REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
16.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Politica nu reprezintă un țel pentru prefectul Silviu Coșa! Video

Politica nu reprezintă un țel pentru prefectul Silviu Coșa! Video

Mirela PASCAL 13 septembrie 2023 | 14:07 3892

Silviu Coșa, prefectul județului Constanța, s-a aflat miercuri, 13 septembrie, în studioul Replica, pentru o retrospectivă a ultimelor evenimente de pe plan local, și nu numai. A vorbit despre situația riscul unui atac al Rusiei pe teritoriul României, în contextul dronelor găsite în Tulcea, dar a vorbit și despre sezonul estival care s-a încheiat, însă a atins și problemele cu care se confruntă sistemul educațional din Constanța, la începutul de an școlar. Silviu Coșa a vorbit și despre alegerile din 2024 și despre o eventuală candidatură la Constanța, din partea PNL.

Politica nu reprezinta un tel pentru prefectul Silviu Cosa! Video

În debutul interviului, Silviu Coșa a făcut un bilanț al sezonului estival, despre care spune că a fost unul atipic. „A fost încă o vară atipică. Dacă în anii anteriori, cel puțin pe perioada mandatului meu, fiecare an a fost diferit, din cauza pandemiei, a măsurilor de relaxare apărute ulterior, datorită primului an în care oamenii au avut dreptul să circule și să își petreacă concediile și în afara teritoriului național, anul acesta a fost și el atipic din acest punct de vedere. Românii se pare că și-au redobândit apetitul pentru turismul extern, ceea ce înseamnă că, pe plan intern, din acest punct de vedere, în ceea ce privește turismul de litoral, anumite măsuri vor trebui întreprinse. Salut, din acest punct de vedere, construirea celor două Organizații de Management ale Destinației, atât cea de la nivel municipal, Mamaia, cât și cea de la nivel județean. Aștept în continuare să se constituie și Organizația de Management a Destinației Regională, cea pentru Dobrogea, astfel încât oferta turistică să poată fi agregată cât mai bine, iar turiștii, în primul rând români, dar și străini, să știe că pot avea parte de un sejur relaxant și deosebit în Dobrogea“, a spus prefectul.

Mamaia are nevoie de acest re-branding

Întrebat cum își explică că turiștii au dat Mamaia pe stațiunile din sud, acesta a declarat: „S-a investit în sudul litoralului. Să ne aducem aminte de faptul că înainte de anul 1989, sudul litoralului era «fruntea», vorbim despre Neptun Olimp, plus celelalte stațiuni. Neptun Olimp erau cap de afiș. Ulterior facilitățile turistice de acolo au fost lăsate în paragină. În ultimii ani s-a investit. Voucherele de vacanță au avut și ele rolul lor pozitiv în acest sens și românii s-au reobișnuit să meargă și în sudul litoralului. M-am plimbat și eu puțin pe litoral, inclusiv dincolo de graniță, pentru a vedea ce oferte sunt. Mamaia, din punctul meu de vedere, ca nivel de servicii, rămâne competitivă, însă are nevoie de acest re-branding și am toată încrederea că Organizațiile de Management ale Destinației își vor face treaba în acest sens”, a mai spus Coșa, care a adus în discuție și problemele cu care s-au confruntat operatorii de plajă.

Mai multe despre subiect, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos.

 

Silviu Coșa a vorbit și despre situația din Tulcea, de la granița cu porturile Ismail și Reni. Cu această ocazie, prefectul a declarat că nu avem motive de îngrijorare, căci nu vom fi atacați de ruși.

Coșa: Constanța nu poate fi supusă unor astfel de riscuri, însă populația trebuie să fie conștientă că există posibilitatea să primească mesaje Ro-Alert

Pentru Constanța nu sunt motive de îngrijorare, dată fiind distanța mare. Cel mai apropiat punct din Constanța față de localitățile în cauză este la o distanță de 87 de km. A fost remisă din 7 septembrie Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, numărul 31. Prin aceasta este împuternicit Ministerul Apărării Naționale să stabilească anumite zone, ceea ce s-a întâmplat. De asemenea, chiar în preambulul Hotărârii este specificat și motivat și motivul pentru care a fost ea remisă. Se menționează faptul că există acest conflict la graniță, faptul că atacurile rușilor s-au extins de ceva timp și asupra porturilor din proximitatea graniței și atât mijloacele folosite pentru atacuri cât și cele utilizate pentru apărarea anti-aeriană ucraineană pot produce dispersii ale unor obiecte, care se pot răspândi pe o rază mare, inclusiv pe teritoriul României. Este un lucru care s-a întâmplat deja”, a punctat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Risc inexistent de atac, la Constanța

Însă, chiar dacă riscul unui atac la Constanța este inexistent, ar trebui să fim atenți. „În acest sens, pentru protejarea populației, chiar dacă riscul este extrem de mic pentru Tulcea și practic inexistent pentru județul Constanța, populația trebuie să știe că poate fi alertată în astfel de cazuri prin sistemul Ro-Alert, unde sunt prezentate și măsurile pe care cetățenii ar trebui să le ia în vedere în următoarea perioadă. S-a luat Hotărârea într-o conferință avută cu domnul Raed Arafat alaltăseară, ca aceste mesaje să fie emise pentru o perioadă limitată de timp, de 60 de minute. (...) Principala condiție în orice astfel de demers este să nu te panichezi, cu atât mai mult cu cât riscurile pe teritoriul național sunt foarte mici. Să știe de ce este primit acel mesaj Ro-Alert, fie că este 10 dimineața sau 10 seara. Este important să citească cu atenție măsurile care sunt prezentate acolo și să se conformeze, întrucât ideea principală este ca românii să fie cât mai puțin expuși oricărui risc. Pur și simplu este vorba despre anumite materiale folosite fie la atac, fie la apărare în Ucraina, care se pot dispersa pe suprafețe mari și fragmente din acestea să ajungă și pe teritoriul național, la o distanță de câteva sute de metri, până la 2-5 km maxim. Constanța, la 87 de km distanță de zona respectivă, nu poate fi supusă unor astfel de riscuri, însă populația trebuie să fie conștientă că există, într-un astfel de context, posibilitatea să primească mesaje Ro-Alert . Să nu se panicheze și să urmeze măsurile care sunt transmise prin acel mesaj”, a transmis Coșa.

Mai multe despre subiect, în materialul VIDEO de mai jos:

An nou școlar, aceleași probleme

Cât despre problemele din școli, prefectul Coșa a declarat: „Există încă unități care nu au autorizații sanitare de funcționare. În două cazuri este vorba despre lipsa apei curente în acele localități. Este vorba despre localitățile care țin de Dobromir. Este vorba despre o problemă care ține stric de primar. S-au luat măsuri complementare, alternative, astfel încât să se asigure totuși accesul copiilor, în condiții de siguranță, în acele grupuri sanitare. Mai avem 1 sau 2 cazuri de unități școlare care funcționează în căminul cultural. Unul dintre cazuri e la Ion Corvin, dar acolo noua clădire va fi definitivată în câteva luni. Va fi dată în funcțiune și copiii se vor putea muta și desfășura cursurile într-un mediu mai prielnic. Până una alta, acestea au fost soluțiile pe care administrația locală le-a avut la dispoziție, astfel încât totuși, procesul educațional să se desfășoare și acolo. Există încă mai bine de 100 de unități care nu au mijloace de pază, nici personal angajat în acest scop, nici o monitorizate audio-video efectuată cu camere. Din discuțiile pe care le-am avut cu Inspectoratul Școlar, profesorii sunt cei care asigură acolo monitorizarea accesului în perimetrul școlii”, a spus Coșa.

Probleme la școala 39...

O altă problemă semnalată este, deja, cunoscută de toată lumea. „Sunt, de asemenea, și probleme legate de suprapopularea unor școli. Cred că cazul de la Școala 30 este cel mai cunoscut, acolo unde activitatea școlară se desfășoară în containere. Inspectorul Școlar General m-a informat că desfășoară un dialog continuu cu directorul acelei școli, astfel încât activitatea să nu se mai desfășoare în acele containere. În paralel, au fost sesizate din nou autoritățile de control, inclusiv noi, ISU, DSP vizavi de începerea cursurilor în acel local. Instituțiile vor face zilele acestea verificări astfel încât să se decidă dacă copiii sunt în siguranță în acele containere. Vom monitoriza și ce se întâmplă în alte unități, de exemplu la Școala 39, unde există un număr de patru clase care își desfășoară activitatea în alte unități de învățământ, unele dintre ele și la Școala 31. Am ajuns și acolo. Condițiile sunt ok acolo. Au întreg palier pentru clasa pregătitoare. Nu la fel de bine își vor desfășura activitatea copiii de la Școala 39 relocați la Școala 6”, a continuat prefectul.

Mai multe despre subiect, în materialul VIDEO de mai jos:

Candidează sau nu Coșa, în 2024?!

Schimbând registrul, l-am întrebat pe Silviu Coșa dacă ia în calcul o candidatură la președinția Consiliului Județean Constanța, așa cum se discută în cercurile înalte din PSD și PNL. Prefectul nu a dorit să facă prea multe precizări despre acest subiect, însă a punctat faptul că „politica nu reprezintă un țel pentru mine”. „Sunt bugetar de peste 20 de ani și unul dintre lucrurile pe care le-am învățat este că întotdeauna zvonurile nu cuprind cu adevărat realitatea, sau acea fațetă a realității, care contează. Politica nu reprezintă un țel pentru mine. Sunt prefect, fac ceea ce făceam și ca director al Administrației Financiare Județene. Analizez situația, iau decizii, mobilizez resurse. Asta fac și acum. Nu intenționez și nu mi-am făcut un țel din activitatea politică”, a  precizat Silviu Coșa, care e și vicepreședinte al PNL pe regiunea Sud Est.

„Avem peste 30 de localități unde există primari, acolo nu trebuie căutați candidați”

Întrebat în ce stadiu sunt pregătirile pentru alegerile din 2024, la nivelul partidului, acesta a precizat: „Partidul Național Liberal se află într-o situație care poate fi privită ca fiind fie favorabilă, fie nefavorabilă, în ceea ce privește pregătirile pentru alegeri, întrucât, la nivel central PNL este un partid aflat la guvernare, din 2019, iar la nivel local, 75% din constănțeni trăiesc în localități administrate de liberali. Din acest punct de vedere, tot ceea ce trebuie să facă reprezentanții PNL este să își îndeplinească atribuțiile din fișa postului. Atribuții pentru care au fost votați și aleși de către populația localităților respective. Fiecare dintre primari și echipele locale de acolo, consilierii locali, trebuie să își facă treaba, trebuie să ofere un plus locuitorilor, motivul pentru care au fost și votați, și pregătirea pentru alegeri este practic activitatea curentă a fiecăruia dintre noi. Avem peste 30 de localități unde există primari, acolo nu trebuie căutați candidați”.

Mai multe despre subiect, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Interviul INTEGRAL îl puteți urmări în materialul de mai jos:

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212