REPLICA ONLINE CONSTANTA

22° Constanța Mar., 6 Iun. 2023
Anul XX Nr. 6386
22° Constanța Marți, 6 Iunie 2023 Anul XX Nr. 6386

Polonia „ar putea fi forțată să se alăture conflictului“ cu Rusia

Polonia „ar putea fi forțată să se alăture conflictului“ cu Rusia

A.F. 22 martie 2023 | 00:00 973

Anunț-surpriză făcut de un diplomat polonez de rang înalt. În timpul unui interviu pentru o televiziune franceză, ambasadorul polonez în Franța, Jan Emeryk Rościszewski, a sugerat că ar putea exista o situație în care Polonia nu va avea altă opțiune decât să se alăture conflictului în curs de desfășurare cu Rusia. "Nu vom avea de ales", spune ambasadorul. Ambasada Poloniei în Franța a emis o declarație pe această temă și explică faptul că în declarația ambasadorului "nu a existat niciun anunț privind implicarea directă a Poloniei în conflict".

Polonia „ar putea fi fortata sa se alature conflictului“ cu RusiaJan Emeryk Rościszewski

Jan Emeryk Rościszewski, ambasadorul polonez în Franța, a acordat un interviu televiziunii franceze LCI, iar subiectul a fost, printre altele, războiul ruso-ucrainean în curs de desfășurare.

Se va alătura Polonia războiului?

Jurnaliștii au fost interesați, printre altele, de problema transferului de avioane de luptă MIG-29 din Polonia și Slovacia în Ucraina. S-a discutat dacă furnizarea de astfel de echipamente nu ar duce la escaladarea conflictului. Ambasadorul Jan Emeryk Rościszewski a explicat că "nu NATO, nu Polonia, nu Franța sau Slovacia sunt cele care cresc tensiunea, ci Rusia este cea care a atacat Ucraina, Rusia este cea care invadează, ucide oameni, răpește copii ucraineni". O clipă mai târziu, el a precizat că Polonia ar putea juca un rol și mai important în acest război.

„Deci, fie Ucraina își va apăra independența astăzi, iar dacă nu, vom fi forțați să ne alăturăm acestui conflict, pentru că valorile noastre fundamentale, care sunt la baza civilizației noastre, sunt în joc, așa că nu vom avea de ales”, a declarat Jan Emeryk Rościszewski la LCI.

Cine este ambasadorul Poloniei în Franța

Jan Emeryk Rościszewski este ambasadorul Poloniei la Paris din martie 2022. Anterior, timp de 30 de ani, a ocupat funcții de conducere în instituții financiare poloneze și străine. În Franța, a lucrat pentru AXA Banque, AXA International și Groupe Azur. A fost asociat cu banca de investiții Paribas, iar apoi cu grupul BNP Paribas, a cărui conducere a preluat-o în 1997.

În 2016, a fost numit vicepreședinte al Consiliului de Administrație al PKO Bank Polski, unde a supervizat cel mai mare domeniu al acestei instituții - Retail Banking. Din 2021, a fost președinte al consiliului de administrație al PKO Bank Polski.

În perioada Republicii Populare Poloneze, a fost asociat cu opoziția, iar apoi a devenit membru al Acordului de Centru. De asemenea, este Cavaler de Malta, iar în 2012 a preluat funcția de ospitalier în cadrul Asociației Cavalerilor Polonezi de Malta.

Ministerul Afacerilor Externe explică despre ce ar putea fi vorba

Presa poloneză a cerut lămuriri la Ministerul Afacerilor Externe. Ministrul adjunct al afacerilor externe, Paweł Jabłoński, a recunoscut că până în prezent a auzit doar fraze izolate din declarațiile diplomatului polonez și că, pentru a putea comenta, ar trebui să citească întregul context al conversației. Cu toate acestea, el a remarcat că Polonia ar putea deveni oricând ținta înclinațiilor agresive ale Rusiei.

"Presupun că aceasta este o frază dintr-un discurs ceva mai lung". Cu toate acestea, dacă suntem o țară care se află pe o anumită listă de obiective ale Rusiei, poate nu pe primul loc, dar undeva foarte sus, atunci este evident că o astfel de amenințare există. Dacă Rusia ar avea o astfel de oportunitate, ar ataca alte țări. Și nu este vorba de a dori să ne alăturăm vreunui război, ci doar de faptul că am putea fi victima unui atac. Și cred că asta a vrut să spună ambasadorul”, declară Paweł Jabłoński.

Declarația ambasadorului s-a lovit deja de reacția unor politicieni polonezi. Potrivit deputatului Maciej Gdula, membru al comisiei parlamentare pentru afaceri externe, ar trebui luată în considerare chiar și demiterea din funcție.

"Ambasadorul polonez în Franța, spunând că vom intra în război cu Rusia dacă doar Ucraina nu poate face față, își depășește cu siguranță atribuțiile și ar trebui pur și simplu să fie demis din funcție", a scris deputatul Maciej Gdula pe rețelele de socializare.

În alte pasaje, ambasadorul lasă să se înțeleagă că Polonia nu este în război, dar face tot ce poate pentru a ajuta Ucraina să se apere în acest conflict, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Napoleon si Hitler au incercat sa-i stapaneasca pe rusi. Cred polonezi ca pot ei sa faca asa ceva chiar cu ajutorul NATO.
0
0
Ii uram Poloniei mult succes ! Suntem de partea ei !
1
1
iavas,iavas a zis turcu, ne bagam si noi, pentru ce? asa neam bagat si am castigat de numai putem duce!
1
0
Daca iese razboi intre oricine si romania merg la razboi contra romaniei. Asa de dragi ami sint romanii comunişti , mazare , teodosie, bombonel si alți homosexuali politici. Pentru aşa oameni merita sa mergi la razboi
0
0
Decat politicieni corupți ca in romania si alte jeguri de țări putiniste
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
24422204626
5/49
82039243840
joker
37324517292