea de la un furnizor de ultimă instanță la alt furnizor - FUI sau furnizor concurențial - nu implică niciun cost suplimentar sau modificări tehnice cum ar fi schimbarea contorului electric. Și, cel mai important, aceasta tranziție de la serviciul universal la piața concurențială nu afectează cu nimic alimentarea cu electricitate a consumatorilor casnici.

În cazul companiilor Enel Energie și Enel Energie Muntenia, pentru încheierea unui contract în piața concurențială, clienții pot accesa https://contract.enel.ro/ și selecta, în funcție de adresa locului de consum și de cantitatea de energie folosită lunar, una dintre ofertele de pe piața concurențială. Toate operațiunile pot fi făcute online, de la contractare la primirea facturii și plata acesteia. Ca alternativă, clienții au opțiunea de a apela serviciul de call center al Enel sau de a merge la oricare dintre magazinele noastre, inclusiv pe baza unei programări telefonice la numărul 021.9977, tasta 5, pentru a economisi timp și a minimiza riscurile din această perioadă.

Pentru a afla dacă are deja un contract pe piața concurențială cu furnizorii Enel, un client Enel trebuie doar să se uite pe factură: în cazul în care, în colțul din stânga sus, scrie ”Factură piață concurențială”, atunci liberalizarea pieței la 1 ianuarie 2021 nu are impact asupra relației noastre contractuale. Dacă, însă, nu e menționat acest lucru, înseamnă că respectivul client este furnizat în regim de serviciu universal.

Procesul de schimbare a contractului, simplu și rapid

Procesul de schimbare a contractului de energie electrică este unul simplu și rapid. În cazul persoanelor aflate deja în portofoliul Enel, e nevoie doar de actul de identitate și de semnătura acestora. În cazul celor care semnează pentru prima dată un contract cu Enel, sunt necesare introducerea datelor de identificare, actul de proprietate al locului de consum, ultima factură de la vechiul furnizor și semnătura titularului de contract.

Gamă largă de oferte și produse

Furnizorii Enel pun la dispoziția clienților și potențialilor clienți o gamă largă de produse și servicii cu un preț fix pe o perioadă de un an, unele dintre ele conținând și produse/servicii cu valoare adăugată. Înainte de expirarea perioadei de valabilitate a prețului din oferta aleasă, clienții vor fi notificați cu privire la prețul propus pentru o nouă perioadă de un an. Aceștia vor avea posibilitatea să accepte tacit, fapt ce nu implică nicio operațiune, să aleagă o altă ofertă din portofoliul Enel, să solicite revenirea la prețul de serviciu universal sausă caute o altă ofertă potrivită nevoilor lor pe piața concurențială.

În urma aprobării Ordinului nr. 5/2021 de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Enel Energie și Enel Energie Muntenia oferă clienților casnici aflați în portofoliu în piața serviciului universal, o reducere la prețul de serviciu universal, valabilă până când aceștia aleg o ofertă pe piața concurențială, dar nu mai târziu de sfârșitul lunii iunie 2021.

Conform prevederilor Ordinului ANRE, reducerea comercială se va aplica prețului pentru serviciul universal, ceea ce înseamnă că, în final, clientul va plăti o factură mai mică, echivalentă prețului la energia activă din oferta concurențială actuală, Enel Simplu Anual.

Companiile Enel, liderii pieței concurențiale

,,Companiile de furnizare Enel din România sunt liderii pieței concurențiale din țară, în urma unor eforturi de informare și comerciale semnificative din ultimii ani, inclusiv extinderea în toată țara a numărului de magazine Enel la aproximativ 70. Aproape 75% din clienții casnici de energie electrică ai Enel Energie și Enel Energie Muntenia au deja contracte pe piața concurențială (2,1 milioane din aproximativ 2,86 de milioane de clienți casnici Enel), beneficiază de un preț fix la energia electrică pentru 12/24 de luni și nu sunt impactați de procesul de liberalizare a pieței.” transmit reprezentanții Enel Energie și enel Enrgie Muntenia.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
te doare cacatul cu fata lui....vai...
0
0
Imi este rusine ca a fost trimis acolo un prostalau din Constanta
1
0
Acum 2 ani am patit la fel si am platit 1 leu pe kw ----am mers mi-a scis ab ai a scazut la 80 bani -----De ce nu afiseaza tarifela sa inteleaga omul ceva ?
1
0
Cu vreo 2 ani in urma umblau niste baieti sa schimbe contractele in aceeasi piata concurentiala, motiv pt care un batran a ajuns sa plateasca dublu pret la aceeasi firma comparat cu un contract neschimbat.Asta sa fie rostul acestei piete?Tepuirea celor care nu fac fata pietei de interpretatre a contractelor.Piata asta implica schimbarea an de an a contractelor .O zumzaiala care risipeste inutil energie
5
0
fix ca la carburanti!!!
0
0
Fara fotografia idiotului nu puteati??
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212