REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
18.1° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Pomelo: beneficiile celui mai mare fruct citric

Pomelo: beneficiile celui mai mare fruct citric

Replica API 22 februarie 2021 | 00:00 1187

Pomelo este un fruct care face parte din familia citricelor, fiind chiar cel mai mare din această categorie.

Sursă foto: Shutterstock

Originar din Asia de Sud Est, pomelo s-a răspândit în întreagă lume în ultimii ani, grație beneficiilor pe care le are pentru sănătate. Din punct de vedere nutritional, pomelo este un fruct valoros, fiind bogat în vitamina C, potasiu, fibre, vitamina B6 și magneziu. Cu toate că nu are o varietate mare de nutrienți, aceștia se regăsesc în cantități impresionante. Pomelo conține și betacaroten și acid folic, substanțe benefice în special pentru femeile însărcinate, scrie doc.ro.

Pomelo beneficii

Întărește sistemul imunitar – Un pomelo întreg conține 600% din necesarul zilnic de vitamina C. Această vitamina funcționează precum un antioxidant, stimulând activitatea celulelor albe și atacând radicalii liberi care pot fi dăunători organismului. Totodată, vitamina C ajută organismul să lupte cu infecțiile care cauzează răceli, tușe ori febra.

Stimulează digestia – Un pomelo conține 25% din doză zilnică recomandată de fibre, despre care se știe că favorizează digestia, eliminând problemele precum constipația sau diareea.

Echilibrează tensiunea arterială – Datorită conținutului ridicat de potasiu, despre care se știe că este un excelent vasodilatator, pomelo ajută la relaxarea vaselor de sânge și stimulează oxigenarea organelor.

Stimulează metabolismul și contribuie la scăderea în greutate – Pomelo, la fel că și grepfrutul, conține enzime care ajută la slăbit. Așadar, dacă ții o cură de slăbire, nu uită să introduci, pe post de deșert, pomelo în dietă ta.

Ameliorează crampele musculare – Potasiul este, de asemnea, important pentru sănătatea musculară. Acesta previne crampele musculare, dar întărește și ligamentele, ferindu-te de accidente neplăcute.

Previne răceală și gripă – Pomelo și sucul de pomelo împiedică instalarea gripei și a răcelii, luptând cu radicalii liberi și cu toxinele. Totodată, conținutul de vitamina C stimulează anticorpii să lupte cu virusurile.

Combate semnele îmbătrânirii – Odată cu vârstă, producția de colagen este redusă, iar ridurile încep să apară. Pomelo este bogat în antioxidanți care încetinesc procesul de îmbătrânire, dar stimulează și producția de colagen.

Repara pielea – Pomelo conține și enzime care protejează pielea de radiațiile solare și care stimulează regenerarea pielii.

Ajută la protejarea gingiilor – Sângerarea gingiilor este, de multe ori, un semn al deficitului de vitamina C. Pentru că pomelo conține vitamina C din belșug, acest fruct va întări gingiile.

Stimulează creșterea părului – Îți dorești o podoabă capilară mai deasă și mai lungă? Pomelo te ajută să o ai. Vitaminele A, C și B1, precum și zincul, calciul și sodiul din pomelo hidratează și hrănesc părul. Pe de altă parte, sulful, sodiul și calciul accelerează și creșterea podoabei capilare.

Tratrează infecțiile urinare – Bacteriile care cauzează infecțiile de tract urinar, cunoscute și sub denumirea de cistite, sunt împiedicate să se multiplice de către vitamina C care se regăsește în pomelo.

Previne anemia – Degradarea celulelor roșii din sânge este cea care determina apariția anemiei. Nutrienții care se regăsesc în pomelo combat anemia, de aceea acest fruct este recomandat persoanelor anemice.

Scade riscul de cancer – Cancerul la san poate fi prevenit prin consumul de pomelo, asta pentru că acest fruct reglează nivelul de estrogen din organism.

Sursă de antioxidanți

Mâncând pomelo, te poți bucură de toate beneficiile grepfrutului, fără acel gust amar caracteristic. Experții spun că fructul pomelo este bogat în antioxidanți, vitamina C și fibre alimentare.

Toate acestea ajută, protejându-ne împotriva multor boli cronice. Acest fruct are un gust mai dulce și o savoare mai plăcută decât grepfrutul, și pentru că este cel mai mare fruct citric, pomelo poate crește atât de mult, încât ajunge și la dimensiunile unei mingi de basket. În mod tradițional, fructul pomelo era folosit pentru a trata afecțiunile inimii și problemele de la stomac.

Un studiu1 din 2012 a comparat conținutul de antioxidanți și capacitatea antioxidantă a pulpei și a cojii de la două soiuri de pomelo, alb și roz (Tambun White și Tambun Pink).

Cercetătorii au descoperit că, de fapt, coajă de la ambele soiuri de pomelo a avut un conținut mai mare de antioxidanți și o capacitate antioxidantă mai mare decât pulpă fructului alb și roz.

Mai mult, experții subliniază că soiul de pomelo alb a avut un conținut de antioxidanți mai mare și o capacitate antioxidantă mai mare, în comparație cu fructul pomelo roz.

Ce alți nutrienți conține pomelo

Pomelo sau, după denumirea să științifică, Citrus maximă, este este cel mai mare dintre toate fructele citrice. Formă să aproape sferică, în formă de pară, are 11-14 segment. Pulpă fructului pomelo este albă sau are o nuanță rozalie spre roșu, având segmente care se pot separă cu ușurință unele de altele și având și o savoare dulce-acidica. Fructele de pomelo sunt folosite2 în medicină tradițională că stimulent cardiac și că tonic pentru stomac.

Fructul pomelo ne oferă și o paleta variată de nutrienți esențiali, precum și multe substanțe fitochimice cu proprietăți antioxidante. Cercetătorii spun că activitatea antioxidantă și cea împotriva radicalilor liberi ale fructelor de pomelo se datorează în principal prezenței de carotenoide, licopen, polifenoli, flavonoide, limonoide, pectină, fibre și vitamina C, aceste proprietăți ducând la efectele protectoare pe care le are pomelo împotriva bolilor cronice2.

De reținut!

Dacă suferi de probleme renale ori la ficat, ar trebui să consumi pomelo în cantități moderate. Consulta-te cu medicul tău în ceea ce privește consumul acestui fruct, pentru că vitamina C și potasiul care se regăsesc în cantități mari în pomelo pot avea efecte neplăcute pentru ține.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108