REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Poliţiştii de frontieră, duşi cu zăhărelul? De 30 de zile aşteaptă ca şefii să le dea în scris ce li s-a promis verbal

Poliţiştii de frontieră, duşi cu zăhărelul? De 30 de zile aşteaptă ca şefii să le dea în scris ce li s-a promis verbal

Replica API 30 noiembrie 2017 | 00:00 245

Polițiștii de frontieră constănțeni de la Garda de Coastă duși cu zăhărelul de șefii de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră? Membrii Sindicatului Europol reclamă faptul că, după ce la întâlnirea din 24 octombrie a.c., cu mai marii din București, li s-a promis că toate solicitările lor vor primi răspuns favorabil, până acum nici măcar nu li s-a răspuns la o adresă scrisă, ce să se mai pună problema de pus în practică ce li s-a promis!

La sfârșitul lunii octombrie, reprezentanții Sindicatului EUROPOL s-au întâlnit cu mai marii Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – la întâlnire au fost prezenți chestorul Ioan Buda, chestorul Ionel Tîrsănoagă, de la IGPF, și comisar șef Laurențiu Cristian Cicu, din partea Gărzii de Coastă, iar de la Ministerul Afacerilor Interne, Valentin Riciu, consilier al ministrului. Au fost puse în discuție destul de multe probleme ale polițiștilor de la Garda de Coastă. Astfel, o mare supărare a polițiștilor de frontieră constănțeni este faptul că nu le-a fost pontat și, în consecință, nici plătit, intervalul de timp necesar deplasării de la structura unde sunt încadrați la graniță, respectiv la Ostrov sau Băneasa, unde sunt trimiși în general polițiștii detașați. În consecință, printre punctele discutate s-a numărat „refacerea pontajelor cu ore suplimentare, începând cu luna ianuarie 2017, pentru evidența intervalului de timp necesar deplarărilor de la structurile din care polițiștii fac parte, la structurile în care sunt delegați (la începutul și sfârșitul perioadei de delegare).

O altă supărare a polițiștilor de frontieră, în special cei detașați la Ostrov și Băneasa - dar, potrivit sindicaliștilor, practica este la nivel național, nu doar în județul Constanța! – privește diurna. Legal, polițiștii detașați trebuie să primească o diurnă de 17 lei/zi pentru fiecare zi de detașare. În realitate, însă, în perioada detașării, oamenii nu primeau diurna pentru zilele în care nu erau de tură.

Verbal, li s-au promis multe. Nimeni nu pune promisiunile și în scris!

La întrunire, oamenilor li s-a promis că toate aceste aspecte vor fi soluționate pozitiv. De atunci, însă, tot așteaptă un răspuns la o adresă scrisă, în care să li se precizeze și în scris ce li s-a promis, verbal, la întrunire.

„În 24 octombrie a.c. am avut întâlnirea cu conducerea IGPF. Spre surprinderea noastră, problemele puse în discuție erau deja cunoscute, fiind sesizate în mod repetat până atunci și la fel de surprinși am fost să constatăm că putem primi și răspunsuri favorabile de soluționare pe loc. Numai că, fiind răspunsuri verbale și neconsemnate în vreun proces verbal de ședință sau în vreo minută a întâlnirii, problemele au fost formulate și în scris, pentru a primi un răspuns, de asemenea, în scris, pentru punerea în aplicare la nivelul structurilor fără ca la un viitor audit să fie tras la răspundere careva care a executat o dispoziție verbală pe care nu o poate demonstra, și astfel să ne trezim că se va umbla din nou la buzunarul polițiștilor de frontieră.

Foarte interesant că, în 30 de zile, răspunsurile date pe loc, verbal, nu au fost așternute și pe hârtie, astfel încât să fie puse în aplicare întocmai și să intrăm în normalitate.

E adevărat că, pentru unele, care au presupus emiterea de dispoziții ale inspectorului general, pentru corecție, sau pentru cele care erau de competența șefilor de structuri, lucrurile s-au mișcat mai repede. Dar cum se facă că s-au putut rezolva rapid doar acele probleme ce presupuneau reglementarea executării misiunilor, iar cele referitoare la acordarea drepturilor bănești restante ale polițiștilor și respectarea celor referitoare la programul de muncă, au de așteptat un banal răspuns în scris? Cât de complicat ar fi și de cât timp e nevoie să și scrii ceea ce spui?

Dacă trimitem acum o atenționare că a expirat termenul de răspuns și solicităm sancționarea celor ce nu respectă prevederile legale în privința formulării răspunsurilor la petiții, dl inspector general va avea grijă să folosească replica sa deja celebră: „Ne blocați activitatea cu petiții! Veniți să discutăm că sunt dispus la dialog să rezolvăm problemele fără să scriem atâta...

Ce ziceți dacă vă spunem și noi: am așteptat destul! Vom cere drepturile urmând și alte proceduri legale, doar că nu prea dă bine. Nu polițiștii de frontieră vor avea de pierdut și avem grijă ca răbdarea să le fie răsplătită”, au transmis reprezentanții Sindicatului Europol din cadrul Gărzii de Coastă.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Multa sanatate o sa primeasca
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108