REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ploaia şi vântul au făcut prăpăd la Constanţa: case inundate, copaci smulşi din rădăcină, maşini avariate

Ploaia şi vântul au făcut prăpăd la Constanţa: case inundate, copaci smulşi din rădăcină, maşini avariate

Replica API 2 octombrie 2013 | 00:00 232

Mai multe localităţi au rămas fără curent

Mai multe localităţi au rămas fără curent

Copaci căzuţi care blochează străzi ori chiar bulevarde, maşini avariate, străzi inundate complet şi lipsa alimentării cu energie electrică în 13 localităţi. Sunt doar câteva din situaţiile cu care s-au confruntat şi continuă să se confrunte autorităţile din judeţ în urma ploilor din această perioadă. Cunoscută ca fiind o localitate cu probleme pe timpul viiturilor, Cernavodă este ferită de situaţii critice în această perioadă. Cel puţin aşa susţine primarul Gheorghe Hânsă, care se declară optimist în privinţa reţelelor de canalizare: "Cantitatea de apă este mică. 30 de litri pe metrul pătrat. Ne confruntăm cu asfalt rupt pe ici-colo, dar, în rest, este în regulă. Vântul bate tare, dar este suportabil. Nu a căzut nici curentul şi nu avem nici copaci rupţi. Reţeaua de canalizare este în funcţiune. Deşi, sunt tuburi subdimensionate, pot face faţă evacuării apelor, pentru că nu este o cantitate mare".

În schimb, trei case au fost inundate în localitatea Topraisar şi tot atâtea la Lumina, unde, potrivit Instituţiei Prefectului, s-a acţionat cu forţe şi mijloace de la staţia de pompieri Midia, pentru evacuarea apei. Ovidiu şi Nisipari s-au numărat, ieri, printre localităţile care s-au confruntat cu lipsa energiei electrice şi, tot la Nisipari, s-a stabilit şi un record: "97 de litri de apă pe metrul pătrat". Localităţi rămase parţial fără energie electrică, ieri, au fost: Ovidiu, Nisipari, Chirnogeni, Poarta Albă, Peştera, Pelinu, Amzacea, Topraisar, Mereni, Miriştea, Osmancea, Ciobăniţa, Negru Vodă, Cobadin şi Călugăreni. Pentru toate aceste localităţi au fost mobilizate 18 echipe ENEL, care să remedieze problemele. Localitatea Alimanu se numără printre cel mai puţin afectate localităţi din judeţ. Primarul Gheorghe Topalu a declarat că s-au înregistrat doar 38 de litri de apă pe metrul pătrat în localitate, mult sub cotele înregistrate în alte localităţi. Potrivit lui Topalu, nici măcar un copac nu a fost rupt de viitura care afectează judeţul: "Curentul nu a căzut şi nici un copac nu a fost rupt. Desigur, autorităţile sunt în alertă, pompierii sunt gata de intervenţie, dar, în ciuda codului portocaliu, noi nu avem râuri prin preajmă şi suntem feriţi de nenorociri". În municipiul Constanţa, autorităţile susţin că situaţia este sub control. 74,4 litri de apă pe metrul pătrat au invadat bulevardele şi şoselele din oraş. Luni, Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei a constituit baraje din 500 de saci plini cu nisip, pe mai multe artere ale municipiului. 47 de copaci au căzut, pe carosabil, pe firele de curent electric sau peste maşini în judeţul Constanţa, fiind avariate mai multe maşini. Un copac a căzut pe DN 3, chiar la intrare în localitatea Valu lui Traian, unde s-a circulat cu dificultate. Şoseaua Mangaliei, B-dul 1 Mai, strada Verde colţ cu strada Nordului şi B-dul Aurel Vlaicu au fost inundate, iar o casă părăsită a fost în pericol de demolare pe strada Izvorului. Străzile Vasile Lupu şi Iezerului, dar şi zona de sub podul de cale ferată din localitatea Medgidia au fost afectate de ploi. În localitatea Valul lui Traian, acoperişul unei case a fost smuls. Şi acoperişul Arhivelor Naţionale, clădire aflată pe strada Mircea cel Bătrân a fost smuls, cazul fiind preluat de Primăria Constanţa. Ploaia a făcut ravagii şi în Mangalia, unde acoperişul unei alimentare a căzut.

Jandarmii şi pompierii, intervenţii în judeţ

În ultimele două zile, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa a constituit sute de baraje cu saci plini cu nisip, pe strada Theodor Speranţia (250 de saci), strada Micşunele (50 de saci), strada Izvor (150 saci), strada Contraamiral N. Negru (50 de saci) strada Izvor (100 de saci) etc. Amintim că neteorologii au emis cod portocaliu de ploi şi intensificări ale vântului, valabil pentru Constanţa în intervalul 30 septembrie, ora 21:00 - 2 octombrie, ora 02:00. În cursul zilei de ieri, potrivit prefectului Eugen Bola, au fost afectate firele de curent şi mai multe autoturisme de pe arterele principale ale municipiului: "Pe strada Mircea cel Bătrân am avut o problemă. Un copac a căzut peste firele de curent şi, marţi, în jurul orei 08:00, potrivit unui apel la 112, a fost primită o sesizare privind un copac care a căzut peste câteva maşini. Nu ştiu exact câte sunt, dar ştiu că, în jumătate de oră de la sesizare, s-a deplasat un echipaj de la ISU Palas, care a remediat problema". Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea muncesc la foc continuu. "Curg apeluri după apeluri. În tot oraşul sunt probleme, copaci rupţi, inundaţii", a declarat un reprezentant al ISU. Cele mai multe apeluri de urgenţă au fost din partea constănţenilor care locuiesc pe strada Ion Borcea, dar şi din zona Aurel Vlaicu, variantă, unde mai mulţi copaci au fost puşi la pământ. Şi în Poarta 6 situaţia a fost critică. Vântul puternic a doborât copacii din parc. "Azi noapte au fost trei sesizări în două localităţi din judeţul Constanţa. Un echipaj de la Regia Judeţeană de Drumuri a intervenit în cele două zone pentru a debloca drumurile de copacii căzuţi, unul la intrare în localitatea 23 August, iar altul la ieşire, cât şi în Costineşti. Începând cu ora 07.30 ale dimineţii şi până la ora 09.10, Inspectoratul de Urgenţă a fost asaltat cu apeluri. În Constanţa au fost semnalaţi copaci căzuţi pe străzile Bucureşti, colţ cu Ardealului, Buzescu, Unirii, Traian şi Nicolae Iorga. Militarii au intervenit şi în localităţile Lumina, strada Gării, unde trei case au fost inundate, în Ovidiu, pe strada Gării, o singură casă inundată şi tot o casă, pe strada Plopilor, în Năvodari", au precizat reprezentanţii ISU. Pentru a preîntâmpina efectele ploilor din această perioadă, a fost activat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a constituit o Grupă Operativă, formată din reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, Gărzii de Coastă, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

Mirela Sorina PASCAL, Marius VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108