REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Porcii pentru Crăciun, vânduți pe internet! Mare grijă, dacă nu vreți să vă îmbolnăviți!

Porcii pentru Crăciun, vânduți pe internet! Mare grijă, dacă nu vreți să vă îmbolnăviți!

Victor ROTARU 5 noiembrie 2022 | 00:00 1776

Ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile de iarnă, iar pe lângă fuga după cadouri, românii se gândesc cu teamă la prețurile alimentelor, și mai ales a nelipsitei carne de porc de pe mesele îmbelșugate. Tot mai mulți români înclină spre achiziționarea unui porc întreg, direct de la producător, mai mult pentru prețul mai scăzut decât cel al pieței, dar și pentru calitatea acestuia. Iar internetul este plin de anunțuri. Însă, aveți mare grijă de unde cumpărați!

Masa de Crăciun este incompletă fără preparatele tradiționale gătite din carne de porc. Fie că vorbim de mizilicuri precum cârnați, tobă, caltaboș și lebăr sau sarmale ori friptură, carnea de porc este nelipsită de pe masa românilor. Anul acesta, masa de Crăciun va fi mult mai scump decât anul trecut, producătorii deja au anunțat scumpiri, pentru a-și scote măcar investiția.

Care sunt prețurile la carnea de porc anul acesta?

Din cauza scumpirilor, români se orientează să cumpere porci întregi, acolo unde prețurile sunt ceva mai mici. Față de anul trecut, când anul trecut prețul era în jur de 10 lei, anul acesta prețul a crescut cu un procent situat între 30 și 100%, mai exact între 13 și 20 de lei pe kilogram. Contactat de către reporterii de la Replica de Constanța, un producător a declarat: „Porcul până la 150 de kg este 13 lei, și de la 150 în plus, îl las la 12 lei/ kilogram. Nu am sute, am câțiva, eu chem oamenii să vadă ce le dau de mâncare, cum îi cresc, să vadă că prețul este convenabil. Transport nu ofer.”

De ce tăiem porcul de Crăciun?

Din moși strămoși, românii nu renunță la tradiția de a tăia porcul de Crăciun. De obicei, de Ignat, pe 20 decembrie, are loc sacrificarea porcilor, o dovadă clară a modului în care o practică păgână a ajuns să se asocieze cu o sărbătoare creştină. În religia creştin-ortodoxă este prăznuit, în ziua de 20 decembrie, Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei şi ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. Semantica numelui Sărbătorii de Ignat (ignis = foc) și practicile care au loc în această zi: sacrificiul și trecerea acestuia prin foc sugerează legătura Ignatului cu tăierea porcului.

Măsurile impuse de DSV pentru vânzarea porcilor

Atunci când cumpărați porc de la un centru neautorizat sau de la persoane fizice neautorizate ar trebui să știți câteva lucruri foarte importante. Proprietarul sau consumatorul are obligația să solicite verificarea stării de sănătate a animalului înainte de sacrificare. ANSVSA stabileşte condiţiile de sacrificare a animalelor (inclusiv a porcinelor) numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor specifice pe timpul efectuării acestei operaţiuni. Carnea proaspătă destinată comercializării pe piață trebuie să fie autorizată cu certificat veterinar și însoțită de ștampila veterinarului oficial al unității de origine. Examenul trichenoliscopic trebuie neapărat solicitat sau, dacă nu, poate fi efectuat la CSVSA(Circumscripția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) Constanţa, Piaţa Griviţei, și la sediile CSVSA din Medgidia, Năvodari, Cernavodă și Mangalia.

Nu cumpărați carne de porc necontrolată sanitar veterinar, nu cumpărați carne de porc de la comercianții care vând, cu ghilimelele de rigoare, „pe marginea drumului”, nu cumpărați carne de porc provenită din magazinele neautorizate sanitar veterinar, provenită din surse necunoscute sau clandestine. Achiziționarea cărnii de porc se va realiza numai din unități autorizate tip abator, carmangerie, măcelărie și hale, piețe agroalimentare sau magazine specializate pentru vânzarea cărnii, avertizează DSV.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ne doare la salam de sclavi.Ati votat mergeți blat prostii Ro.
0
0
si cu... cap si cu picioare , complexele de altadata s- u mutat peste hotare , iara noi de sarbatori, bagam ...resturi la sarmale, porcii vin refrigerati, painea se dezghiata n vatra , fructele din strainatate le mancam ...contaminate! si s a fie treaba buna avem ...preturi la factura!
1
0
gasim porci destui in parlament si guvern
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212