REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Pielea foarte uscată – factor de risc pentru cancerul de piele?

Pielea foarte uscată – factor de risc pentru cancerul de piele?

Replica API 31 mai 2021 | 16:49 760

Cancerul de piele apare în urma dezvoltării necontrolate a unor celule anormale. Acest lucru se petrece atunci când ADN-ul celular este modificat de diverși factori precum expunerea la radiațiile UV, declanșând mutații și anomalii genetice care determina multiplicarea anormală și rapidă a celulelor, determinând astfel formarea unor tumori maligne, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Există anumiți factori care cresc riscul de apariție a cancerului de piele. Pielea foarte uscată, spre exemplu, poate favoriza apariția cancerului de piele, însă numai dacă motivul deshidratării pielii îl reprezintă expunerea la radiațiile UV.

Pielea arsă de soare își pierde hidratarea, devenind uscată și având tendința de a se exfolia. În cazul în care pielea este uscată pe termen lung în urmă expunerilor repetate la radiațiile UV emise de soare ori de lămpile solarului, riscul de cancer de piele crește.

Majoritatea tipurilor de cancer de piele pot fi prevenite prin minimalizarea factorilor de risc care favorizează apariția cancerului de piele. Metodele de prevenție cele mai eficiente sunt evitarea expunerii pielii la radiațiile UV, protejarea pielii în momentul expunerii prin folosirea unor loțiuni cu factor de protecție, dar și prin haine care acoperă pielea, și evitarea folosirii solarului pentru obținerea bronzului artificial.

Dacă ai pielea foarte deschisă la culoare iar părul blond sau roșcat și ochii albaștri sau verzi, trebuie să fii de două ori mai atent atunci când vine vorba despre îngrijirea pielii. Persoanele aflate în această situație sunt mai predispuse riscului de a dezvoltă cancer de piele așa că trebuie să acorde atenție sporită prevenirii cancerului de piele.

Cum să îngrijești pielea foarte uscată

Pielea foarte uscată are nevoie de hidratare pentru a fi sănătoasă și pentru a arată bine. Dermatologii fac următoarele recomandări pentru îngrijirea pielii uscate:

Limitarea timpului de baie sau dus la 5-10 minute întrucât timpul îndelungat petrecut în apă caldă sau în mediu umed favorizează deshidratarea pielii

Spălarea cu apă călduță, nicidecum cu apă fierbinte întrucât apă fierbinte deshidratează pielea

Spălarea pielii cu produse fără parfum întrucât substanțele parfumate usucă pielea

Uscarea pielii după baie sau dus prin tamponarea ușoară cu un prosop foarte moale

Hidratarea pielii cu o crema emolientă imediat după uscarea acesteia cu prosopul. Cremele de corp blochează umezeală în piele, mențînând-o hidratata. Crema de corp este mai indicată decât lotiunea întrucât prima este mai eficientă în cazul pielii uscate.

Evitarea folosirii produselor de corp sau de față care conțîn: alcool, parfum, retinoizi sau acid alfa hidroxilic

Purtarea mănușilor pe timp de iarnă sau atunci când se folosesc produse care conțîn substanțe chimice agresive (produse de curățare)

Folosirea unui detergent de haine pentru persoanele cu pielea sensibilă

Evitarea expunerii la sursele directe de căldură precum un foc, șemineul sau o aerotermă. Flăcările și aerul cald provenit de la o altă sursă deshidratează pielea.

Folosirea unui umidificator dacă aerul din camera în care stai este prea uscat

Dacă respecți regulile de mai sus și pielea ta este la fel de uscată, ar trebui să consulți un medic dermatolog întrucât poate fi vorba despre o afecțiune care are că și simptom uscăciunea pielii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108