REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
20.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Ponta, despre împrumutul de 3 miliarde de euro: Are cel mai mare cost din istoria României

Ponta, despre împrumutul de 3 miliarde de euro: Are cel mai mare cost din istoria României

Replica API 1 aprilie 2019 | 01:53 471

Victor Ponta

Împrumutul de 3 miliarde de euro atras recent de Guvern "are cel mai mare cost din istoria României", dobânda fiind de aproximativ 2,2 miliarde de euro, a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, preşedintele Pro România, Victor Ponta.

El a vorbit despre împrumutul "de 3 miliarde de euro pe care Guvernul, Ministerul de Finanţe l-a luat într-o singură zi".

"Pe lângă valoarea sumei, cu siguranţă este cel mai mare împrumut luat într-o singură zi de România, 3 miliarde de euro, este cel mai lung termen, de 30 de ani, şi are cel mai mare cost din istoria României (...), azi când vorbim o să plătim o dobândă de 2,2 miliarde pe parcursul creditului", a spus el.

Totodată, liderul Pro România a afirmat că respectivul credit a fost luat pentru "cheltuieli curente".

"Dacă acest credit se lua pentru o investiţie (...), este un împrumut pe care eu l-aş fi lăudat (...). Din păcate, după cum ştiţi, cei 3 miliarde sunt pentru cheltuieli curente, adică pensii, salarii şi alte cheltuieli... se duc, nu rămâne nimic în urma lor. Rămâne doar o datorie de 5,2 miliarde pe care trebuie să o plătim cu toţii", a punctat Ponta.

El a afirmat că, dacă un asemenea credit ar fi fost făcut pentru un proiect anume, România s-ar fi putut împrumuta de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) sau Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

"Dacă am fi avut un proiect pentru care ceream banii, am fi putut să ne împrumutăm de la instituţiile financiare internaţionale, de la BEI, de la BERD, cu dobândă la jumătate, poate mai puţin de jumătate. Dar dacă n-ai proiecte, te duci, iei de la bănci, băncile îţi dau şi îţi iau o dobândă uriaşă. (...) Ne-am împrumutat 3 miliarde, dăm 5 miliarde înapoi şi nu facem nimic cu banii", a spus Ponta.

Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat miercuri 3 miliarde de euro în urma lansării unor noi serii de obligaţiuni în programul-cadru de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes". Conform Ordinului publicat în Monitorul Oficial, emisiunea a fost administrată de către Citigroup Global Markets Limted, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V, JP Morgan Securities plc şi Societe Generale. Suma aferentă emisiunii va fi utilizată pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ai dreptate Georgeta prin pensiile astea speciale PSDisti au separat pensionari in doua,pensionari normali si pensionari speciali.Asa ca votati si voi ma pensionarilor normali PSDeu fiindca speciali sunt deja cumparati.
1
0
Cum drak sa mai votezi PSD cand astia ingrasa toti HOTII si penalii pe bune cu PENSII SPECIALE cat patru milioane de pensii de amarastean! La fraieri le creste pensia doar la televizor si le sar ochii din cap cand vad cat au crescut preturile. Niste borfasi sustinuti de presa si televiziuni ale celor mai mari infractori si condamnati penali securistul turnator voiculescu latrina 3 sau penalul Ghita cu guita tv. Telegraful si el sustine la greu PSD. TAIATI ORBILOR PENSIILE SPECIALE CA DISTRUGETI TARA SI PE NOI TOTI! ASTA-I JAF, HOTIE PE FATA. ASTA-I GENOCID SI VETI FI JUDECATI CA CEAUSESCU IN C
3
2
Sterge te la gura, ai ceva de culoare maro!
1
2
Dar 20 miliarde pe care le-a luat Boc unde sint ?--pe la Udrea si altii ?
2
3
Datoria si dobanda sa o achite beneficiarii. Nu noi cei care sustinem cu venituri mici ce mai e din tara asta. Ca sa se invete minte sa nu mai voteze incompetenti si corupti care dau bani pentru voturi.
4
1
Arata lumi cine sunteti cu adevarat PSDistilor penali si tu ai dreptate dar si Ponta.Degeaba te iei de fostul tau presedinte caruia Dragnea ii stergea bocanci.Don dottore are dreptate.
5
2
te stim de mincinos, dar sa fii asa de josnic ?. Cele 20 miliarde ale lui Boc miliardele imprumutate de tine cand erai PM si de Ciolos aceste datorii au fost achitate ? Guvernare PSD in 2017 au prelut guvernarea cumva fara datorii externe, pe 0 ? Acestea nu trebuiesc achitate la scadenta? Nu asa se rostogolesc aceste datorii ?Mai nesimtitule nu BNR a spus ca datoria externa a tarii a scazut in 2017-2018? Bai manipulatorule dai inapoi dobanda, imprumutul se pune ca il ai, l-ai cheltuit sau nu!.Ai uitat cand imprumutai pe 7ani cu dobanda sub 5% si spuneai ca este f buna ?Acum pe 30 cahh?
4
5
TARE ITI PLACE SA DAI CU LIMBA IN OALA.
4
6

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212