REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

PNL: Este necesară o reglementare a situaţiei incompatibilităţilor aleşilor locali

PNL: Este necesară o reglementare a situaţiei incompatibilităţilor aleşilor locali

Replica API 26 septembrie 2013 | 00:00 168

Partidul Naţional Liberal consideră că situaţiile din legea ANI şi din celelalte legi privind incompatibilităţile trebuie reglementate, întrucât riscă să genereze atât blocarea administraţiilor locale, cât şi dispute juridice, din cauza interpretărilor divergente ale instanţelor. PNL vrea să aducă subiectul în atenţia forului de conducere al USL, deoarece un număr important de aleşi locali sunt afectaţi de această situaţie şi trebuie găsite soluţiile pentru ca presiunea din această zonă să fie eliminată. Ne dorim ca aleşii locali să lucreze în interesul oamenilor pe care îi reprezintă, nu să rămână captivi în situaţii de incompatibilitate.

"Milităm pentru discuţii deschise implicând toate variantele posibile tocmai pentru a răspunde solicitărilor din cadrul rapoartelor pe MCV, care încurajează îmbunătăţirea procedurilor şi practicilor judiciare şi revizuirea cadrului legal al ANI, în sensul unei funcţionări mai coerente.

Numărul tot mai mare de aleşi locali declaraţi incompatibili de ANI demonstrează faptul că ceva nu funcţionează aşa cum ar trebui în acest sistem complex. În realitate, sunt 120 de primari în stare de incompatibilitate. Conflictul semnalat este între public şi public, când în mod normal reglementările în materie de integritate ar trebui să vizeze derapaje instituţionale ce privesc conflictul între public şi privat. Ceea ce e justificat să constituie stare de incompatibilitate e situaţia în care interesele private ale unei persoane care exercită o funcţie de autoritate publică şi interesele publice nu sunt în concordanţă. Mare parte din situaţiile prezente de incompatibilitate privesc împrejurări în care primarul, ca reprezentant al comunei, face parte, de exemplu, din consiliul de administraţie al societăţii de Apă şi Canal. Până acum nu există nicio decizie irevocabilă, iar soluţiile instanţelor sunt contradictorii. Probabil că în momentul în care vom avea un număr mai mare de hotărâri pronunţate, iar tendinţa lor de a fi contradictorii se va menţine, cea mai bună soluţie va fi cea propusă de Ministerul Justiţiei şi anume un recurs în interesul legii, pentru a se da o dezlegare unei probleme de drept şi pentru a se asigura aplicarea unitară a legilor pe întreg teritoriul", se arată într-un comunicat de presă al PNL.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108